El Centre de les Arts Lliures Fundació Joan Brossa acollirà del 23 d’abril al 19 de maig l’estrena d‘Opereta Imaginària; una obra de l’autor francès Valère Novarina que es presenta per primera vegada en català, amb direcció d’Albert Arribas. Aquesta proposta escènica s’emmarca dins del compromís del Centre de les Arts Lliures amb la renovació del llenguatge teatral contemporani.
Valère Novarina és una figura singular dins del panorama teatral europeu. Considerat una veu fonamental del teatre de finals del segle XX i començaments del XXI, Novarina ha reinventat: la relació de la paraula amb l’actor i amb l’espai que aquest habita, i ha creat un univers propi: basat en els metallenguatges artístics. El resultat és una escriptura escènica particularment exigent, tant per als intèrprets com per al públic, que Arribas defineix com: “una forma de metafísica teatral que fusiona la tradició avantguardista i la popular”.
Albert Arribas ha estat reconegut recentment amb el Premi Crítica Serra d’Or d’Arts Escèniques 2025: per la seva trajectòria i la seva contribució a l’escena contemporània. La seva mirada sobre Opereta Imaginària destaca especialment: la relació directa del text amb la pràctica actoral: “és un text escrit des del coneixement profund dels mecanismes actorals i amb una comprensió molt afinada del present; i de l’energia que neix a escena”. Aquesta particularitat converteix l’obra en un material molt estimulant per als intèrprets, però també per als espectadors.
L’elenc està format per: Mònica Almirall, Màrcia Cisteró, Oriol Genís, Antònia Jaume, Roosevelt Jimenez i Griselda Ramon, sis intèrprets de trajectòries consolidades i diverses: que aporten una gran riquesa a la construcció col·lectiva d’aquest univers teatral. La seva presència contribueix a reforçar l’atenció que l’obra posa sobre la corporalitat, el gest i la paraula dita,; en un registre que oscil·la entre el líric, el grotesc i el còmic.
Segons Arribas, Opereta Imaginària no planteja una narració lineal, sinó una successió de situacions i d’imatges: que tenen com a centre la paraula i el seu potencial transformador. La dimensió lúdica i paròdica del text també hi té un pes important, i esdevé, alhora: un recurs estètic i un vehicle per a una crítica profunda al llenguatge institucional; i als mecanismes de representació de la realitat.
L’encaix amb l’univers Brossa
En paral·lel, la proposta manté una relació subtil però significativa amb l’univers creatiu de Joan Brossa, autor que, segons Arribas: “Només pot ser entès plenament si es considera: la seva relació amb la tradició actoral i amb una certa metafísica de l’avantguarda”. Aquesta proximitat conceptual contribueix a donar sentit a la presència de l’obra; dins la programació del Centre de les Arts Lliures, en la seva voluntat de generar un espai d’experimentació escènica; connectat amb la tradició i alhora amb el pensament contemporani.
Amb Opereta Imaginària, la Fundació Joan Brossa consolida el seu paper com a plataforma per a la investigació escènica; i per a la difusió de veus que aporten nous enfocaments sobre la pràctica teatral.
Georgina Oliva, directora d’Arts Escèniques del Centre de les Arts Lliures, explica que: “ha estat tot un repte posar-lo en escena i molt especialment –donada la força de la paraula:– en el cos dels actors, per aquest motiu és evident que només ho podia fer l’Albert Arribas”.
En relació amb Joan Brossa, assenyala: “si una cosa defensa La Brossa, a part de la hibridació de les arts i l’esperit d’avantguarda, és que: els artistes treballin amb allò que els fa més autèntics seguint el seu propi llenguatge: sigui quin sigui i vinguin d’on vinguin. No és fàcil desmarcar-se dels moviments del moment i al mateix temps ser universal i connectar amb tothom. Això és brossià”.
Informació Útil
Del 23 d’abril al 18 de maig
De dimecres a dissabte, a les 20 h*
Diumenge, a les 18 h
*La funció de Ds. 17 de maig es farà a les 19 h
Format: text