Aquest dimecres s’ha presentat als mitjans la que serà la 11a edició del Festival Sismògraf, que se celebrarà a Olot del 25 al 29 d’abril, coincidint aquest darrer dia amb el Dia Internacional de la Dansa. Ha estat una trobada diferent, al gimnàs No Limits Sports Center, presidit per un ring. Hi han assistit Tena Busquets, directora artística del Festival, Miquel Curanta, director de l’ICEC i Pep Berga, regidor de Cultura i primer tinent d’alcalde a l’Ajuntament d’Olot.
En línies generals, el Festival aposta pel talent més contemporani i dedica bona part de la seva programació als coreògrafs, ballarins i ballarines joves, nascuts durant els anys 90. El Sismògraf dóna així, protagonisme a tota una generació d’artistes de talent manifest que encara busquen consolidar-se dins el sector i davant del públic. Una generació, a més, amb una molt alta presència femenina, en un festival que també inclou propostes en clau de gènere. Per altra banda, el Sismograf declara aquesta edició com “la més internacional fins ara.”
En definitiva, tindrem companyies joves que rescataran aspectes tan diversos com els safareigs públics, els rituals tradicionals, el primitivisme, la formació de la terra, les revoltes, Bruce Lee, Botticelli, Cervantes, les tradicions gallegues i hongareses, el panteó africà, el Llac dels Cignes, les trajectòries personals… i els actualitzaran provocant una Erupció de coreografies que simplement existeixen aquí i ara.
AL VOLTANT DE 50 ESPECTACLES!
L’edició proposa al voltant d’una cinquantena d’espectacles que no es concentren a Olot. Sismògraf, el Festival que detecta el Moviment, és també un Festival que vibra i fa que les seves vibracions es facin sentir per arreu de la comarca i la ciutat, ja que com ja és vocació des del principi, aposta pel binomi dansa i paisatge, i situa part de les seves propostes al carrer, en mig de la natura o en altres municipis propers, sota el ja conegut lema de Puja aquí dalt i balla!
Amb aquesta voluntat de reforçar el diàleg entre dansa i paisatge, aquest any engeguen uns Itineraris amb Bicicleta, per al matí de dissabte. La ruta seguirà espectacles com els dels suïssos József Trefeli i Gábor Varga (que també interpretaran Creature durant el festival), Meeting point dels bascs Ertza o Pinkfish de la jove andalusa Ana Borrosa, que es podrà veure també al centre de la ciutat. I moltes més sorpreses!!!
A més, com a Mercat estratègic de la dansa a Catalunya, el Sismògraf proposa una jornada dedicada als professionals del sector. En el seu 5è any com a mercat estratègic i sota el títol Com ens posem en dansa. Visibilització, mobilitat i presència, el Sismògraf mirarà cap al futur per reflexionar quin és i com es pot articular l’art d’ensenyar l’art. Laia Santanach, guanyadora de la tercera edició Premi Delfí Colomé, exhibirà una mostra d’Àer, peça en procés de creació que des de la modernitat revisa la dansa tradicional del contrapàs.
El Festival Sismògraf està organitzat per la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament d’Olot, en col·laboració amb la Diputació de Girona i amb el suport del Ministerio de Cultura.
UN COP D’ULL AL PROGRAMA
Tot i que encara falten un parell de mesos i en seguirem parlant, us avancem una mica el que es podrà veure i ballar al Sismògraf 1019. L’Acte de Benvinguda s’ha confiat a la catalana Raquel Gualtero i al seu espectacle Nuà. Acompanyada amb la veu d’Anna Oliveras, Guaitero ballarà una selecció de peces musicals sels segles XI i XII composades per dones. Tindrà lloc al Museu dels Sants el dia 25, a les 19 h. Les peces grans se reserven per al dissabte a la tarda.
Cal destacar també la proposta Apilats, que reuneix quatre peces creades pels quatre joves creadors finalistes al Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2018. Són Javier Guerrero (Lord M27), Tuixén Benet (Unitats de xoc II), Daniel Fernández (The milk) i Irene García (Get no). Altres propostes d’aquesta generació #FF90, que està acompanyant el festival olotí conjuntament amb El Graner, són Clàudia Mirambell, Ana Borrosa i Janet Novás.
Pel que fa a la mirada femenina, està latent en espectacles com Picnic on the moon, producció belga de les catalanes Alexa Moya i Júlia Godino; 360 grams de bellesa, d’Ada Vilaró; La bugada de La buena compañía i Mercedes Máis Eu, de Janet Novás i Mercedes Peón.
“Hi ha també peces contundents que parlen del què passa com l’espectacle que ens porta de Quebec Caroline Laurin-Beaucage Habiter sa mémoire, que parla de la memòria però ens ho explica desde l’ara i aquí”, diu Busquets. Consisteix en ballar dins d’una caixa surant quatre hores tot fent un repàs reflexiu de totes les obres que ha anat presentant al llarg de la seca carrera. Tindrà lloc dins la proposta Itinerari de Dansa al Parc Nou.
