Arriba la 4a edició del Liceu Bib, el programa de les biblioteques públiques de foment de l’òpera i la lectura

05.29.2019

Author

El Departament de Cultura i el Gran Teatre del Liceu inicien la 4a edició del programa LiceuBIB, un projecte que promou els clubs de lectura i audició d’òpera a les biblioteques públiques catalanes. Els detalls de la nova temporada ja s’han presentat als més de 40 responsables de biblioteques públiques que van assistir a la sessió informativa i que dona el tret de sortida a la inscripció per a les biblioteques.
Una de les novetats d’enguany és l’extensió del programa al públic familiar mitjançant el Petit LiceuBIB, adreçat als infants. Amb aquesta incorporació les biblioteques públiques participants podran organitzar sessions de dinamització a partir de tres obres musicals del programa Petit Liceu. Les famílies podran optar també per assistir a la representació de l’espectacle escollit del programa Petit Liceu.
Es preveu que, en aquest primer any, un mínim de 12 biblioteques d’arreu del territori puguin acollir aquesta activitat. A més, s’incrementarà el suport a les biblioteques amb més eines per als conductors dels clubs i amb una formació especialitzada per als dinamitzadors del Petit LiceuBIB. Enguany, a més, la biblioteca digital eBiblioCat incorpora música i vídeos d’òpera en format de reproducció en línia, accessibles per a qualsevol usuari de les biblioteques públiques catalanes.
Durant la temporada 2018-2019, el nombre de participants del programa LiceuBIB que després assisteixen a una sessió d’òpera al Liceu ha augmentat un 31 % fins arribar a 1.292 persones.
En aquesta nova edició, LiceuBIB proposa sis òperes, que cada club de lectura podrà treballar de forma lliure en funció de les necessitats i les preferències dels seus membres.
 
Òperes que es treballaran a la temporada 2019/20
LiceuBIB:
·         Turandot, de Giacomo Puccini
·         Doña Francisquita, d’Amadeu Vives
·         Cavalleria Rusticana Pagliacci, de Pietro Mascagni i Ruggero Leoncavallo
·         Aida, de Giuseppe Verdi
·         La clemenza di Tito, de Wolfgang Amadeus Mozart
·         Carmen, de Georges Bizet
Petit LiceuBIB.:
·         Mans a l’òpera, idea original de Xavi Mateu
·         Allegro Vivace, dirigit per Joan Font (Comediants)
·         El jove barber de Sevilla, dirigit per Danilo Rubeca
 

Les accions de les biblioteques

El Departament de Cultura, a través del Servei de Biblioteques de la Direcció General de Cooperació Cultural, i el Gran Teatre del Liceu col·laboren per facilitar que les biblioteques ofereixin clubs de lectura i d’audició al voltant de l’òpera, facilitant-los recursos per dur a terme aquestes activitats: lots de llibres, conferències, recursos d’informació per conèixer millor les obres operístiques i avantatges per assistir a les funcions del Liceu.
L’oferta de les biblioteques és variada i adaptada als seus usuaris. N’hi ha que ofereixen clubs de lectura de llibres relacionats amb cadascuna de les sis òperes triades per aquesta temporada de LiceuBIB, d’altres estimulen el diàleg i el coneixement sobre el món que envolta l’òpera a partir de la posada en comú de la lectura d’assajos divulgatius com Cinc cèntims d’òpera de M. Gorgori i R. Alier, biografies d’intèrprets i compositors, o llibres com ara Liceistes i cruzados de S. Pitarra, o Jo, Farinelli, el capón de J. Ruiz Mantilla.
Altres biblioteques ofereixen clubs d’audició, en el quals els participants assisteixen a una escolta guiada per un especialista d’una selecció d’òperes de la programació actual del Liceu, per tal de conèixer el context de l’obra i les característiques de la composició musical i de la interpretació.
Més informació:

Author