Criatures fantàstiques i espècies en extinció envaeixen la sala Hiroshima al febrer

01.22.2019

Author

Al febrer la sala Hiroshima acull dues espècies fantàstiques que ens enfronten amb la nostra història i la nostra capacitat d’imaginar. L’artista italiana Chiara Bersani dona vida a l’unicorn en la seva performance Gentle Unicorn el dissabte 2 i el diumenge 3 de febrer, en col·laboració amb el Festival SÂLMON< i Graner centre de creació.

Per la seva banda, la companyia Teatro Praga, referent portuguès de la creació contemporània, psicoanalitza a un dinosaure fascinat amb el passat en el seu espectacle Before, el dijous 14 i el divendres 15 de febrer, amb el suport del Consulat General de Portugal a Barcelona.

“Jo, Chiara Bersani, de 98 cm d’alçada, em declaro carn, músculs i ossos de l’Unicorn. Sense conèixer el seu cor, intentaré donar-li el meu alè, els meus ulls. Recolliré la imatge d’ell; faré un vestit destinat a convertir-se, primer en armadura i després en pell. En el diàleg entre la meva forma que actua i la seva forma que vesteix, descobrirem els nostres moviments; petons, salutacions, badalls.”

Gentle Unicorn és un solo d’una bellesa i intel·ligència sorprenents. En ell, Bersani aborda la figura i l’imaginari de l’unicorn des de la seva pròpia fisicitat. L’artista presenta una partitura de moviment senzilla; l’unicorn es trasllada en l’espai mentre desplega petits gestos que s’amplifiquen gràcies a la subtilesa de la seva qualitat interpretativa. El seu transitar és absolutament captivador; la coreògrafa sap col·locar els accents justos i dirigir amb geni la nostra mirada; jugant amb la tensió que crea el seu cos en diferents perspectives, sobre un espai escènic minimalista, Bersani encarna aquesta criatura fantàstica que esdevé terriblement humana.

Chiara Besani ha treballat com a intèrpret per a reconegudes companyies contemporànies com La Tristura, Alessandro Sciarroni, Babilonia Teatri, Jérôme Bel o Marco d’Agostin.

El projecte Gentle Unicorn, recolzat en residència pel Graner i en relació amb el Festival Santarcangelo, arriba a la Sala Hiroshima gràcies a la col·laboració amb el Festival SÂLMON<.

I us avancem que divendres 15 i dissabte 16 de febrer, la reconeguda companyia portuguesa Teatro Praga estrena a  la sala Hiroshima seu espectacle Before, amb el suport del Consolat General de Portugal a Barcelona.

Before és una magnífica raresa de la programació d’Hiroshima i una petita joia de la nova dramatúrgia portuguesa. Una peça teatral molt petita però exquisida. Presentada recentment al Théâtre de la Ville de Paris, l’obra escrita per Pedro Penim, aborda amb ironia i humor el sentiment de saudade, the longing of the past. Es tracta de l’anhel de retorn a un temps passat i que, davant d’un present dolorós, es percep gloriós, desitjable. Aquesta malaltia compartida per moltes civilitzacions al llarg de la història i des de l’origen de les espècies, diagnostica sempre la fi d’una època. La posada en escena presenta una situació senzilla i surrealista alhora, on un dinosaure exposa les seves reflexions i angoixes a una mena de terapeuta que l’escolta condescendent.

Teatro Praga (en català Teatre Plaga) és un col·lectiu d’artistes nascut el 1995 a Lisboa i que s’ha convertit en un referent de la creació contemporània portuguesa en el món. Han estat programats a festivals i teatres d’Itàlia, Anglaterra, Alemanya, França, Bèlgica, Espanya, Hongria, Eslovènia, Estònia, Dinamarca, Polònia, Israel i la Xina. Tot i que el treball que desenvolupa Teatro Praga sigui aparentment convencional, la seva manera de treballar l’escena és excepcional. Ells es defineixen com un grup d’artistes, diferents en cada espectacle, amb un escut heràldic que ens uneix. Quan algú pregunta qui són, solen respondre cada vegada alguna cosa diferent perquè, com artistes, estan en constant transformació.

CALENDARI DE FEBRER A LA SALA HIROSHIMA

Dissabte 2 de febrer, 20:30 h i diumenge 3 de febrer, 19 h
Gentle unicorn, de Chiara Bersani (Itàlia). Performance. En col·laboració amb el Festival Salmon i Graner centre de creació. Sense text. 50 min.

Divendres 15 i dissabte 16 de febrer, 20:30 h
Before, de Teatro Praga (Portugal). Teatre. Estrena en Espanya. Amb el suport del Consulado General de Portugal a Barcelona. Espectacle en anglès amb subtítols en català. 50 min.

Més informació i venda d’entrades: Sala Hiroshima

Author