‘Celebració, els diumenges de vida’, espectacle final del projecte Tot Dansa, al Mercat de les Flors

Escrit per Revista Teatralnet

06.07.2021

La Sala MAC del Mercat de les Flors acull el 10 de juny una proposta artística del coreògraf Mario García Sáez. Culmina el projecte Tot Dansa 2021. És un projecte educatiu organitzat conjuntament per l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, el Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre.

Tot Dansa vol mostrar al públic jove  i a través del seu professorat, codis i pràctiques del llenguatge del moviment i la dansa contemporània. Cada any, el Mercat convida a un coreògraf a crear una proposta artística que s’ensenya a diversos professors de centres d’ESO i Batxillerat de Barcelona. Posteriorment els docents preparen la coreografia amb els seus alumnes. I finalment es duu a terme una representació al mateix Mercat amb totes les escoles i alumnes participants.

En aquesta edició, participen més de 200 alumnes de dotze instituts públics de la ciutat i 20 professors i professores. Un any més, l’Institut del Teatre col·labora a través de professors i alumnes del Conservatori Superior de Dansa donant suport al coreògraf. I ajudant a formar al professorat dels centres que han de traslladar la coreografia als alumnes. Enguany, les professores de l’Institut del Teatre són Mar Medina, Raquel Klein i Amaranta Velarde, del CSD, i Maxime Iannarelli, del Conservatori Professional de Dansa (CPD). També hi col·laboren els graduats del CSD de Pedagogia de la dansa, Bruno Ramírez i Aina Torné i la graduada de Coreografia i Interpretació, Bàrbara Cappi.

Una edició marcada per la COVID

El Tot Dansa d’aquest any ha combinat les sessions virtuals amb presencials amb les diverses escoles per separat. I nalment durant les darreres setmanes s’ha pogut treballar la peça conjuntament dalt de l’escenari i amb moltes precaucions.

Enguany, s’ha recuperat la proposta de l’any passat que no es va poder desenvolupar de forma habitual donada la situació de confinament. Va quedar reformulada en un vídeo col·lectiu amb una coreografia adaptada a la nova situació. I feta a partir dels vídeos que tots els participants van gravar a casa seva.

El Mercat de les Flors va decidir no obrir una nova convocatòria per seleccionar el coreògraf aquest any. Així, podia tornar a oferir la direcció a Mario García Sáez, ballarí, coreògraf, intèrpret i director artístic. Saez desenvolupa des del 1996 la seva trajectòria professional dins el col·lectiu Erre que Erre, del qual és membre fundador. Desenvolupa una multitud de creacions artístiques basades en les relacions humanes i afectives.

D’altra banda, aquest any al Mercat de les Flors es faran dues funcions en comptes d’una. I és que partint de la mateixa proposta artística, els processos creatius han agafat camins diversos. Així podrem gaudir d’una representació els dies 18 (tarda) i 19 de maig (matí).i una altra, amb alumnat diferent, el 10 de juny (funció al matí i una altra a la tarda).

Les funcions del mes de maig aniran a càrrec dels instituts: Anna Gironella de Mundet, Barri Besós, Doctor Puigvert, Nou Barris, Poeta Maragall i Vila de Gràcia. La del juny la faran els instituts 22@, Coves d’en Cimany, La Sagrera-Sant Andreu, Lluís Domènech i Montaner, Maria Espinalt i Vapor del Fil.