Arrenca l’Any Margarida Xirgu per recuperar i donar a conèixer la dona i l’actriu

05.24.2019

Author

Avui s’ha presentat la programació de l’Any Margarida Xirgu, una commemoració amb la qual el Govern vol recuperar i/o donar a conèixer la rellevància i la influència de l’artista en la història del teatre a Catalunya i més enllà de les nostres fronteres. Així, durant 2019 i 2020, es commemorarà el 50 aniversari de la mort de l’actriu amb un gran nombre d’activitats, que se celebraran arreu de Catalunya, però també a altres països, com l’Argentina i l’Uruguai. La comissària de la commemoració és Ester Bartomeu, actriu, coreògrafa i pedagoga.
La commemoració s’ha presentat al vestibul del Teatre Romea, en una acte en què han participat la directora general de Cooperació Cultural, Àngels Ponsa; la comissaria de l’esdeveniment i el net de l’artista, Xavier Rius Xirgu.  
L’Any Margarida Xirgu, que el Govern de la Generalitat ha aprovat com a commemoració oficial de l’any 2019, es va iniciar el 25 d’abril passat amb l’acte Xirgu en la memòria. Llibertat i exili, celebrat al Cementiri de Molins de Rei.
El programa conté gran quantitat d’espectacles teatrals, lectures, jornades de debat, conferències i exposicions, entre d’altres activitats. I expliquen que la commemoració, s’anirà ampliant a mida que la celebració avanci. De moment es pot consultar al web anyxirgu.cat
La iniciativa està impulsada per la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Cultura, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Molins de Rei, el Consolat de l’Uruguai, el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, el Teatre Romea, l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, l’Institut Català de les Dones i l’Institut del Teatre.
Aquestes són les activitats previstes…de moment!

ACTIVTATS

PREMI MARGARIDA XIRGU
El Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu s’atorga a la millor interpretació femenina de la temporada barcelonina. L’actriu guanyadora ha estat escollida per un jurat format per membres de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya.

El guardó que es lliura és un anell personalitzat i exclusiu realitzat cada any per una joiera. L’anell Xirgu es va començar a donar la temporada 1992/1993. Les actrius anteriors encara no tenen l’anell. El Premi Xirgu es va començar a atorgar la temporada l’any 1972/1973 i consistia en una ceràmica representant les dues cares del teatre, la tragèdia i la comèdia. Va ser en Frederic Roda que va incorporar la idea de l’anyell recollint la tradició del teatre Isabelí, quan l’actor que es retirava lliurava un anell a un actor jove com a continuador del seu art.

Les actrius que no tenen l’anell són 14: M. Fernanda d’Ocón, Teresa Rabal, Núria Espert, Carme Fortuny, Rosa M. Sardà, Júlia Gutiérrez Caba, Àngels Moll, Encarna Paso, Muntsa Alcañiz, Teresa Cunillé, Carme Elies, Àngels Gonyalons, Carme Sansa i Montserrat Carulla
————————————————

LECTURES A LA FRESCA
Data: 4, 11 i 18 juliol de 2019

Ubicacions: Diversos espais a l’aire lliure a Sant Cugat del Vallès. Direcció: Dolors Vilarasau i Ignasi Roda.
Organitzat per Amics de Pedra i Sang i l’Ajuntament de Sant Cugat, Les Lectures a la fresca, que celebren la seva quinzena edició, estan dedicades a la Xirgu. Atès que la seva trajectòria vital i professional està estretament lligada a la de Federico García Lorca, aquestes Lectures són, de retruc, també un homenatge al poeta i dramaturg granadí.

LA XIRGU A LA FRESCA (Mosaic de la vida de Margarida Xirgu i Subirà), d’Ignasi Roda
Dijous, 4 de juliol a les 22 h
Plaça de l’Om
Direcció: Ignasi Roda

FES DE FEDERICO PER A MI, de Sam Boardman-Jacobs·
Dijous, 11 de juliol a les 22 h
Plaça de l’Alcalde Magí Bartralot
Direcció: Dolors Vilarasau

LA CASA DE BERNARDA ALBA, de Federico García Lorca·
Dijous, 18 de juliol a les 22 h
Plaça d’en Coll
Direcció: Dolors Vilarasau
————————————————

EXPOSICIÓ ITINERANT
Data: A partir d’agost o setembre de 2019
Ubicació: diversos espais arreu de Catalunya (xarxa de biblioteques i vestíbuls o sales
de teatres)
Responsable del disseny i muntatge: Jordi Tolosa
Organitzat pel comissariat de l’Any Margarida Xirgu 

L’objectiu és que el material que ensenya la figura de Margarita Xirgu arribi a tot Catalunya. Es vol una exposició dinàmica, interactiva, amb audiovisuals, material sonor,
etc., per tal manera que tingui interès per a totes les edats. La inauguració s’anunciarà amb la projecció de la pel·lícula La Xirgu, dirigida per Sílvia Quer.
————————————————

PÍNDOLES AUDIOVISUALS AL VOLTANT DE LA FIGURA XIRGU DONA
Data: A partir d’octubre 2019 i fins l’abril de 2020
Ubicació: Instagram
Dramaturga i direcció: Eva Saumell
Organitzat pel comissariat de l’Any Margarida Xirgu

L’objectiu de la iniciativa és fer difondre qui va ser i què va fer Margarida Xirgu a un públic jove, que actualment s’informa i es comunica només mitjançant xarxes socials.
Eva Saumell serà l’encarregada de fer recerca i escriure 14 monòlegs curts, d’una duració màxima de tres minuts, que expliquin anècdotes de la vida de la Xirgu contextualitzades en el moment històric en què es van viure. Les píndoles es difondran per les xarxes socials i tindran finalitat didàctica i lúdica, amb un vocabulari distès, informal, contemporani. Es mostrarà una Xirgu que parla de sí mateixa i de com creu que la veuen els altres i s’utilitzarà alternativament un to de comicitat i de drama. Les píndoles seran interpretades per actrius joves.
————————————————

