Carles Pellicer, alcalde de Reus, Miquel Curanta, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals i Leandro Mendoza, director artístic de Fira Trapezi
Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, és a punt de complir 23 anys. S’acosta una edició que, sense número rodó, és plena de novetats i il·lusions. Ens l’ha presentat aquest matí en roda de premsa el seu director artístic, Leandro Mendoza, acompanyat a la taula per Miquel Curanta, director de l’ICEC i Carles Pellicer, Alcalde de Reus. La Fira engega d’aquí a un mes just: del 9 al 12 de maig.
Miquel Curanta ha obert l’acte destacant que el que significa la Fira per a la ciutat: “No hi ha millor plataforma per a una ciutat que un esdeveniment cultural. El Trapezi visibilitza Reus i el circ als mitjans i això es molt important.” Per la seva banda, l’Alcalde ha afirmat que “durant 4 dies som la capital de la cultura, però he de dir que gràcies al Trapezi i als seus 23 anys, tot l’any tenim companyies que van i venen, programadors i productors. I és que Reus ha esdevingut Vitrina del Circ Contemporani!”
I tot seguit, Leandro Mendoza ha començat a parlar-nos de la programació d’enguany, plena de novetats engrescadores: “Hem programat companyies que són referents internacionals i tenen capacitat de comunicar tècniques noves.” Seran 31 companyies vingudes d’arreu, que presenten 22 espectacles a uns 19 espais i faran més de 100 funcions. Mendoza ha manifestat la necessitat de col·laborar amb altres festivals o entitats per ajudar als creadors: “Enguany presentem dues coproduccions per a les que hem comptat amb el MAC de la Mercè de Barcelona, l’Àtrium de Viladecans, Fira Tàrrega i Olot. Serà la primera vegada i tenim la il·lusió i l’objectiu que portin la marca Trapezi arreu.” Per altra banda, ha promès que “l’Espai dels Firaires es mantindrà al centre, a l’ombra i tancat.” I ha assegurat que La Inoxidable Marxing Band continuarà recorrent els carrers de Reus “amb un repertori musical eclèctic, amb música de carrer tradicional i també música de circ i cercavila.”
UN CABARET RENOVAT
Abans parlarem d’una de les novetats més notables d’aquesta edició. El tradicional Cabaret experimentarà un canvi notable. S’instal·larà a la Plaça del Mercadal, però amb un escenari circular i els espectadors al voltant. I així com en les darreres edicions s’encarregaven de l’organització els membres del Trapezi, enguany tindrà un director i una coreògrafa particulars: Martí Torras, un director de teatre que ha quedat inscrit per sempre al món del circ des de Rhum, i Fàtima Campos. Així, “el Cabaret agafarà un rol més d’espectacle i canviarà el format de producció.” Sembla que hi haurà, a més, moltes sorpreses: “Aquest any la gent ni sabrà què es trobarà…” Ens ha insistit en què serà un espai on veurem tècniques molt variades, però que juga amb la sorpresa, tant pel que fa als formats com als artistes. A banda d’alguns que us explicarem, avancen que aquest Trapezi veurà el retorn de Alba Sarraute… i molts més. Però “volem sorprendre.”
COMENCEM PELS INTERNACIONALS
Anem al programa començant pels internacionals. Un dels plats forts és el Circus Ronaldo, “una companyia que podria ser cap de cartell a qualsevol país europeu” i que anirà per primer cop a Reus. Instal·larà la seva Vela a la Pl. Anton Borrell amb l’espectacle Fidelis Fortibus. La companyia, vinguda de Bèlgica, és un referent a Europa i ha estat premiada com a Millor Espectacle de Circ .
Mendoza ha destacat també que “tindrem dues companyies del Brasil, un país que vindrà per primer cop a la Fira.” Són La Mala, un mans a mans format per dos acròbates potents que presenten el seu espectacle Íntimo al Teatre Bravium i la companyia Circo No Ato, “un grup de set persones que a través d’una paròdia de La Ventafocs critiquen el consumisme desenfrenat de la societat.” A la Pl. de la Llibertat.
