La Beckett dedica un cicle d’activitats i espectacles a Samuel Beckett

11.04.2019

Author

L’any 1989, el Teatro Fronterizo capitanejat per Sanchis Sinisterra, obria les portes de la seu de Gràcia de la Sala Beckett. I el mateix any moria el grandíssim dramaturg que els donava el nom. Una efemèride per celebrar, per recordar… i per reflexionar, que impregnarà la sala de la filosofia i personalitat del dramaturg a partir d’aquest dijous 7 de novembre del 2019 fins al 12 de gener del 2020. I ho farà amb tot un cicle preparat i pensat expressament per a l’ocasió, tot al seu votant i format per espectacles, lectures, xerrades, tallers i altres activitats. Aquest matí ens han citat per recordar-ho -ja ens ho havien anunciat a la presentació de la temporada-, amb la presència dels actors i directors protagonistes, que han aturat els assaigs per acompanyar-nos, i de Toni Casares, director artístic de la sala, que ens ha recordat que “amb aquestes efemèrides fem un parèntesi a la temporada que gira al voltant de la mort, sota el títol de Memento Mori i ens centrem en aquests dos dramaturgs.” I senyala que “pocs dramaturgs són tan profundament vitals com Beckett!”  

Ens ha explicat que el nom de Teatro Fronterizo ja està inspirat en Beckett: “Sanchis Sinisterra volia fer un teatre que explorés els limitis de la teatralitad, indagant en les fronteres del teatre amb altres dominis artístics, amb altres camps del pensament. Per això la companyia es diu Teatro Fronterizo i per això, també, la sala es va dir Beckett. Podeu imaginar que, per a nosaltres, és una responsabilitat enorme portar el seu nom! I, encara per això, en  aquesta efemèride, hem volgut reposar una de les seves obres més emblemàtiques: Tot esperant Godot, que a Barcelona només s’ha fet tres vegades.”

També presenten Words and Music, una peça  radiofònica de Samuel Beckett poc coneguda, estrenada a l’Auditori el 2017 pel tàndem de l’actor, director i músic Nao Albet  i David Albet, director artístic del Grup Instrumental bcn216,  que va significar el primer treball que van fer junts pare i fill. I encara més coses: “Hem encarregat a Llàtzer Garcia que pensés diferents activitats a l’entorn de Beckett i a Sergi Belbel que dirigís les Beckett’s Ladies, quatre peces breus de Beckett, radicals, difícils de veure a escena, i interpretades per dones que les aniran explicant en diferents espais de la Sala, fent-se seguir pel públic.” Però anem a poc a poc, que no us hauríeu de perdre res! Us ho expliquem per ordre cronològic, perquè ho aneu apuntant a l’agenda!

WORDS AMB MUSIC
De Samuel Beckett i Morton Fedman
Direcció: Nao Albet
Direcció musical: David Albet
Amb Nao Albet, Jordi Figueras, Anna Hierro i el Grup de Cambra de l’ESMUC
Dies, 7, 8 i 9 de novembre, a les 20 h

“Nosaltres som els que posem la música a la festa!”, apunta David Albet, tot i que puntualitza, rient, que “molta festa no és…”  És un espectacle musical basat en l’obra radiofònica que Beckett va escriure per a la BBC i que Morton Feldman va musicar. Una peça per reflexionar sobre la creació artística, un diàleg entre el creador de la paraula i la música que proposa una reflexió dura i potent del món de la creació poètica. En aquesta ocasió, però “ho hem convertit en una assignatura dels alumnes de 3r de  l’ESMUC, que porten dies preparant aquesta partitura, amb en Jordi Figueras i l’Anna Hierro”, explica David Albet, destacant que “treballar amb la família sempre és bo!”
—————————-

CICLE DE XERRADES SOBRE L’OBRA DE
SAMUEL BECKETT
Coordina: Llàtzer Garcia
Del 13 al 21 de novembre
Totes les xerrdes a les 18.30 h

Per coordinar el cicle Llàtzer explica que “vaig contactar persones vinculades a Sanchis Sinisterra com ara Antonia Rodríguez Gago,  vinculada a la Beckett i una gran especialista sobre el dramaturg i en el teatre angloamericà contemporani, que parlarà del Beckett transcultural.  El dia 13  ofereix una xerrada amb el títol  Beckett en el siglo XXI: del absurdo existencial al realismo transcultural.  

