Temporada Alta estrena ‘El cos es cola’, una producció escènica amb alumnes de l’IES Salvador Espriu, de Salt

12.05.2018

Author

Aquest dissabte 8 de desembre s’estrena al Teatre de Salt l’obra El cos es cola, una producció escènica amb alumnes de l’IES Salvador Espriu, de Salt. La creació d’aquesta obra forma part d’A Tempo, Arts i Formació, un projecte que vol potenciar les relacions entre el
món cultural i educatiu.Amb aquesta peça, els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Salvador Espriu reten un homenatge a la diversitat i a la possibilitat de pensar en moviment. Els mateixos estudiants han escrit el guió i han dissenyat el vestuari i l’espai escènic amb l’ajuda de professionals.

Lucian Fermington és un expert en pedagogia que arriba a Salt des de Finlàndia amb una metodologia innovadora que assegura l’èxit acadèmic. El seu mètode té en compte tres aspectes dels alumnes: el corporal, el cognitiu i el social. La clau de l’excel·lència rau en el control del cos, en la repetició de rutines i a no fer diferències entre els estudiants. El que no ha tingut en compte és que Salt no és Hèlsinki.

Els estudiants han creat, a partir de reflexions, una proposta escènica que introdueix l’espectador en la complexitat del món de l’escola. L’obra és el resultat d’un procés de creació col·lectiva iniciat a l’abril del 2018, després de dos anys de col·laboració entre estudiants, docents i artistes, en el marc del projecte Planters, de ConArte Internacional, i s’ha portat a terme gràcies a la beca Art for Change la Caixa i el suport i acompanyament de Temporada Alta. 

El procés pedagògic

Tots els i les estudiants han assumit responsabilitats i han pogut aprendre sobre la complexitat del procés de treball que hi ha darrere de la creació d’una obra. Prèviament a l’inici de la creació de l’obra, els estudiants van treballar un primer curs (2016-17) amb la Laura Alcalà, directora de l’obra, i l’Anna Figueres, la dansa com a eina pedagògica i d’autoconeixement; i un segon curs (2017-18) amb l’Alejandro Santaflorentina, director de l’obra, i docents de llengua i ciències socials, reflexionant entorn la identitat a partir de les arts visuals. D’aquest treball se’n va derivar una proposta artística que va resultar guardonada amb la beca Art for Change de l’obra social La Caixa. 

A partir de l’experimentació en les relacions entre el cos i el mobiliari escolar, jocs, improvisacions i pluja d’idees, es va anar definint el conjunt de l’obra. Cada classe va explorar diferents idees que posteriorment es van posar en comú amb els altres grups.

La dramaturga Clàudia Cedó va acompanyar els estudiants en el procés de concreció dels personatges i guió. Es van crear comissions de treball, perquè cada estudiant definís el seu paper dins la creació col·lectiva, podent escollir entre escenografia i vestuari, actuació, so i llums, dramatúrgia i comunicació.

Al llarg d’aquest procés, es posa en valor el compromís de l’Institut Salvador Espriu que ha facilitat els materials, espais i canvis en la coordinació de les classes per fer possible l’espectacle i, molt especialment, la implicació i la motivació de l’alumnat.

Els creadors han dit:

“Quina visió del
cos construeix el dispositiu de l’escola? Considerem que els cossos han d’adaptar- se a l’arquitectura o bé és l’arquitectura la que hauria d’adaptar- se a la diversitat dels cossos?”
Alejandro Santaflorentina i Laura Alcalà

A TEMPO, ARTS I FORMACIÓ
Cada vegada són més les persones que creuen en el potencial educatiu i transformador de les arts. D’una banda, artistes, creadors i professionals de les arts i la cultura busquen vies d’acostament
al professorat i als centres escolars. De l’altra, mestres, educadors i equips directius dibuixen i implementen projectes educatius que busquen una connexió més estreta amb els actors i la vida cultural de l’entorn.

La Fundació La Ciutat Invisible en el marc de Temporada Alta han presentat per segon any consecutiu el projecte A Tempo, Arts i Formació, una experiència a Salt i Girona d’intercanvi entre estudiants, professorat i professionals del món cultural.

El projecte potencia les relacions entre el
món cultural i educatiu. Els col·lectius que actualment treballen en projectes artístics a les escoles i instituts de Salt i Girona compten amb el suport del festival per treballar els llenguatges expressius i la competència cultural amb els joves i, a la vegada, els artistes de Temporada Alta tenen les portes obertes al món educatiu per fer visible el seu compromís amb la transformació social.

EN L’EDICIÓ ANTERIOR: 

Més de 3.800 estudiants de Girona i Salt van participar a la prova pilot de la primera edició d’A Tempo

L’any passat, en la primera edició d’A Tempo, van participar un total de 28 centres educatius, 3.845 estudiants, 182 docents i 77 artistes en només 5 mesos, d’octubre a febrer. Enguany, el projecte no aspira a créixer numèricament sinó a consolidar les relacions ja establertes, ja que, si bé aprofita un marc únic com és el de Temporada Alta, les accions d’A Tempo tenen una continuïtat més enllà de la durada del festival.

INFORMACIÓ PRÀCTICA SOBRE L’ESPECTACLE

Direcció: Alejandro Santaflorentina i Laura Alcalà
Dramatúrgia: Alumnes de 4t d’ESO (2018-19) de l’Institut Salvador Espriu, amb el suport de Clàudia Cedó
Interpretació: Alumnes de 4t d’ESO (2018-19) de l’IES Salvador Espriu
Coordinació pedagògica: Anna Figueras i docents de l’IES Salvador Espriu
Direcció tècnica: Noemí Costa
Il·luminació i so: Clàudia Barberà i alumnes de 4t d’ESO (2018-19) de l’IES Salvador Espriu
Espai escènic i vestuari: Noemí Costa, Gemma Moreno Asso i alumnes de 4t d’ESO (2018-19) de l’IES Salvador Espriu
Col·laboració artística: Emma Riba
Col·laboració musical: Santi Carcasona
Tècnic multimèdia: Toni Grabulosa
Producció: ConArte Internacional, gràcies a la beca Art for Change de
”La Caixa” 

Author