De Itàlia vindrà el Kolectivo Lapso Circ, que fan equilibris sobre fusta. En aquest sentit “tenim companyies que fan equilibris acrobàtics amb una filosofia nova, espontània i fluida o posades en escena netes, sense objectes, destacant la poètica del cos.” I així són els Kaaos Kaamos, una companyia sueca que actuarà també a la Pl. de la Llibertat, que enguany l’han ampliat i l’han convertit en un espai rodó, amb graderies. “Hem portat la geometria del rodó al carrer, és una bona idea!”, diu Mendoza. Hi caben un miler de persones.
I ara, parlem d’un artista internacional català: Jimmy González, “que és de la Vall d’Aran però viu a Montreal. És un noi molt jove, té l’edat del Trapezi o menys i ja ha fet un llarg recorregut.” Presenta el número de malabars D’argile, a la Plaça del Mercadal.
Amb la troupe francesa La Contrabande i el seu Bal Trap entrem al Cabaret. Són sis acròbates que es troben en un parc infantil i decideixen jugar amb allò que els envolta, fins i tot amb el risc. També de França seran al Trapezi, a la Pl. d’Evarist Fàbregas, el Collectif Entre Nous, amb l’espectacle Entre Nous. “Han treballat al Canadà i ens porten una proposta nova amb una tècnica potent..”
I del Regne Unit tindrem la divertida Strong Lady Productions i l’espectacle Strong Lady (Pl. Evarist Fàbregas): “És una nova versió de les traccions antigues. En comptes de ser una dona barbuda, aquesta aixeca pes.” En realitat es diu Betty Brown i presenta un ventall elegant de gestos de força: trenca coses… I aixeca la gent pels aires com si fossin plomes! Mendoza assegura que “aixeca la moral del públic i al propi públic, però fa riure molt.”
I queda el Cirque Exalté, que vindran amb Furieuse tendresse a la Pl. del Mercadal: “És una proposta tendra i furiosa a la vegada, una nova manera d’entendre el circ lligada al Rock’and’Roll. Una actuació estimulant nascuda per expressar la intensitat de la vida!”
ELS ARTISTES DE CATALUNYA
És una de les prioritats del Trapezi: potenciar el talent local. La companyia de Toti Toronell portarà a La Palma un espectacle molt especial, Dioptries: “La disposició serà diferent. Un cercle amb el públic a dues bandes i un passadís central. L’espectacle parla d’una troupe de circ atrapada entre dos mons i oferiran, en una part circ clàssic i, a l’altre costat, contemporani.” Dos espectacles en un, que demanen la implicació del públic. Coproducció Trapezi i estrena absoluta.
La companyia Escarlata Circus és una de les més entranyables a Reus perquè la seva història va lligada al Trapezi, del que en van ser directors artístics els primers 15 anys. “Enguany celebren els seus 30 anys de carrera i ens han preparat una retrospectiva de la seva trajectòria”, explica Mendoza. I afegeix: “Aquí tothom els recorda, són molt estimats. Ells van posar la llavor d’aquesta Fira que va creixent compleix 23 anys!”
Encara que es diguin Domichovsky&Agranov, són catalans i hereus de la cultura gitana. Proposen l’estrena absoluta de Davaili, l’altra coproducció de Trapezi, un número musical amb un gramòfon, que és… un llançament de ganivets!. Ho faran a la Pl. de la Batucada.
La Companyia de l’Ateneu Popular 9 Barris porta l’exitosa proposta de Quim Girón i el seu equip Nu, creada per al Circ d’Hivern 2018 i que ha tingut molta acceptació. Els veurem al Teatre Bartrina.
La Fem Fatal (Catalunya-Euskadi) actuarà al Cabaret amb Eje 36, “un discurs utòpic en format d’equilibris.”
Enguany s’ha fet una reformulació del Covador i s’ha preparat una trobada entre les escoles Rogelio Rivel i La Carampa, de Madrid. Normalment feien tres dies de laboratori durant els quals ensenyaven el que fan. Enguany serà diferent: presentaran l’últim curs de cada escola. S’instal·laran al Pati de La Palma un lloc molt acollidor. Veurem dos espectacles de l’escola Rogelio Rivel i un de Carampa.
COMPANYIES DE L’ESTAT
N’hi ha tres i de llocs ben diferents. Atiro Fijo Circ venen de les Balears amb la proposta S’ombra. “Són dos artistes, la Mari Paz i en Guillem, molt frescos, que ens porten una creació nova i molt interessant. Inclou trapezi de vol, llançament de ganivets, equilibris acrobàtics, manipulació d’objectes…” Actuaran a l’Avinguda Carrilet, un nou espai amb el que busquen dinamitzar la ciutat, “pensat per generar un flux d’espectadors més enllà del casc antic.”
