Aquest matí el Foyer del Liceu ha esdevingut una festa de la Cultura. Una festa perquè era ple a vessar de representants de institucions, equipaments, sobretot de teatres públic i privats, premsa… Hi érem per celebrar un any més el treball i compromís de Apropa Cultura, que es basa en l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb vulnerables o amb risc d’exclusió. Una iniciativa amb 12 anys de recorregut que és a punt de celebrar la 4a edició de la Setmana Apropa Cultura: del 22 al 28 d’octubre.
Christina Scheppelmann, directora artística del Liceu, ha obert l’acte celebrant que “8.000 persones amb risc d’exclusió social han pogut venir al Liceu.” Sònia Gainza, directora d’Apropa Cultura, ens ha donat unes xifres que avalen els bons resultats: “Enguany em proposat 46.801 experiències culturals de diferents continguts a 28 municipis. I en comptem 216.752 des del 2006. Portem 12 anys entrant a al voltant de 1.800 equipaments culturals com ara teatres, auditoris, museus festivals… Dels que ofereixen Arts Escèniques (més de 100), hem comptat amb un 2% de l’aforament tota la temporada, incloent els grans èxits i els millors horaris. En aquests anys hem ajudat a apropar la cultura a uns 35.000 usuaris d’entitats socials. Cada any hi ha al voltant de 2.100 propostes culturals i hi ha 1.986 centres socials registrats que treballen amb persones en risc d’exclusió social.”
Ara, durant la Setmana, s’han programat al voltant de 200 experiències culturals amb la novetat que quatre municipis de Lleida s’hi han incorporat amb tallers musicals. Les activitats d’aquesta setmana són un exemple festiu del que Apropa Cultura fa els 365 dies de l’any: coordinar i proposar activitats específiques per a col·lectius amb discapacitats diverses, fer visites guiades als teatres, accés als espectacles de la temporada dels teatres, amb una sessió formativa impartida per professionals… El programa té tants equipaments i és tan extens que, si us ve de gust consultar-lo, cliqueu https://www.apropacultura.cat/ca i ho trobareu amb tots els detalls.
LA CULTURA, L’ALIMENT DE L’ÀNIMA
Apropa Cultura és un projecte emocionant perquè es proposa fer visible l’invisible, fer feliços als que els costa més, fer que la cultura sigui accessible a tothom, a persones en situació de vulnerabilitat, discapacitats, gent gran, immigrants, problemàtiques diverses de caire econòmic i social… ja que “les ànimes, com els cossos, poden morir d’inanició i la cultura és l’aliment de l’ànima.”
En el transcurs de l’acte, Antonia Vila, usuaria del programa, ha dit que estava molt contenta de ser al Liceu “perquè a mi m’agrada la música clàssica. No em doneu músiques modernes, que no m’interessen. Com el Liceu, no hi ha res! ”
Ignasi Miró, de la Fundació La Caixa, ha manifestat que “poques vegades tenim ocasió de fer visible l’invisible i aquesta n’és una, per a la que és molt important que anem tots junts, que fem pinya. I continuar creixent bé!” També ha parlat Josefina Domènech, en representació de l’empresa de missatgeria MRW: “La nostra empresa sempre ha tingut una consciència social. Quan vam veure que començava a créixer, vam sentir la necessitat de tornar a la societat el que ens donava i vam començar a fer enviaments solidaris. Organitzem cursos de teatre, de música… la Sònia ens va il·lusionar amb el seu projecte i aquí estem!”
Joan Subirats comissionat de cultura, ho ha descrit així: “Apropa Cultura és un projecte tractor que arrossega les institucions a espais no habituals. Laia Ortiz, segona tinent d’alcaldia de l’ajuntament de Barcelona ha destacat “la capacitat transformadora d’aquesta mena d’experiències.”
També hi han assistit la consellera de cultura Laura Borràs i els conseller de Treball i Assumptes Socials Chakir el Homran. Aquest ha manifestat que “La cultura és un dret. No és per a tots, és DE tots: de les persones grans, de les discapacitades, de gent que no hi té accés… La nostra obligació és assegurar-los la cultura, ajudar a que els arribi. És un Dret que està reconegut a la Declaració dels Drets Humans. I no podem parlar de igualtat entre les persones si no incloem la cultura com un dret fonamental.”
Laura Borràs ha tancat el torn de paraules manifestant que “Apropa Cultura és una història d’èxit. I ho veig clar perquè mirant els que heu vingut, reconec representants de la política, de teatres… gent que suma per trencar barreres. Ha explicat que fa 22 anys, va fer la seva tesi sobre la Bogeria, amb la finalitat de transformar la mirada dels altres.” I ha acabat recitant el poema Dos orejas, de Fabio Morábito.