L’endemà, dia 14, David Cortés ens descobrirà el Beckett audiovisual a Peephole art: La creación audiovisual de Samuel Beckett .  I el dia 15, Josep Pedrals,  traductor de Tot Esperant Godot que l’ha titulat Esperant Godot, farà una xerrada amb el títol La veu que diu viu, parlant de Beckett des del vessant lingüístic.  Passem al dia 20, amb Lourdes Carriendo López, que ens parlarà d’un Beckett novel·lista a Senderos narrativos hacia Esperando a Godot.

Tanca el cicle José Sanchis Sinisterra amb la xerrada que ha titulat: En el principio estaba el fin: ‘Eleutheria’, de Samuel Beckett . En Llàtzer diu queen Sanchis s’ha volgut centrar en aquesta obra, la primera que va escriure Beckett, perquè diu que ja hi és tot. En Beckett no la va voler representar mai en vida i… és molt divertida!”, assegura.

A més, una setmana abans de l’estrena de Esperant Godot, la professora Laura Llevadot i tot l’equip de l’espectacle ens faran una conferència que han titulat Assajant Godot “i ens explicaran coses.” Serà el dia 20, a les 18 h.
—————————-

ESPECTACLE  ‘ESPERANT GODOT’ de Samuel Beckett.
Traducció: Josep Pedrals, direcció Ferran Utzet
Intèrprets:  Nao Albet, Aitor Galisteo-Rocher, Blai Juanet Sanagustin i Pol López
Del 27 de novembre al 4 de gener del 2020

Casares explica que “quan vam decidir representar aquesta obra cabdal, tot i que compta amb una traducció excel·lent, vam pensar que potser tocava una altra traducció, més adaptada a la manera de parlar actual i li vam encarregar a en Josep Pedrals.” I sobre el treball que ha fet, Pedrals diu: “em vaig llegir les dues versions, la francesa, que és l’original,  i l’anglesa, traduïda pel mateix Beckett. Vaig mirar quines coses s’havia permès i… jo vaig fer el mateix! És un text carregat d’ironies i de coses que no s’entenen i que ha estat bé repassar-les amb la companyia.  I ha estat un luxe perquè vas descobrint coses que fan el text més viu i la dramatúrgia més neta. M’ho he passat molt bé!”  Ferrat Utzet, el director afegeix que “és una obra que no es pot improvisar. Vaig fent apunts i vaig creant… una crisi còsmica. L’obra és una metàfora flotant!”  Però assegura que se sent “molt feliç de com van els assaigs. Hem buscat intèrprets joves, de qualitats interpretatives molt diferents, que no van veure les versions més clàssiques. Beckett ja posa personatges que reaccionen de maneres diferents… En Lluís Pasqual ens va alliberar de la càrrega històrica!”  Van vestits amb roba atrotinada per donar un cert aire de western.  També es farà un assaig obert. Casares ha explicat que “ara mateix s’està coent la impressió del llibre, ja amb la traducció de Pedrals, que ha perdut el ‘tot’.”

Aquesta obra, catalogada com a cabdal del teatre de l’absurd i que forma part del cànon de l’imaginari teatral universal, mostra com dos homes, Vladimir i Estragó, -Nao Albet i Pol López- , esperen que arribi Godot asseguts al costat d’un arbre. S’ha comentat que Beckett va deixar escrit que  sempre s’havia de fer amb homes i que Lluís Pasqual va gosar canviar-ho, incorporant l’Anna Lizaran.  Però sembla que als hereus no els va agradar el canvi . Reposar l’obra ara “és interessant perquè provoca preguntes sobre el feminisme, l’Internet i les comunicacions ràpides … I a més, forma part d’un motiu de celebració!  