Lanördika Circo y Danza són de Madrid i seran a la Pl. Baluard amb Rojo Estándard. Un home i una dona es mouen per un estrany món marcats pels colors blanc i vermell, amb els que provocaran les situacions més divertides. Amb direcció de Rosa Díaz.
I una proposta més petita que anirà a la Pl. del Teatre: Oyun., de El Fedito (Comunitat Valenciana). Un espectacle resultat d’anys de recerca que s’inspira en diferents disciplines artístiques: escultura, dibuix, poesia visual, fotografia…
L’ESPAI DELS PROFESSIONALS
L’Espai dels Professionals segueix treballant per promoure i donar visibilitat al sector català del circ. Un espai de negocis i converses, ubicat a Can Massó, una fàbrica de licors transformada en centre artístic multidisciplinari, que vol ser el gran punt de trobada dels professionals.
En el marc de la proposta El Trapezi Acull, l’Espai acollirà el tancament del projecte De mar a mar. Pirineus de circ, una proposta transpirinenca que té molts associats. Com a membre de COFAE, també s’ha preparat l’activitat Debate futuro, “una xerrada sobre com va canviant el circ des de l’antiguitat, com és l’herència que ens arriba i com ha canviat la nostra percepció, ara que ja tenim herències!” I tot per reflexionar junts sobre el futur del Trapezi!
Enguany es comptarà també amb la presència de la Federació d’associacions de circ CircoRed. que “farà alguna petita acció al mateix espai, per reforçar el vincle amb l’APCC.”
DUES EXPOSICIONS
Reus prepara dues exposicions. Una fotogràfica, Trapezi, un recorregut de circ (1997-2018), que proposa un recorregut per les 22 edicions anterior del Trapezi “un material conservat perquè visqui i puguem continuar debatent sobre el Trapezi allà on el vulguin rebre…”
L’altre exposició mostra les impressions originals del cartell Trapezi 2019, que ha dissenyat Jan Barceló, que també era a la trobada. Ens ha dit:”Soc un amant del circ i m’apassiona el control tècnic dels artistes, lligat a la creativitat i a la passió. I intento contactar amb aquesta part. He intentat plasmar personatges genèrics que reflecteixin les actuacions d’altres anys. Hi ha l’Elefant del Trapezi, Mumusic, Dimitri, l’Home bala… Damunt l’elefant els personatges estan assajant” explica Barceló. “Així, els que han actuat donen la benvinguda als d’aquest any. El Trapezi té molts fills artístics i creiem que molts haurien de tornar!”, afegeix Mendoza.
ACABEM AMB ELS NÚMEROS
Abans, però, alguns detalls importants per acabar. Enguany la Fira acull menys espectacles amb la idea de concentrar esforços en millorar les condicions de tots, cadires arreu, més confort a les grades, ben senyalitzades… “Som una Fira Estratègica! I hem reconfigurat el Festival per mostrar una mica millor les companyies. Tenim unes quotes de companyies catalanes i estrenes. Però no fem cap selecció, al circ ens coneixem tots!”
El pressupost els fa feliços: 504.000 euros. L’any passat era de 440.000 i el 2017, 375.000. Per tant, el Trapezi va pujant. I es que el públic respon: “L’any passat, amb pluja i tot vam ser 75.000. Aquest any podem arribar als 100.000 i això s’ha de gestionar bé, amb aforament limitat, voluntaris per atendre millor el públic…”, explica l’Alcalde, Carles Pellicer. “I per primera vegada sortirem de viatge amb el nostre Cabaret cap a la ciutat de Barcelona, a Montjuïc, a les Festes de la Mercè!”, recorda Mendoza.
Abans d’acomiadar-se, han volgut tenir un record pels fundadors el Trapezi ara fa 23 anys, Bienve Moya i Alfred Fort, “que hi van posar la llavor, amb l’acompanyament dels Escarlata Circus.” I s’han mostrat tots molt feliços i hem anat a celebrar-ho!
Trobareu més informació i les entrades, que ja són a la venda, a: aquí mateix, va!
www.trapezi.cat/informacio/venda-dentrades/ |