Anne Teresa De Keersmaeker i la Cia. Rosas tornen al Mercat amb ‘Achterland’

03.24.2019

Author

El proper dimecres 27 de de març, Anne Teresa De Keersmaeker torna al Mercat de les Flors amb l’emblemàtica peça  Achterland,  que es va poder veure ara fa un any i va deixar molts seguidors sense entrada. Amb Achterland,  la prestigiosa coreògrafa, que dirigeix la companyia Rosas, va incorporar nous criteris en la seva habitual composició coreogràfica, com ara incloure homes per primer cop i donar a la música un paper més central amb la incorporació de músics en directe. La peça, creada l’any 1990, s’ha tornat a recuperar i realitzarà una gira mundial. S’hi estaran fins el dissabte 30.

SOBRE ACHTERLAND
El març del 2017, la companyia Rosas recupera Achterland en el seu repertori. Aquesta obra, creada el 1990 per la coreògrafa Anne Teresa De Keersmaeker, torna a representar-se per primer cop en vint anys. Achterland és una coreografia cabdal en l’obra de De Keersmaeker. És en aquest espectacle de 1990 quan, per primer cop, la coreògrafa va donar als músics una posició central a l’escenari i un paper actiu en la dinàmica global, un plantejament que després tornaria a repetir en molts altres projectes.

La inusual combinació de les composicions de György Ligeti i Eugène Ysaÿe va inspirar De Keersmaeker i els seus ballarins en la creació d’una original notació de dansa, amb un equilibri delicat entre el virtuosisme enèrgic i la desacceleració.

També va ser la primera vegada que la coreògrafa escrivia material de ball específicament per a homes; així, va incorporar tres ballarins a una companyia que fins aleshores havia estat formada majoritàriament per dones. A Achterland, la feminitat dominant i el minimalisme de moltes de les obres anteriors de Rosas van donar pas a una ambigua terra de ningú caracteritzada pel desdibuixament de fronteres i símbols.

Anne Teresa De Keersmaeker explicava el 2018: “Després d’uns espectacles més teatrals com Stella i Ottone Ottone, amb Achterland volia tornar a un llenguatge de dansa pura, un llenguatge que es relacionés amb la música virtuosa de Ligeti i Ysaÿe. La presència dels músics a l’escenari permet una relació encara més estreta entre la música i la coreografia.” Anne Teresa De Keersmaeker

LA COMPANYIA ROSAS
Rosas
és la companyia que la coreògrafa i ballarina Anne Teresa De Keersmaeker va fundar el 1983, durant la creació de la peça Rosas danst Rosas. Des del seu debut el 1982 amb FaseFour Movements to the Music of Steve Reich, De Keersmaeker s’ha involucrat en una rigorosa exploració i articulació del moviment, des de les formes més simples a les més complexes. La relació entre moviment i música és essencial per al concepte de dansa de la coreògrafa. Així, Rosas ha estès l’art de la dansa com un acte d’escriure moviments en el temps i l’espai, i al llarg dels anys ha explorat la coreografia en relació amb altres forces compositives, com ara la música, la geometria, les arts visuals o el llenguatge.

Foto: Anne Van Aerschot

La companyia ROSAS presenta Achterland dins la programació del Mercat de les Flors

L’EQUIP ACTUAL
Coreografia Anne Teresa De Keersmaeker
Posada en escena Jean Luc Ducourt
Ballada per Laura Bachman, Anika Edström Kawaji, Frank Gizycki, Robin Haghi, Yuika Hashimoto, Laura Maria Poletti, Soa Ratsifandrihana, Luka Švajda  Creada el 1990 amb Nordine Benchorf, Bruce Campbell, Vincent Dunoyer, Fumiyo Ikeda, Marion Levy, Nathalie Million, Carlotta Sagna, Johanne Saunier
Música – György Ligeti, 8 Etudes for solo piano;Eugène Ysaÿe, Sonatas 1, 3 & 4 for solo violin /
Músics Piano: Joonas Ahonen; Violí: Juan María Braceras
Escenografia Herman Sorgeloos
Disseny il·luminació Jean Luc Ducourt
Vestuari Ann Weckx
Coordinació artística i planificació Anne Van Aerschot
Director tècnic Joris De Bolle
So Alexandre Fostier 

Producció Rosas
Coproducció 1990 De Munt; La Monnaie (Brussel·les), Stichting Van Gogh 1990, Rotterdamse Schouwburg, Théâtre de la Ville (Paris)
Estrena mundial 27 de novembre de 1990, La Monnaie / De Munt (Brussel·les)
Rosas rep el suport de la Comunitat Flamenca i BNP Paribas Foundation.

Author