Aquest dimecres comencen al Poliorama les funcions de ‘Bodas de sangre’, l’homenatge de Projecte Ingenu a García Lorca

Escrit per Revista Teatralnet

08.10.2021

Aquest dimecres 11 d’agost arriba al Teatre Poliorama ‘Bodas de sangre o el funeral que el poeta no tuvo, de la mà de Projecte Ingenu. La companyia actualitza el clàssic del poeta i dramaturg andalús; a qui vol homenatjar amb aquest muntatge 85 anys després del seu assassinat a mans del règim franquista. La nova producció de Projecte Ingenu amb el suport d’Espectacles amb Classe i el Teatre Poliorama, es podrà veure a la sala barcelonina de l’11 al 22 d’agost. 

L’espectacle, dirigit per Marc Chornet i interpretat per Marina Alegre, Toni Guillemat, Cristina López, Martí Salvat, Xavier Torra, Ivet Zamora i el bailaor Jesús Blanco, compta també amb la col·laboració de la Nau Ivanov. ‘Bodas de sangre o el funeral que el poeta no tuvo, es va estrenar e passat mes de  maig a la Mostra Igualada.

Després de la seva experiència prèvia amb Yerma, la companyia es torna a submergir en l’univers lorquià amb aquest clàssic  que dissecciona, n’extreu l’essència i l’acosta a l’actualitat. El text ha estat actualitzat per Anna Maria Ricart. La dramatúrgia combina dos nivells de ficció: la pròpia obra, una de les més representatives del teatre de Lorca, I la història de l’escriptor, presentada a través de documentació i escrits que testimonien moments importants de la seva biografia. El bailaor flamenc Jesús Blanco dona vida al personatge del poeta.

El resultat és un muntatge immersiu que barreja sobre l’escenari paraula, dansa i projeccions. La música en directe, de la mà de Gerard Marsal, té un paper cabdal amb una combinació d’electrònica i cant popular. Elements tan presents en l’obra de Lorca en general i en Bodas de sangre en particular. Tot plegat crea una atmòsfera escènica que conjuga tradició i actualitat.

Sobre l’obra

El mateix dia del seu casament, durant el banquet, la Novia decideix escapar a cavall amb el seu veritable amor: Leonardo. L’autor es basa en un fet real (el crim comès en el cortijo de Níjar) per explicar una història tràgica sobre l’amor i el desig enfrontats al deure, l’honor i els interessos familiars.

Lorca retrata una dona valenta que s’enfronta a la seva societat perseguint el seu desig, una reivindicació que encara avui segueix sent necessària.

Bodas de Sangre és l’obra més famosa de Federico García Lorca. És la primera part de la coneguda “Trilogia Lorquiana” o “tragèdies rurals” (Bodas de sangreYerma i La casa de Bernarda Alba). En aquesta trilogia, Lorca parteix d’un aparent costumisme per dibuixar una crítica moral de l’Espanya del seu temps.

Un clàssic de plena actualitat

Per als components de Projecte Ingenu, Lorca és un dels grans clàssics del teatre, comparable a Shakespeare o Txèchov. Per tant, consideren que treure-li el revestiment del folklore i confrontar la seva obra amb el present no hauria de suposar cap problema. Bodas de sangre és, en essència, un retrat pur i essencial de la passió amorosa enfront les convencions socials; un mirall on qualsevol persona pot sentir-se poderosament reflectida. A més, els seus versos estan plens de musicalitat i són d’una bellesa infinita. Un text apte, per tant, per portar-lo al present.

Actualitzar l’obra de Lorca i no relegar-la a l’àmbit folklòric suposa, a més, posar de relleu també el seu pes polític. Les seves paraules i el seu testimoni són un símbol i una arma contra la intolerància i contra el feixisme. I, en un moment de ressorgiment de forces feixistes a tota Europa, és més important que mai rellegir i reivindicar la seva obra i la seva figura.

Per això, el mateix mes en què es compleixen 85 anys del seu assassinat per part del règim franquista; Projecte Ingenu ha volgut fer d’aquest muntatge un homenatge a Federico García Lorca; el funeral que el poeta mai no ha tingut.