L’endemà de l’estrena, dia 27, tindrà lloc la lectura dramatitzada Enterrando a Godot, de Pablo Nacho.
—————————-

TEXTOS PER NO RES
Lectura de textos breus a partir de l’obra i la figura de Samuel Beckett.
Coordina Llàtzer Garcia
Del 4 al 18 de desembre

Els tres divendres del desembre tindran lloc “unes lectures dramatitzades de textos breus al bar, que hem encarregat  amb la premissa que a Beckett li encantaven les converses de bar.”  Les han encarregat a alguns dels autors més rellevants de la nostra dramatúrgia contemporània com Marc Artigau, Lara Díez, Denise Duncan, Josep Maria Miró, Iván Morales, Marc Rosich, Marilia Samper, Mercè Sarrias i Victoria Szpunberg.  Cada dia es llegiran quatre peces. Cada una dura al voltant de 15 minuts i la llegiran els mateixos autors. Casares ha avançat que s’editarà un volum amb totes les obres.
—————————-

POEMES I MIRLITONADES, de Samuel Beckett
Recital, amb Aina Clotet i Jordi Oriol
Dins del Festival Alcools.
10 de desembre, a les 20 h.

Aquest és un recull de textos de Beckett escrits en francès abans de 1940 (els poemes) i d’altres forjats a finals dels anys 70 (les mirlitonades). Durant tota la seva vida, Samuel Beckett també va conrear la poesia, en anglès i en francès. Per a ell, la forma ho era tot i no buscava més que el gaudi del lector a través de la sonoritat de les paraules.

Prova d’això són els Poemes i mirlitonades. Per portar-los a escena, l’actriu Aina Clotet i el dramaturg, director i actor Jordi Oriol uneixen forces per primera vegada per omplir-nos de l’essència beckettiana expressada a través de poemes on sura tot el seu univers, com el seu últim text, el poema Com dir (1989)
—————————-

BECKETT’S LADIES, de Samuel Beckett
PASSOS, BRESSOL, NO JO, ANAR I TORNAR
Direcció i traducció: Sergi Belbel
Amb Sílvia Bel, Míriam Iscla i Rosa Renom
Del 27 de novembre al 4 de gener

Belbel explica que Beckett s’adona que durant la segona Guerra Mundial no es pot fer res. “S’ha de capgirar tot perquè no es pot explicar res que superi l’horror que estava vivint Europa als anys 40. I comença a escriure partitures sobre dones i per a dones,  reduint els textos al mínim per encarregar-los a  grans actrius. Per això, nosaltres també hem agafat tres grans actrius a l’alçada de les que ell va triar, tres dones que fan un exercici de generositat,  amb duresa extrema i  la vegada sentit de l’humor.!” Belbel ha escollit, traduït i dirigit els textos,  que considera  entre els més essencials i radicals de la trajectòria del dramaturg. Les tres dones les aniran explicant en diferents espais de la planta de Dalt, fent-se seguir pel públic. Cada peça dura un 20/23 minuts.
—————————-

CATÀSTROFES – LABORATORI
A partir d’algunes obres de Samuel Beckett
Coordina Llàtzer Garcia
Dies 10, 11 i 12 de gener del 2020

És el resultat d’un Laboratori de Creació a partir d’algunes obres de Beckett. Un grup d’actors/creadors treballaran les obres de Beckett, centrant-se especialment en les peces per a ràdio i televisió, sota la direcció de Llàtzer Garcia.
—————————-

I encara us avancem que Ferran Utzet prepara un curs d’interpretació centrat en l’obra de Samuel Beckett que durà per títol Esgotament i lluita.  Entrenament actoral a partir de l’obra de Samuel Becket, i que tindrà lloc del 27 de gener a l’1 de febrer.

Si necessiteu més informació o coses concretes, contacteu amb https://www.salabeckett.cat/espectacles/

Author