Comença la Constel·lació Escarlata Circus, al Mercat

05.22.2019

Author

El Mercat de les Flors tanca la temporada 2018/19 amb una Constel·lació molt especial: girarà al voltant de Escarlata Circus, una de les companyies més internacionals i genuïnes del circ català, referents de molts creadors de casa nostra. Així ens ho ha explicat Àngels Margarit, directora del Mercat, aquest matí en una trobada amb els mitjans. Tot i que l’equipament té el merescut títol de La Casa de la Dansa, la seva amistat amb el circ no passa per alt. En Tortell, la companyia ‘eia’, Baró d’Evel, Animal Religion i molts d’altres artistes hi són habituals a les sales o en una Carpa, a la Plaça.

I els Escarlata (Bet Miralta i Jordi Aspa), que es coneixen bé la casa, hi van a celebrar els seu 30 anys de trajectòria. Preneu nota perquè la festa comença demà: del 23 de maig al 2 de juny es pot disfrutar d’una Constel·lació que inclou cinc peces.

I com s’organitza una Constel·lació? Margarit diu que la idea és posar l’artista en relació amb l’Univers. “No és per veure espectacles, no és una retrospectiva. Són espectacles actuats, amb bagatge.” També han volgut buscar dues peces notablement diferents, per atraure dos tipus d’audiència. “Ells es decantaven per CorroC però jo vaig demanar Pugilatus. I vaig guanyar!”, diu Margarit.

La trobada ha estat dins la preciosa carpa, que probablement coneixeu tots, del Devoris Causa. Àngels Margarit ha manifestat el seu entusiasme per les Constel·lacions: “M’agrada perquè presenten diferents artistes i diferents formes d’art. Poden ser temàtiques, retrospectives, representades al llarg de l’any a través de càpsules… Aquesta em satisfà molt perquè ens l’hem pensat junts i podem convidar gent per actuar en diàleg amb ells.” Els espectacles que firmen la Constel·lació són les reconegudes obres Devoris Causa, Pugilatus i la seva última creació Quan els crancs portin talons.  I les companyies convidades, Circo Aereo i L’Attraction Céleste. A més, a l’entrada hi haurà exposada una història gràfica de la companyia. I moltes activitats paral·leles!

Bet Miralda ho està disfrutant molt: “És una proposta molt bonica! Ofereix l’oportunitat de veure la companyia d’una manera diferent. No és un únic espectacle, sinó un ventall de possibilitats i experiments que suggereixen descobertes sobre la companyia. El concepte Constel·lació és preciós.”

El primer espectacle en arribar és Devoris Causa, on ens conviden a aquella deliciosa i un xic terrorífica cuina, et donen menjar… Una història imaginativa, intrigant, divertida i plena d’al·licients de la que hem trobat aquesta definició al programa: Espectacle inscrit en la poesia humano (animal, circense i caníbal) verdulaire, dels personatges centrals de la història. L’obra es va crear fa 11 anys i ja n’han fet més de 500 representacions. La fan del 23 al 26 de maig a la Carpa, que han situat dins la Sala MAC: “És un gustassu muntar la carpa dins del teatre!”, diu l’Aspa. No us torbeu amb les entrades, perquè només hi caben 50 persones!
——————————————

Anem a Pugilatus, amb el que Àngels Margarit està molt contenta perquè “he insistit en què ho portin perquè em va agradar molt.” En Jordi Aspa explica que “ho vam crear amb en Piero Steiner i la complicitat d’Andrés Lima. L’obra estava bé, però va morir jove… i ara ha ressuscitat!” L’interpreten Piero Steiner i Jordi Aspa, dos artistes que, barrejats, donen com a resultat “un viatge còmicodramàticpoèticorporal, on la història els neix de dintre”. Però no són un entrenador i un boxejador. Són pallassos, xarlatans de l’absurd i uns visionaris de l’ordre del món. “Va començar com una història de boxa i només s’hi ha quedat com a metàfora. És ple de metàfores, l’espectacle!”, afirma l’Aspa. L’obra va rebre el Premi Aplaudiment FAD l’any 2013 i el 2014 es va aturar.
——————————————

