Angélica Liddell porta al Festival Grec ‘ Liebestod’, inspirada en el torero Juan Belmonte

Escrit per Revista Teatralnet

07.21.2021

El Festival Grec ha anunciat aquest matí la imminent arribada als escenaris  d’una de les grandíssimes catalanes  internacionals: Angélica Liddell, autora, escriptora, dramaturga, actriu, directora de teatre, escenògrafa, dissenyadora de vestuari i intèrpret, amb un llistat d’obres al currículum que ens omplirien l’article. Un currículum que, malauradament, a Catalunya disfrutem poc. Ara acaba d’estrenar al Festival d’Avinyó  Liebestod, que ens porta al Festival Grec.  S’instal·larà  al Teatre Lliure de Montjuïc, del 23 al 25 de juliol.  Les entrades ja estan exhaurides, però sempre es pot provar sort aquí

L’espectacle

Angélica Liddell és una creadora que, en el seu teatre, recorre uns camins propis i personals. Ara, pren com a títol una expressió que apareix en l’ària final del Tristany i Isolda de Wagner; i que inclou en un únic mot els conceptes d’amor i de mort. El protagonista és la figura -o el fantasma- de Juan Belmonte, el torero tràgic i espiritual per excel·lència, posseïdor d’un temperament fosc i que acabaria suïcidant-se. Tant en una tragèdia clàssica com en una cursa de braus, l’home s’enfronta al seu destí, potser a la mort.

I, de la mateixa manera que en l’amor, la tauromàquia ens posa en contacte amb les emocions més autèntiques i primàries. Per a Lideell: “els orígens del teatre i de la tauromàquia estan units per la idea de tragèdia clàssica”, ha dit, a la pr4sentació. I encara ha afegit: “Belmonte va ser un home travessat per la tragèdia, que va morir amb la frustració de no haver mort sobre la sorra de la plaça. El que faig és empassar-me a Belmonte, barrejar-lo amb la meva sang i ballar amb el seu fantasma”. A més de Wagner i Belmonte, també es fan referències al pintor  Francis Bacon i al cineasta Stanley Kubrick.

Les primeres tragèdies àtiques començaven amb sacrificis d’animals sagrats com a ofrenes a la divinitat. La tragèdia i la tauromàquia provenen, doncs, de la mateixa violència primigènia que trobem en la vida, tant en el sexe com en un part o bé en la mort. Deia Valle-Inclán que si el teatre del seu temps hagués estat capaç de transportar la violència estètica d’una cursa de braus a l’escenari, hauria estat un teatre “tan heroic com la Illada”.

Amb aquestes reflexions de fons, Angélica Liddell i la seva companyia creen en escena un seguit de “quadres metafísics” basats en episodis de la vida del Pasmo de Triana; com es coneixia el que es considera fundador de la tauromàquia moderna. Liddell porta a l’escenari nens i nenes per batejar;  gats d’angora que porten sort al torero. O  bé pistes que apunten cap a aquella Àfrica a la qual Belmonte somiava de viatjar per caçar lleons.

Sobre Liddell

Signa la posada en escena aquesta dramaturga, directora, actriu i escenògrafa nascuda a Figueres l’any 1966. Liddell s’ha convertit en un dels noms més respectats de l’escena; amb una trajectòria internacional extensa que ella ha basat en una forma dissident i sovint incòmoda d’entendre l’escena. Va fundar la companyia Atra Bilis Teatro l’any 1993. Ha escrit dramatúrgies que s’han traduït a idiomes que van des del francès fins al rus; i des de l’anglès fins al polonès. Té una carrera esquitxada de premis prestigiosos, entre els quals: el Premi Nacional de Literatura Dramàtica (2012) a Espanya; un Lleó de Plata de la Biennal de Venècia (2013); o el títol de Chevalier de l’Ordre de les Arts i les Lletres que li va atorgar el Ministeri de Cultura de la República Francesa el 2017 passat.

Una coproducció d’Atra Bilis Teatro, NTGent, Festival d’Avinyó, Tandem Scène nationale Arras-Douai, Künstlerhaus Mousonturm (Frankfurt).

Interpretació: Angélica Liddell, Gumersindo Puche, Palestina de los Reyes, Patrice Le Rouzic, Borja López, Ezekiel Chibo 
Text, direcció i disseny de l’escenografia:
Angélica Liddell 
Vestuari: Angélica Liddell, Justo Algaba 
Ensinistrador d’animals: Catvertise 
Taxidèrmia: Ferfauna 
Ajudantia de direcció: Borja López 
Disseny de la il·luminació: Mark Van Denesse
Tècnic de so: Antonio Navarro 
Fotografia: Angelica Liddell