La natura serà clau a l’espectacle Erritu, que comptarà amb la participació del cor de dones d’Olot Fructus Temporis, i es desenvoluparà al cràter del volcà Montsacopa el dissabte a la nit; així com a Loin, de La Débordante Cie, una proposta de cinc ballarines pensada per ser vista de lluny i en un espai obert.
I no oblidem els tradicionals espectacles de carrer, que sota el nom de Sismohop, ens portaran una exhibició de dansa urbana dissenyada pel Hop Festival, amb propostes de The Jokerz (A Risas), David Vento (Indala), Julien Rossini (Perception), Aina Lanas (Mawu).
El moviment al carrer continuarà amb la performance Urban astronaut, de Highly Sprung Performance; el show familiar Hippos, d’en Quim Bigas i Zum-Zum Teatre; els espectacles No sin mis huesos, d’Iron Skulls Co; Conseqüències, de Cia Moveo; D-Construction, de Compagnie Dyptik; els Cinc minuts de dansa, enguany dirigits per Lorena Nogal i la proposta de circ coreografiat Rare birds, d’Un Loup pour L’homme.
Seguint a l’aire lliure, diumenge se celebrarà el ja consolidat Itinerari de dansa al Parc Nou, dissenyat amb propostes per a tota la família.
El Sismògraf ofereix encara : Transhumance de la Cie Épidermie; Ballar és cosa de llibres de Pere Faura, Clàudia Solwat i Javier Vaquero i Cratère nº6899 de la creadora belga Gwendoline Robin; així com les estrenes To be announced de la companyia internacional Léxico Project Collective i la proposta a cegues de Claire Ducreux Avec le temps, que reprèn el seu solo De paseo (2004) quinze anys més tard i de la mà de Toni Mira.
Per últim, el Sismògraf 2019 acollirà també els i les joves curadors del projecte Stalkers, el grup de joves crítics i crítiques de NOVAVEU i els creadors i creadores que formen el projecte #FF90 del Graner, així com una edició “reloaded” del Millor Públic, com sempre conduït per Toni Jodar, Beatriu Daniel i Bàrbara Raubert.
RÈPLIQUES, ALTRES ACTIVITATS I PROJECTES EDUCATIUS
Abans d’acabar recordem que el Sismògraf acollirà també, a part dels espectacles, tot un seguit d’activitats lúdiques i educatives per a tots els públics. I les ja tradicionals Rèpliques, que s’expandiran a altres ciutats i fora del temps del Festival
Entre les Rèpliques d’enguany trobem: Dancing with frogs de la Cia. Sol Picó (1 març) i el projecte educatiu Tots Dansen, de Constantza Brncic (30 abril). L’Ona Expansiva, iniciativa per estendre el programa del Sismògraf a d’altres poblacions de la comarca, durà l’espectacle de creació col·lectiva La bugada de la companyia Labuena Compañía a Les Planes d’Hostolets (7 abril) i a La Pinya (13 abril), abans que aterri a Olot durant el festival.
Encara en el marc del festival s’inclou la peça en procés de creació Am I Bruce Lee de Junyi Sun (13 febrer), de la que ja en podem dir que és una delícia, perquè aquest ballarí -Premi al Millor Ballarí als premis de la Crítica 2017- ens en ha ofert un bocí que ensha deixat embaladis; també inclou una xerrada sobre sexualitat femenina i dansa a càrrec de María Cabral i Kim Jordan (18 abril), tallers de dansa per a grans i joves, la iniciativa dinamitzadora per a joves El Mirall o l’exposició Remor.
LES INSTITUCIONS TANQUEN L’ACTE
Abans d’acabar, Pep Berga, regidor de Cultura d’Olot, ha agraït la complicitat del gimnàs No Limits Sports Center per acollir la presentació d’aquesta 5a edició com a Festival Estratègic, que ha esdevingut “el festival més important d’Olot. Des del consistori n’estem orgullosos ja que s’ha aconseguit que es desplacin a la nostra ciutat un gran nombre d’entesos, públic iniciat, programadors interessats… Enguany, a més, es distingeix per dues apostes novedoses: joves promeses nascuts als anys 90 i una altíssima presència femenina. Tot, sense perdre de vista que la creació integra el que va passant al nostre voltant i al món.”
Miquel Curanta, director de l’ICEC destaca que “El Sismògraf ha estat capaç d’atraure públic des dels inicis, cuidant tots els detalls. Avui es compta amb una presència de al voltant 5000 persones més que el primer any (uns 20.000 espectadors), i el 22% dels programadors són de fora de Cataluña Això crea un retorn econòmic per a la ciutat considerable. I per als artistes també és molt bo, ja que el 54% dels bolos que els surten es signen en el context del Festival.”
Trobareu més informació a www.sismografolot.cat