Comença el Projecte A Tempo, Arts i formació, en el marc del Temporada Alta

11.20.2018

Author

Aquest dilluns 19 d’octubre ha començat el projecte Viatges de l’escola el Bosc de la Pabordia, dins el projecte A Tempo, Arts i Formació, una experiència a Salt i Girona d’intercanvi entre estudiants, professorat i professionals del món cultural en el marc de Temporada Alta.

A través d’aquesta iniciativa de l’escola El Bosc de la Pabordia, un total de 450 nens i nenes d’infantil i primària de l’escola, reflexionaran sobre la idea de viatge a partir d’instal·lacions artístiques, espectacles teatrals, concerts, conferències, excursions i activitats dins i fora de l’escola. A l’entrada de l’escola els alumnes rebran un passaport que podran anar marcant a mida que passin per espais que han estat intervinguts i transformats en Àfrica, Europa, Sud Amèrica i Antàrtida. Aquest itinerari, es completa amb la instal·lació artística El meu cos és el llapis, a càrrec del col·lectiu Lo Relacional, que convida l’alumnat a qüestionar i comprendre el context contemporani a partir dels diferents tipus de viatges: escollits, forçats, d’aventura, per feina, per amor, per conflictes armats, per canvis climàtics, per persecucions polítiques, per identitat de gènere o orientació sexual etc.

Amb el projecte Viatges, l’escola vol donar continuïtat al projecte que es va iniciar el curs passat, Silencis. El d’enguany vol ser un projecte que pretén potenciar la creativitat, que vol oferir experiències enriquidores i emocionants als nens. Durant cinc dies l’escola es transformarà en 4 instal·lacions diferents: Àfrica i el desert, Antàrtida i la tempesta de neu, Amèrica del sud i la selva i Europa i els museus. En cadascuna d’aquestes instal·lacions, a banda d’experimentar les sensacions d’entrar en un món diferent, els alumne hi podran trobar: xerrades de viatges, espectacles visuals i auditius, de contes, de teatre, de classes de Ioga etc. Tot, des d’una mirada oberta al món i connectada amb l’experiència artística.

A part de la instal·lació, tots els estudiants de tots els cursos de l’escola, assistiran durant aquesta setmana a espectacles professionals. Alguns tindran lloc dins l’escola, com és el cas del Concert pels més menuts el divendres 23 pels alumnes d’infantil, o de Julieta, de Rosa Gàmiz, que es representarà per 1r i 2n de primària. Altres espectacles tindran lloc fora de l’escola, com  Viatge al centre de la terra, que es representarà en exclusiva per l’alumnat de 3r a 6è de primària al Teatre Municipal de Girona.

Artistes a l’aula i Temporada Alta a l’Aula
Paral·lelament, dins del projecte A Tempo, continuen els projectes Artistes a l’Aula i Temporada Alta a l’aula.

D’una banda, amb Artistes a l’aula, l’alumnat té l’oportunitat de descobrir en primera persona la feina de dramaturgs, directors artístics i intèrprets (músics, ballarins, actors…) entre altres professionals. A més, ho fan tot treballant competències aplicables als continguts del curs.

En la primera setmana les sessions han comptat amb la participació de la dramaturga Clàudia Cedó i l’actriu Meri Yanes. De moment s’ha confirmat la participació de Clàudia Cedó, Meri Yanes, Lluís Homar, Elisabet Casanovas, Clara Peya, Juan Carlos Martel, Diego Sinniger, Estel Solé, Aida Oset i Xesca Salvà són alguns dels professionals que participaran al projecte.

D’altra banda, amb Temporada Alta a l’Aula, A Tempo ofereix espectacles gratuïts que obren debats sobre temes d’actualitat des d’una mirada crítica i ho fa a les pròpies escoles. El projecte ha començat amb les representacions de La llavor del foc, de Babou Cham i Carlota Subirós i una adaptació per a Primària del clàssic Romeu i Julieta, de la mà de Rosa Gàmiz. Per Batxillerats i ESO, Albert-Berta, una adaptació de Limbo de Les Impuxibles sobre la transsexualitat i La Cordade Clàudia Cedó. Aquesta setmana els alumnes dels instituts assistiran a l’espectacle d’Àlex RigolaMACHO MAN, sobre la violència de gènere, que tindrà lloc al Saló de descans del Teatre Municipal de Girona.

El projecte El cos es cola
Aquest any A Tempo presenta un projecte de ConArte Internacional en col·laboració amb Temporada Alta, El cos es cola, una producció escènica amb alumnes de l’IES Salvador Espriu, de Salt, que s’estrena el  dissabte 8 de desembre al Teatre de Salt en el marc de Temporada Alta. Amb aquesta peça, els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Salvador Espriu reten un homenatge a la diversitat i a la possibilitat de pensar en moviment. Els mateixos estudiants han escrit el guió i han dissenyat el vestuari i l’espai escènic amb l’ajuda de professionals.

Seminaris per a professionals 
Per consolidar un paradigma on l’educació i la cultura avancin cap a una mateixa direcció, és imprescindible el paper del professorat. A Tempo organitza anualment, abans de cada curs escolar, un seminari de 30 hores de formació reconegudes pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Aquesta formació permet acreditar dos perfils docents: Educació visual i plàstica i Metodologies amb enfocament globalitzat.

A TEMPO, ARTS I FORMACIÓ
Cada vegada són més les persones que creuen en el potencial educatiu i transformador de les arts. D’una banda, artistes, creadors i professionals de les arts i la cultura busquen vies d’acostament
al professorat i als centres escolars. De l’altra, mestres, educadors i equips directius dibuixen i implementen projectes educatius que busquen una connexió més estreta amb els actors i la vida cultural de l’entorn. La Fundació La Ciutat Invisible en el marc de Temporada Alta presenten per segon any consecutiu el projecte A Tempo, Arts i Formació, una experiència a Salt i Girona d’intercanvi entre estudiants, professorat i professionals del món cultural.

El projecte vol potenciar les relacions entre el
món cultural i educatiu. Els col·lectius que actualment treballen en projectes artístics a les escoles i instituts de Salt i Girona podran comptar amb el suport del festival per treballar els llenguatges expressius i la competència cultural amb els joves i, a la vegada, els artistes de Temporada Alta tindran les portes obertes al món educatiu per fer visible el seu compromís amb la transformació social.

EN L’EDICIÓ ANTERIOR:
L’any passat, en la primera edició d’A Tempo, van participar un total de 28 centres educatius, 3.845 estudiants, 182 docents i 77 artistes en només 5 mesos, d’octubre a febrer. Enguany, el projecte no aspira a créixer numèricament sinó a consolidar les relacions ja establertes, ja que, si bé aprofita un marc únic com és el de Temporada Alta, les accions d’A Tempo tenen una continuïtat més enllà de la durada del festival.

www.temporada-alta.com 

Author