Al Borràs instal·len ‘Oh Mami!’ una pastisseria amb ‘final feliç’

03.28.2019

Author

Avui s’ha presentat al Teatre Borràs Oh Mami! “un comèdia amb final feliç” de Nico&Sunset escrita per Oriol Vila i codirigida per l’Oriol i Raquel Salvador, tots dos creadors de Nico&Sunset des del 2010. A més de l’Oriol i la Raquel, també hi eren Toni Albaladejo de Anexa i el intèrprets Anna Barrachina, Jofre Borràs, Artur Busquets, Octavi Pujades, Betsy Turnez i Joana Vilapuig. L’espectacle s’estrenarà el 6 d’abril, i no ens han donat data de tancament.

Els actors interpreten fins a 12 personatges ‘i un bebè.’ L’Oriol ens ha explicat els orígens de l’espectacle: “Per la meva feina d’actor, tinc un horari diferent a l’habitual i això em va permetre anar a buscar el meu fill, quan era petit, a l’escola i portar-lo a un parc proper, al barri de Sarrià. Me’n vaig adonar que normalment els anaven a buscar les mares i que passaven la tarda al mateix parc, parlant de les seves coses mentre els menuts jugaven.  Vaig escoltar alguna conversa i no sempre parlaven de coses trivials. Sovint es lamentaven de la rutina diària i de la feinada que havien de fer, des de portar el nen al metge fins acompanyar-los a preescolars, passant per anar a comprar el berenar o portar-lo fet a l’escola. També imaginaven la possibilitat d’obrir un negoci a la mateixa plaça, perquè hi havia un forn en venda. Ja que hi havien d’anar, almenys treure’n alguns diners!”

Això li va provocar reflexions. “Han passat anys, probablement elles no van muntar res, però m’ha servit de base per, ara que a Nico&Sunset som creadors i productors, explicar una història sobre les dones.” No és la primera que escriu, l’Oriol és també autor de l’exitosa Paradise.

Les reflexions el van portar a Woody Allen, als vodevils de Billy Wilder i a la casa misteriosa de Sweeney Todd. I “pensant amb ‘aquell negoci” va sortir Oh Mami!, una pastisseria especialitzada en cup-cakes boníssims, però… amb un pis superior preparat per a “un final feliç.” La diferència de l’habitual és que és per a dones. “Hem fet un canvi de rols. Les dones no coneixem el nostre sexe. Fins i tot la natura l’ha posat amagat i no el sabem ni dibuixar!”, diu la Raquel.  I continua: “Durant el procés ens ha obert debats a tots! Volem portar un missatge optimista a partir de parlar de la llibertat i de dir que hem de saber qui som, sense por, a la encara tan desconeguda sexualitat de les dones.”

Els personatges no ens els han dit tots perquè són molts. Essencialment han explicat que l’Anna Barrachina és la Maribel, ‘La Mami’, una dona transgressora i separada, impulsora del negoci que revolucionarà el mon i serà de gran ajuda per a les dones. Inicialment munta una pastisseria amb dues amigues més de Sarrià, per passar el temps. Però ben aviat se’ls acut afegir particularitats al negoci: “La Maribel va a ‘un lloc’ on uns massatges la fan feliç. I pensa que podria posar una Casa de Massatges a l’altell de la pastisseria. Ho explica a les altres i s’hi posen. S’inventen una clau perquè les senyores que volen anar més enllà dels pastissos la diguin quan arriben.” Una mica com l’origen de la Casa de Barrets, on es detectaven els clients que volien anar més enllà en funció de com pagaven.

L’Oriol insisteix en què té moltes lectures i que depèn de qui, li pot donar una tonalitat diferent. “És una comèdia en tres actes, i el tercer, és pràcticament un vodevil. Hi ha moltes portes, els actors interpreten diversos personatges i els canvis de roba són molt ràpids. És un drama de personatges potents, però nosaltres tenim la intenció de convertir el Borràs en un Festival.”

MÉS  PERSONATGES
Hi ha la Tere, la Betsy Túrnez, una dona  supercarregada perquè ho ha de fer tot. El marit és més gran que ella i s’hi repenja. Perd la passió, està desanimada sense feina i troba feina a Oh Mami!

La Joana Vilamitjana és la Carla, la jove cuinera dels cakes. Té un fill petit, un marit més gran que ella i és madrastra de dos fills més grans, del marit. Totes dues no tenen problemes de parlar de sexe amb les amigues.

L’Artur Busquets opina que “és una comèdia amb base dramàtica, però molt clown i amb missatge per sota.” Interpreta al Dimas, però fa més papers. És el marit de la Tere “un heaviata dels 80’s encara que és ella que porta tota la càrrega emocional.

L’Octvi Pujades és el guapo que les enamora totes i les ajuda a viure la seva sexualitat. I fa també de dona i més coses.

I en Jofre Borràs és la parella de la Carla, un home de perfil reaccionari que probablement seria de Vox i no acaba d’entendre res quan descobreix que el negoci de les cakes és un negoci d’orgasmes femenins. “És el contrapunt de l’alliberament de la resta!” En Jofre diu que “és el personatge que menys m’agrada fer, tot i que els altres no tenen cap profunditat. Per exemple, sóc una dona que vol un xuxo de crema, també sóc la pionera la primera que s’atreveix a dir la clau secreta...” L’actor diu que el seu fregolime és tan exagerat que només pensa en canviar-se de roba a temps de sortir a escena. “Només penso en això, no vull ni el Butaca!” Apunta que a la cartellera actual hi falten comèdies, que és massa seriós.

I asseguren que s’ho han passat molt bé i que han fet un equip molt bonic. Ara només falta que arribi el 6 d’abril per passar-ho bé també nosaltres!

.

Author