Del 31 de maig al 2 de juny entra en cartell, aquest cop dins la Sala MAC tal com la coneixem, Quan els cracs portin talons, l’últim espectacle de la companyia que es va estrenar al Trapezi 2019. És una coproducció amb el Mercat i es presenta com un repàs als seus 30 anys en format documental/circ… “una acció performativa circense on qualsevol semblança amb la ficció és pura realitat.”  L’interpreten en Jordi i la Bet i els dirigeix Laura Tejada amb qui han dissenyat el guió. Puntualitzen que no és biogràfic “però utilitzem imatges de quan érem més joves per explicar que som una parella de professionals i uns professionals de la vida en parella. El pas del temps hi és, però els conceptes canvien…” És una reflexió o una exposició o una sensació també sobre com canvien els cossos. “Havíem basat el nostre circ en la llibertat  però… ets lliure amb el teu cos? Val la pena continuar, si ja no és com abans? El circ que ens motiva ara és el que expliquem a Crancs, l’utilitzem per explicar històries.”

D’una manera molt divertida i propera a la performance, ens expliquen un conte basat en la història personal i professional d’una parella que es qüestionen a ells mateixos i a l’establert. La Bet i l’Aspa són aquí Àngel i Bàrbara i ens parlen d’una parella que fa més de trenta anys que va començar a fer circ, creient que podria trobar la llibertat i canviar el món. Però el món els ha canviat a ells. Juguen amb la realitat i l’imaginari. Fan l’exercici de descompondre la seva trajectòria com si fossin crancs. Revisen el passat i proposen una visió de futur oberta i esperançadora. El seu motor és la poesia i la recerca de la bellesa. “En definitiva, qüestionen la bestiesa humana!”

Per explicar tot això, van endavant i endarrere en el temps i es recolzen en histories i peces antigues, com una que els va dirigir el seu amic Sergi López, amb gossos ensinistrats; o la historia d’una Mestressa de Circ maltractada pel marit… “Era teatre i utilitzàvem el circ per explicar-ho. I ara volem explicar la història del nostre circ. I les reutilitzacions dels objectes. Per què un ganivet només pot servir per tallar si poden ser ganivets de llençar? Per què no fem percussió amb cigrons?  És com veure el circ d’una altra manera, com una poesia visual de Brossa. I al darrere hi ha tot el rerefons de la visió del circ, es fan preguntes, es replantegen els cossos… Senten l’orgull del passat però ja no poden fer com abans. En moltes professions fer-te gran és fer bagatge, al circ, no. És detriment.”  Fan números amb els ganivets, acrobàcies que no aconsegueixen el que volen… Però malgrat els 30 anys, mantenen un carisma i un sentit de la comunicació que atrapa el públic.

També hi ha una reivindicació “de tot això dels joves talents emergents. Ara és moda. Nosaltres, els vells no som emergents però també som aquí. Tot es al darrere dels crancs!”
——————————————

ELS ARTISTES CONVIDATS
La constel·lació inclou dos espectacles de dues companyies franceses triades pels Escarlata.  Circo Aereo presenta Un cirque plus juste i és obra del mestre del circ dels objectes, il·lusionista i manipulador d’ombres Jani Nuutinen, un artista finlandès que viu a França. Va passar un mes amb nosaltres i ens va ajudar a arrodonir l’espectacle.” Es fa en un espai molt petit  i el títol insinua el clam de Una Europa més justa. Enamorat de la cançó francesa, dedica l’espectacle a la cantant Barbara. “Estem molt contents de donar a l’espectador l’oportunitat de veure coses afins amb nosaltres”, diu l’Aspa.  Dies 1 i 2 de juny.

Jani Nuutinen va rebre el 2005 el Premi Nacional d’Art a Finlàndia i el 2012 el Premi del Circ de SACD a França. El 1996, a Finlàndia, Jani Nuutinen i Maksim Komaro van crear l’empresa Circo Aereo, la principal companyia de circ finlandesa contemporània. Des de 2001, la companyia també s’ha establert a França, on és dirigida per Jani Nuutinen. Continua treballant en les imatges de circ i màgia, en tendes de circ o en llocs inusuals, buscant principalment l’experiència més delicada i íntima per a l’audiència.
——————————————

L’Attraction Céleste proposa Bobines, un espectacle circular per  a 190 persones que barreja l’art del clown, la música, el cinema i el cos. Bobines és un relat íntim i extraordinàriament humà. El duo Bibeu i Humphrey aprofundeix en la intimitat dels pallassos i en el plaer d’establir una relació amb el públic. En aquesta obra hi ha molta improvisació, excessos, moments de gran convivència i altres de pura poesia, tal com només saben crear-los aquests dos personatges.

