Activitats amb motiu dels 50 anys de la mort de Margarida Xirgu, a Molins de Rei

04.23.2019

Author

El Cementiri Municipal de Molins de Rei serà testimoni de l’activitat In Memoriam, organitzada amb motiu dels 50 anys de la mort de Margarida Xirgu i Subirà, nascuda a Molins de Rei el 18 de juliol del 1888 i que va morir a Montevideo, el 25 d’abril del 1969.

L’Agrupació Dramatàtica de Barcelona (ADB) ens envia aquest escrit i el programa d’actes, previstos per al dijous que ve 25 d’abril.

I N  M E M O R I A M

El 25 d’abril de 1969 moria Margarida Xirgu i Subirà a la ciutat de Montevideo, l’Uruguai. Així acabava el seu llarg exili que havia començat el juliol de 1936. Margarita Xirgu mai va perdre l’esperança de tornar a Catalunya.

Segurament per aquest anhel prou conegut per tots els seus amics de l’Uruguai, l’any 1977 Ángel Curotto, membre de l’Acadèmia Nacional de les Lletres, va adreçar una carta a Josep Tarradellas, aleshores President de la recent instaurada Generalitat de Catalunya, proposant-li que les despulles de l’actriu fossin repatriades.

¿No cree Vd. ilustre señor Tarradellas, que ha llegado el momento de que los restos de aquella gran figura pasen
a descansar ahora en su tierra catalana? Aquest prec, però, no es va poder fer realitat fins el 1988. El lloc escollit per enterrar la Margarida Xirgu fou el seu poble natal, Molins de Rei, i en el Cementiri Municipal s’erigí un mausoleu en forma de talaiot Menorquí, construït per l’Escola Taller Municipal de Sant Pere de Romaní.

Preservar la memòria d’aquells que han deixat una empremta significativa i que ha servit per construir la nostra identitat és un deure que la societat civil i les institucions han d’adquirir. La desmemòria ens porta a l’empobriment cultural. Junt als seus dos excel·lents biògrafs, l’Antonina Rodrigo i en Francesc Foguet, i també a Xavier Rius Xirgu, autor del bloc dedicat a la seva tia àvia, trobem una entitat que ha preservat amb encert i constància la memòria de l’actriu, la Penya Carlos Lemos que, impulsada per Pere Pausas, un amant del teatre, va tenir l’encert de crear l’any 1973 el Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu a la millor interpretació femenina de la temporada teatral barcelonina.

Gracies a això i any rere any, la figura de la Xirgu emergeix del passat per recordar-la i així deixar constància del seu compromís amb el teatre i també amb la república catalana, de la qual va ser-ne ambaixadora. La seva ciutat natal de Molins de Rei va secundar anys més tard aquesta iniciativa de la Penya Carlos Lemos, garantint la continuïtat del Premi.

De la mateixa manera l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) es va comprometre a seguir vetllant pel premi de teatre més antic de Catalunya, amb més de 45 anys d’existència, quan la Penya Carlos Lemos es va dissoldre.

A dia d’avui es tanca un any d’activitats commemoratives dels 50 anys de la mort de Margarida Xirgu, que sota el títol La Xirgu en la memòria. Llibertat i exili, ha
organitzat ADB amb el suport de l’Ajuntament de Molins de Rei i a la importantíssima i mai prou agraïda col·laboració de moltes persones que, de manera desinteressada, han
fet possible més d’una quinzena d’actes des de l’abril de l’any passat fins ara. Alhora, obrint un Any Xirgu patrocinat per la Generalitat de Catalunya que reblarà el clau a aquest reconeixement tant merescut.

I és amb aquest senzill acte que ara celebrem aquí
davant de la seva tomba que volem testimoniar el nostre compromís de mantenir viva la memòria de l’actriu, un any i un altre, per ser fidels al que ella ens va deixar escrit i
que resa a la làpida del pedestal de marbre: No somniar; no esperar; no creure en alguna cosa és com no existir.

Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB)

CALENDARI D’ACTIVITATS
MOLINS DE REI – CEMENTIRI MUNICIPAL

25 d’abril de 2019 a 2/4 de 12

*Benvinguda institucional
*Cançó de l’art immortal
*La Xirgu en els 25 anys de la seva mort
*Poema. Oració laica
*La mort de la Xirgu
*La Xirgu en els 50 anys de la seva mort
*Poema. De mar a mar, Margarita Xirgu
*El retorn de la Xirgu
*Havanera de la Xirgu
*Parlaments institucionals: Consolat de l’Uruguai,
Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Molins de Rei
*Ofrena

Author