‘Arbres, vodka i naus voladores’, la nova revisió que La Calòrica ha creat a partir de contes i fragments de Txèkhov a Temporada Alta

Escrit per Revista Teatralnet

10.12.2021

El festival Temporada Alta rep aquesta tardor dos espectacles de la cia. La Calòrica, que amb poc més de 10 anys de vida es troba en un moment de projecció. Les dues propostes són Arbres, vodka i naus voladores, coproduïda pel propi festival; i Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I, la revisió de l’espectacle fundacional de la companyia.


Una coproducció del festival amb La Calòrica

La Calòrica presenta a Temporada Alta Arbres, vodka i naus voladores; una obra que es va estrenar l’any passat a la Biennal del Pensament – Ciutat Oberta. El que es veurà al Teatre de Salt aquesta tardor serà una nova revisió després que la companyia n’hagi fet una relectura.

Coproduïda entre el CCCB, la Biennal del Pensament – Ciutat Oberta; La Calòrica i Temporada Alta, i dirigida per Joan Yago, s’ha programat per al 23 d’octubre en una doble funció: a les 18 h i a les 20.30 h.

L’espectacle parteix d’escenes de l’obra dramàtica i l’obra narrativa d’Anton Txèkhov. S’han seleccionat alguns dels seus contes breus i també fragments de les seves obres principals, com Tres germanes, L’oncle Vània;  L’hort dels cirerers i La Gavina). Les escenes escollides han estat aquelles on el dramaturg parla sobre el futur.

La relectura d’aquelles obres escrites a finals del segle XIX i principis del XX evidencien que resulten del tot contemporànies. És per això que La Calòrica ha aprofitat els textos de Txèkhov per parlar de la crisi mediambiental i del col·lapse del sistema econòmic. I proposa un espectacle divertit, profundament humà, dur i difícil en alguns moments –com passa sempre en l’obra de Txèkhov;- que serveix als actors i actrius de la companyia per plantejar un dels seus ja clàssics desplegaments de personatges absurds i estrafolaris.

De la mà de la filòsofa Marina Garcés, La Calòrica proposa un assaig teatral . Una posada en escena que reprodueix un programa de ràdio a partir dels textos del dramaturg rus. Explora en quin estat es troben, actualment, els grans canvis tècnics i socials que va imaginar fa 100 anys. Un canvi que en el seu futur hauria d’haver arribat als nostres dies  com una humanitat alliberada de la tristesa, la misèria i la soledat.

Torna l’espectacle fundacional de la companyia

La segona obra que La Calòrica presentarà aquest any a Temporada Alta és Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I. L’espectacle és una versió de la peça fundacional de la companyia que es va presentar el 2010 a l’Institut del Teatre. La revisió que es veurà el 12 d’octubre al Teatre de Salt es va estrenar al Teatre Lliure, institució amb qui La Calòrica ha coproduït el muntatge.

Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I va néixer amb la intenció de narrar una història de reis i reines; i que parlés dels grans temes universals: l’afany de poder, l’ànsia d’absolut, el gran mecanisme, etc.

Una dècada després d’aquella primera estrena, La Calòrica ha revisat i redissenyat aquell muntatge creat per Joan Yago i dirigit per Israel Solà. Safegeix a altres produccions que ja han presentat en el festival, com Els ocells (TA18), Fairfly (TA18) o Bluf (TA14).

Sobre La Calòrica

La Calòrica va néixer l’any 2.010 quan un grup d’amics acabats de graduar a l’IT. van decidir que el panorama de crisi no els impediria fer el teatre que volien fer: ambiciós, compromès i on tots els llenguatges que intervenen en el fet teatral treballin junts. La reflexió política i l’ús de l’humor per abordar problemàtiques més serioses han estat des de l’inici el principal denominador de la companyia.

Al llarg dels 10 anys de vida, i a banda de les obres presentades a Temporada Alta, La Calòrica ha creat: L’Editto Bulgaro (2012), La Nau dels Bojos (2013), Sobre el fenomen de les feines de merda (2015); El Profeta (2016) i De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda (2021); a més de unes quantes peces curtes i col·laboracions especials. Les seves obres han obtingut diversos premis a més d’una bona acollida per part del públic i crítica.

 

Arbres, vodka i naus voladores
Dissabte, 23 d’octubre
TEATRE DE SALT – 18 h i 20.30 h

Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I
Dimarts, 12 d’octubre
TEATRE DE SALT – 18 h