CONFERÈNCIES AL VOLTANT DE LA FIGURA XIRGU PROFESSIONAL
Data: Novembre de 2019 (7 i 8 a Madrid; 14 i 15 a Barcelona i la setmana 25 de novembre a Buenos Aires i Montevideo).
Ubicacions: Teatro Español (Madrid); Teatre Nacional de Catalunya (Barcelona); Teatro Cervantes (Buenos Aires) i Teatro Solís (Montevideo).
Organitzat pel Teatre Nacional de Catalunya, Teatro Español, Teatro Cervantes i Teatro Solís.

Es farà un cicle de conferències per tractar i donar a conèixer la relació de Margarida Xirgu amb quatre de les ciutats que van marcar la seva vida. Els conferenciants seran Xavier Albertí, director del Teatre Nacional de Catalunya, i dues persones més que ens oferiran un recorregut per la trajectòria vital i professional de l’actriu des de Barcelona i Madrid fins a Buenos Aires i Montevideo. Es vol tractar la part més professional de l’actriu en les arts escèniques.

Cada sessió constarà de tres conferències de mitja hora de durada cadascuna:
La seva primera etapa al teatre català. Fins al 1916. Ponent: Xavier Albertí.
La seva segona etapa al teatre espanyol. Fins al 1935. Ponent: a determinar.
La seva tercera etapa al teatre sud-americà. Fins a la seva mort. Ponent a determinar.
————————————————

PRESENTACIÓ D’UN MONÒLEG
Data: Novembre
Ubicació: Sala Gran del TNC
Organitzat per Teatre Nacional de Catalunya

Solo una actriz de teatro. És un espectacle basat en els records d’Estela Medina i un indici del valor de conviure amb la geganta dels escenaris Margarita Xirgu a través del testimoni de la que va ser la seva alumna directa. La idea inicial neix l’any 2016 en un intent d’homenatjar a les dues grans actrius d’ambdós costats de l’oceà, unides per una mateixa passió: el teatre. Es va convocar per escriure el text al jove i exitós dramaturg uruguaià Gabriel Calderón, qui, a partir de xerrades i entrevistes, aconsegueix teixir el relat. A escena, Estela Medina interpreta una assistent que intenta cobrir l’absència de la gran actriu, que ha de donar una conferència però no arriba a temps. L’assistent explica anècdotes i interpreta moments d’obres que coneix per la seva proximitat amb ella.
Dramatúrgia: Gabriel Calderón.  Direcció Levón Burunsulzián. Actriu: Estela Medina.
————————————————

TRILOGIA CULTURAL (EXPOSICIÓ + XERRADA).
LA VIDA SOCIAL DE LA XIRGU. FEM UN CAFÈ?

Data: Fins al 7 de febrer de 2020
Ubicació: Sala Dalmau de Barcelona
Coorganitzat amb el Consolat de l’Uruguai

Exposició de peces d’artistes com Rafael Barradas, Federico Garcia Lorca i Margarida Xirgu. L’objectiu és difondre les figures de Margarita Xirgu amb la de Rafael Barradas, de qui el 4 de gener del 2020 se celebraran 130 anys del seu naixement, donant a conèixer el vincle que mantenien tots dos amb Federico Garcia Lorca qui, gràcies a la influencia de Barradas, va realitzar la seva primera i única exposició individual de dibuixos, el 25 de juny de 1927, a les Galeries Dalmau de Barcelona. Es vol contextualitzar les tres personalitats a l’àmbit cultural de Barcelona a principis del segle XX, redescobrint-los a través del seu cercle d’amistats, influències, etc. Se’ls vol posicionar formant part de les avantguardes d’aquell moment en les seves diferents disciplines i es vol treure la seva part més humana, la seva amistat.
————————————————

TAULA RODONA: LA XIRGU DONA, FORÇA FEMENINA
Data: Febrer de 2020 Ubicació: Sala d’actes de l’Arts Santa Mònica
Coorganitzat amb l’Institut Català de les Dones.

L’objectiu serà tractar la part més personal de l’actriu. L’acte gira al voltant del visionat de la pel·lícula La Xirgu, dirigida per Sílvia Quer i amb guió de Margarita Melgar, seguit d’una taula rodona sobre aspectes personals de l’actriu. Es comentaran conceptes com reivindicació i força femenina, lluita per la llibertat d’expressió o exili. La taula comptarà amb components de l’equip de la pel·lícula, com Miriam Porté (productora), persones vinculades directament a Margarita Xirgu i representants de l’Institut Català de les Dones.
————————————————

PUBLICACIÓ LLIBRE D’ENTREVISTES A LA XIRGU
Data de presentació: Març de 2020
Ubicació: Casa Amèrica (coincidint amb l’acte de clausura)
Responsable: Francesc Foguet
Objectiu: Recollir i difondre tota la documentació relativa a les entrevistes fetes a la Xirgu.
————————————————

LECTURA DRAMATITZADA. ACTE DE CLAUSURA
Data: 25 abril de 2020
Espai: Auditori Casa Amèrica 16
Coorganitzat amb Associació d’actors i directors professionals de Catalunya i Casa América.

Té com a objectiu donar a conèixer una obra, encara per determinar, interpretada per Margarita Xirgu. La lectura forma part de la programació de Casa Amèrica i del cicle de Lectures Dramatitzades de l’AADPC. Es gravarà i s’emetrà en línia per qui vulgui seguir la lectura en directe.

 

Author