‘Amor Oscuro’ nominat a 4 Premis Max, es podrà veure dissabte 16 al Festival Cítric de l’Ateneu Popular 9 Barris

02.15.2019

Author

Els poemes d’amor de Lorca seran els protagonistes de la segona sessió del cicle Cítric 2019, amb el muntatge Amor Oscuro.  Dirigit per Jesús Arbués, ha estat nominat en les quatre categories més importants dels premis Max: Millor espectacle, millor adaptació, millor direcció i millor actor, en la figura del protagonista, Javier García.

Arbués explora a través de diversos personatges relacionats amb Lorca, i tots ells protagonitzats per Javier García, l’homosexualitat del poeta de Granada. Al desembre de 1983, gairebé 50 anys després de la seva escriptura, es van publicar per primera vegada, els Sonetos del amor oscuro, de Federico Garcia Lorca en una edició clandestina. Aquesta és la història dels versos desapareguts d’un poeta desaparegut. Aquesta és una història de por i de silenci. Una història a través d’onze personatges, una trobada a través d’onze protagonistes, onze sonets i una història. Onze poemes i una vida. Els millors poemes de Federico, els últims que va escriure, els que més diuen sobre ell. L’amor ocult, l’amor extrem, l’amor desbordat. Onze moments de l’amor torturat i ocult del poeta. Realitats amagades en un espectacle, subtil, delicat. Que deixa entreveure, interiors, habitacions a mig il·luminar, sentiments a mig dir … ocults, foscos. Cada sonet suggereix un estat a l’actor, cada sonet ens revela un pas d’una història rocambolesca, de la vida i la mort de Federico però també del que va passar després.

Un espectacle escrit i dirigit per Jesús Arbués i interpretat per Javier García Ortega.

Es realitzarà un debat posterior amb els artistes.

Sobre el Cítric 2019. Ateneu Popular 9 Barris

En un moment on el feixisme és capaç de presentar-se sense complexos la programació de l’Ateneu Popular 9 Barris reivindica el concepte de llibertat, allunyat del neoliberalisme. Llibertat de pensament, llibertat sexual, llibertat d’expressió i llibertat de moviment. Un cicle que es compon de quatre muntatges artístics amb un mateix objectiu: fer de la cultura una trinxera.

Els muntatges del Cítric aniran acompanyats per xerrades i debats amb l’objectiu de contextualitzar la temàtica del cicle sobre les llibertats i generar espais de debat allunyats de les postures oficialistes.

El Cicle Cítric en la seva cinquena edició vol posicionar-se com una cita ineludible dins l’ecosistema cultural català. Un espai de reflexió on la cultura esdevé una arma de transformació i reflexió del nostre passat, present i futur.

Amor Oscuro, sonetos. Un espectacle sobre Federico Garcia Lorca. Dissabte 16 de febrer | 20h | 8 €

Constel·lacions: Homenatge a Gata Cattana. Dimarts 30 d’abril | 21h | 8 €

 Sarab, de la cia. De circ de Palestina

Dissabte 11 | 20h / diumenge 12 | 10h | 8 €

El col·lectiu cultural Quatroccento retrà un homenatge a l’artista cordovesa Gata Cattana construint un espai escènic pròpiament femení barrejant les dues passions de l’artista andalusa: el rap i la poesia. Durant la segona part el rap prendrà l’escenari amb Tribade. La nit acabarà amb una selecció musical de Lady Abgoado, una colombiana de Barranquilla que fusiona els ritmes urbans amb la música afro caribenya.

L’Escola de Circ Palestí, guanyadora del premi Total of Theater and Jacksons Lane Award, serà l’encarregada de tancar Cítric amb el seu nou espectacle Sarab (‘Mirage’), els personatges dels quals són resultat dels anys d’investigació de l’Escola sobre la crisi mundial de refugiats.

Des de l’Ateneu es vol fer dialogar cada espectacle amb espais de reflexió, multiplicant el contingut i expandint el debat en col·lectiu, sabent que la cultura no només succeeix damunt d’un escenari.

A més a més, enguany els preus han baixat per tal de no ser una frontera pel consum cultural: 8€ per sessió i un abonament per 4 programacions a 25€. Preus populars per el cicle de cultura popular.

Author