4a edició dels Premis Teatre Barcelona: un pas endavant cap a la inclusió

Escrit per Revista Teatralnet

07.30.2021

La revista d’arts escèniques Teatre Barcelona presenta una nova edició dels Premis Teatre Barcelona. Un certamen que compleix quatre anys de vida. El públic reconeix les millors propostes i professionals de l’escena que han passat per la cartellera durant la temporada 2019-2020:  (període de l’1 de juliol de 2020 – inclòs el Festival Grec–;  fins al 30 de juny de 2021 –exclòs el Festival Grec–, a la ciutat de Barcelona).

Més de 50 muntatges diferents opten a guanyar en alguna de les 18 categories presentades. Mare de sucre, la producció del Teatre Nacional de Catalunya i Escenaris Especials, encapçala el rànquing de muntatges amb opcions d’emportar-se el reconeixement.

L’espectacle de Clàudia Cedó opta al millor espectacle, millor autoria original,  millor direcció, i comptar amb la millor interpretació de repartiment i revelació. Segueixen, amb quatre nominacions: dues propostes: De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda de La Calòrica, produïda també pel Teatre Nacional de Catalunya;  i Les tres germanes de Julio Manrique del Teatre Lliure. Amb tres nominacions també destaca la producció de La Perla 29Canto jo i la muntanya balla, a partir de l’obra original d’Irene Solà.


Uns premis inclusius

Com a novetat d’aquest any, Teatre Barcelona ha decidit prendre una decisió arriscada i apostar pel no binarisme. La decisió s’ha pres amb l’únic objectiu de no contribuir a fomentar les construccions socials de gènerenormalitzar els rols i evitar la discriminació. Aquesta aposta s’ha posat en pràctica, amb bona acceptació, en altres guardons com el Festival de Donosti, La Berlinale, als Emmy o els MTV Awards. La decisió no està exempta de riscos. Però des de Teatre Barcelona es pren en total consciència i convicció que aquest serà un pas més per fer-ne d’aquesta una societat més igualitària.

De moment, en aquesta edició s’ha eliminat la diferència de gènere en totes les categories referents a artistes, que queden agrupades de la següent manera: autoria original, direcció, interpretació, interpretació de repartiment, interpretació de musical i interpretació revelació.

Teatre Barcelona vetlla en les nominacions per la presència de dones, artistes racialitzades, així com qualsevol col·lectiu tradicionalment invisibilitzat en les nominacions de premis culturals. Aquesta aposta s’ha posat en pràctica a altres guardons com els del Festival de Donosti, La Berlinale, els Emmy o els MTV Awards.

Els guardons mantenen categories dedicades a gèneres populars com els espectacles còmics i musicals, essencials en la cartellera barcelonina. Així com un premi dedicat a la millor reposició, una tendència que s’ha creixentat en les programacions dels teatres de la ciutat. És degut a la incertesa provocada per la pandèmia de la Covid-19. També, com a novetat, s’ha creat un premi especial per reconèixer aquelles activitats, iniciatives o professionals que es desenvolupen al voltant de l’activitat escènica. Aquest és l’únic reconeixement que designa directament l’equip de redacció i continguts de TeatreBarcelona.com.


Votacions obertes: el públic decideix

Fins al 12 de setembre les persones usuàries del portal d’arts escèniques podran votar als guanyadors a través de la web TeatreBarcelona.com. Els premiats es donaran a conèixer el 22 de setembre en la tradicional gala virtual a través de les xarxes socials.

L’objectiu dels premis és, per una banda, reconèixer els treballs més aplaudits i valorats per l’audiència d’aquest mitjà de comunicació. I, per l’altra, acostar el públic als professionals creant un pont directe entre ells, lluny de grans solemnitats i de l’endogàmia pròpia del sector.

Les candidatures en les diferents categories han estat escollides entre els més de cincuanta recomanadores i recomanadors. I pels diferents periodistes culturals que col·laboren amb la publicació digital i en paper durant l’any. Teatre Barcelona.com, nascuda l’any 2013 per iniciativa d’uns espectadors que trobaven en falta una revista i cartellera –unificada, exhaustiva i recomanada;– de la programació d’arts escèniques, ja compta amb una audiència de més 80.000 persones registrades.

Qualsevol persona pot votar de manera senzilla i gratuïta a través de www.teatrebarcelona.com.

CONSULTA LES NOMINACIONS I VOTA