Dimecres torna a la Sala Versus Glòries l’èxit ‘Angle Mort’, de Roc Esquius i Sergi Belbel

Escrit per Revista Teatralnet

08.02.2021

Ja falta molt poc perquè la Sala Versus Glòries ens torni a oferir la comèdia Angle mort. Ha estat indiscutiblement un dels seus èxits de la temporada, com es va fer notar per una excel·lent acollida per part del públic i la crítica.

Angle mort és una producció d’Apunta Teatre, escrita per Roc Esquius i Sergi Belbel, dirigida per Lluís Elías (antic membre de Els Joglars) i interpretada per: Berta Bahr, Ramon Godino, Alberto Lozano i Rafaela Rivas.

Per a aquesta ocasió s’ha fet una versió més reduïda però sense treure res del que va captivar tant el públic.

Es podrà veure del 4 d’agost al 1 de setembre.

 

L’espectacle

El tàndem Esquius-Belbel proposa un joc dramatúrgic, tant per l’espectador com pels mateixos actors. Una obra que juga amb la paraula i el gest, la tensió entre allò dit i no dit. I amb dos espais que conflueixen simultàniament: la sala d’espera i un despatx d’una petita start-up. La premissa inicial és un acomiadament, però acabarà desembocant en una situació surrealista i imprevisible que anirà prenent sentit a mida que avanci l’espectacle.

L’encarregat per dur a escena aquest repte dramatúrgic és en Lluís Elías, membre d’Els Joglars des de 1988 i fins el 2007. La seva trajectòria amb la companyia (nou obres de teatre, tres sèries de TV i una pel·lícula, entre d’altres coses); el converteix en un expert en gestualitat i precisió, una de les característiques que requereix l’espectacle i que ell domina a la perfecció.

Angle mort, és una comèdia sobre aquests temps terribles que estem vivint, sense fer-ne especial esment, sense teoritzar res. Sense pretensió d’alliçonar ni dir grans paraules, per fer passar una estona divertida i distesa a l’espectador. I  a l’entorn de problemes que afecten el present i el futur immediat de moltes persones: fins on estem disposats a arribar per no perdre la feina?

I també: som conscients dels angles morts que tenim a prop, on succeeixen coses que s’escapen de la nostra vista; i que poden capgirar en un segon, insospitadament, el decurs de les nostres vides? I encara més: si accedíssim a la informació que es cou en els silenciosos angles morts que ens envolten: no agafaria per fi un sentit tot allò que fins aleshores ens semblava inexplicable?

L’argument

A causa de la nova crisi, el cap d’una petita start-up d’èxit es veu obligat a prescindir d’un dels seus treballadors. Per tal de fer aquest acomiadament de la millor manera possible, l’Andreu, propietari de l’empresa, decideix tenir una trobada conjunta amb els tres empleats: la Beatriu, en Carles i la Diana. Els cita a la sala d’espera del seu despatx i després els fa entrar d’un en un per entrevistar-los i  prendre la difícil decisió. Però el que havia de ser una simple gestió es complica de manera descontrolada i surrealista. Mentre l’Andreu mira de resoldre el problema al despatx, no veu que a la sala d’espera les coses semblen agafar un caire diferent. Cm si succeïssin a l’angle mort del retrovisor d’un vehicle que està a punt d’avançar i que pot acabar tenint una topada inesperada.

Tot passa en una hora, en què l’espectador no pot estar passiu. A la primera part se sent identificat amb el dolor dels protagonistes. Després se sent aliviat i comença a entendre, va veient coses. L’espectador sap el mateix que ells i es fa moltes preguntes. A la segona part se sent intel·ligent i participa a l’espectacle. Alberto Lozano diu: “La 1a part, que no s’entén, és súper divertida i quan ja has vist tota l’obra, tens ganes de tornar a veure la 1a part per entendre-ho. Crec que hi haurà molta gent que voldrà repetir…”

Trobareu més informació, aquí