L’Attraction Céleste (Auch, sud-oest de França) es va fundar el 2006 a iniciativa de Servane Guittier i Antoine Manceau. Artistes multidisciplinaris, Servane i Antoine fan servir diferents aproximacions artístiques (música, moviment, clown, cinema) per crear espectacles originals en què l’objectiu és generar una relació propera i íntima amb l’espectador.

ALTRES ATIVITATS:

Una hora abans:
Sessió d’introducció a l’espectacle Devoris Causa. Amb Tena Busquets i Mallol Codony Busquets.
Coordina BdDansa Explica Dansa.

DS 25/05, 19.00h. Sala SG
——————————————

REDOBLES NOBLES
“Cada setmana vindrà un redoblista diferent i en Sergi López ens farà el tret de sortida. Després vindrà en Magí Serra, un ballarí amb el que ens hem vist créixer.”

Expliquen que el Redoble és una manera d’obrir la Constel·lació. És un art de percussió molt difícil, que farem el so tirant cigrons blat de moro, o llenties.

SERGI LÓPEZ. DJ 23/05, 19:30h. HALL
MAGÍ SERRA. DV 31/05, 19:30h. HALL
——————————————

COL·LECCIÓ GRÀFICO-HISTÒRICA
“Procurem que els nostres espectacles traspuïn l’escenari i ens agrada crear objectes de difusió que siguin una petita part del puzle de la peça artística tot apel·lant a la poètica visual. Objectes curiosos que al llarg de la nostra història han anat a parar a les vostres cases, oficines, butxaques, arxius i fins i tot papereres.”

Del 23/05 al 2/06, els dies de funció
A partir d’una hora abans de l’inici de les funcions
FOYER
——————————————

LA CURIOSA MÀQUINA ESCARLATESCA
PROJECCIÓ (aforament limitat)

Aquesta peça videogràfica fou creada el 2017 i presentada a la festa de celebració dels trenta anys d’Escarlata Circus. Trenta col·laboradors ens expliquen anècdotes i curiositats escarlatesques amb una visió antropològica del recorregut de la companyia. “Ara obrim aquest document a tothom que vulgui descobrir una mica més la nostra història i la història del circ.”

DV 24/05 I DV 31/05
18:30h
Sala SG
——————————————

TALLER DE JOVES PALLASSES VELLES
Aquest ja s’ha fet i ha estat un èxit. Una proposta d’apropament a la vellesa, per trobar l’humor i el riure de la vida de la ma dels més experimentats en l’art del viure. “Ha estat una meravella! Hem compartit el seu descobriment del món del pallasso i nosaltres hem descobert un món de gent gran, felices -perquè només es van apuntar dones-. La paraula emoció es la que més es va repetir en preguntar què pensaven del curs.”, explica la Bet.  I continua: “De tot plegat n’ha sorgit una petita perla que esperem i desitgem els serveixi per anar ben guarnides i poder posar-se-la sempre que els faci falta a la vida. Hem après a embellir la vellesa tot rient!”
——————————————

TALLER SOBRE EL PALLASSOS
Sessió inclosa en el Taller d’Espectadors Actius (aforament limitat)

Petit piscolabis d’apropament a l’art del pallasso i del riure. Trobar claus per descobrir allò que portem dins i que potser té ganes de sortir per desencallar rialles i emocions
Preu: 3€ (inscriu’t-hi!)

DM 28/05
18:30h
Sala MAC
——————————————

UNA HORA ABANS
Sessió d’introducció a l’espectacle Quan els crancs portin talons. Amb Laura Tejada.
Coordina BdDansa Explica Dansa.

DS 01/06
19.00h
Sala SG
——————————————

ENTRADES
Hi ha nn Pack CONSTEL·LACIÓ ESCARLATA CIRCUS per 50 €. O també a partir de 3 espectacles descompte del 40% (10 € entrada + accés gratuït a les activitats)

Entrades aquí

Author