Del 4 al 7 d’abril, 30 anys de Mostra d’Igualada

03.20.2019

Author

La Mostra d’igualada, referent en el sector dels espectacles per a públic infantil i juvenil, celebrarà entre el 4 i el 7 d’abril els 30 anys d’existència. Aquesta edició, en la que, a més, el seu director artístic, Pep Farrés, diu adéu després de quatre anys al capdavant de la programació, tindrà un gust especial. Compaginarà l’excel·lència i diversitat en la selecció d’espectacles i deixarà també un espai per celebrar l’aniversari: dissabte a la nit, la companyia belga Plasticiens Volants portarà per primer cop a l’Estat Leonardo, somnis i malsonsun espectacle de gran format al Parc Central. L’Ajuntament, co-patrocinador de la Mostra, havia demanat a la direcció que incorporés aquest nou espai igualadí a les activitats de la Mostra. Dues hectàrees de superfície donen per pensar en un espectacle molt i molt gran, i així és aquest muntatge: es tracta d’una proposta molt visual pensada per ser vista per milers de persones. L’obra està basada en la figura de Leonardo da Vinci i reinventa les fantasies del mestre de la mà de Salai, el seu deixeble. La companyia, a través de figures inflables gegants, evoca els invents, el coneixement, l’art, tècnica i els processos creatius de da Vinci.

114 funcions, 55 companyies, gairebé 40 de catalanes, 11 de la resta de l’Estat i 5 d’internacionals, 12 estrenes absolutes i 8 que es faran a Catalunya, 18 espais d’actuació (11 a sala i 7 al carrer), 381.000 euros de pressupost, 700 professionals acreditats, i 23.000 espectadors en la darrera edició són les xifres que conformen la fotografia d’aquesta celebració especial de Mostra, que té com a lema Espectacles que et fan crèixer. Per a la celebració dels 30 anys, a més de l’espectacle de grna format, s’hi presentaran el llibre de Núria Cañamares Mostra d’Igualada, 30 anys. Un recorregut per la Fitra d’espectacles infantils i juvenils,  i una exposició gràfica i audiovisual per reviure la història de la mostra.  E spdorà veure a la sala d’Exposicions del 3 al 21 d’abril.

El viaje de Ulises de Teatro Gorakada inaugurarà la Mostra Igualada

El dijous 4 d’abril a les 21h tindrà lloc l’espectacle inaugural de la 30a Mostra Igualada amb El viaje de Ulises de la companyia basca Teatro Gorakada, que ja van participar a la Mostra Igualada amb Moby Dick (2017). La companyia oferirà un espectacle que planteja el viatge de l’heroi grec com a metàfora de la vida i com a lluita contra les dificultats i les diverses maneres de resoldre-les. Un viatge ple de peripècies úniques i de jocs compartits en què cada acte, cada escena, és un univers en sí. Les migracions i els refugiats, des de diverses perspectives i visions, estaran presents a la programació amb les següents obres. Les 7 diferències d’El Pont Flotant, un espectacle per reflexionar en família sobres les dificultats que podem trobar a l’hora de relacionar-nos amb persones molt diferents; Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol de La Pera Llimonera, un trepidant viatge d’un esquirol i un bolet a la recerca d’un arbre on viure; Salüq de MaQuinant Teatre, una proposta en què la poesia visual, la dansa, les arts plàstiques i les noves tecnologies es troben per explicar una història de migració al Mediterrani, de la mà d’una nena; i Refugi de Clownidoscopio, un espectacle sense paraules que ens recorda que tots necessitem trobar el nostre lloc al món.

La Mostra portarà tres espectacles amb visió de gènerePlayOff de La Joven Compañía, una tragicomèdia que reflexiona sobre el paper de la dona i de l’esport femení en una societat que encara manifesta un masclisme ferotge en molts àmbits; La petita Capmany de Tanaka Teatre, un viatge tendre i divertit a través de les tradicions populars per viure una aventura fantàstica i emocionant de la mà de la petita Maria Aurèlia Capmany; i Gri-Gri de Marionetes Nòmades, un espectacle de titelles de mida humana que narra un dia qualsevol en la vida de dues dones de diferents generacions a Burkina Faso, casades i sotmeses pel mateix home.

Els nens i nenes també tindran protagonisme dalt de l’escenari amb diverses obres treballades des d’una mirada infantil i on els protagonistes són els infants. L’aventura d’avorrir-se de l’Estaquirot Teatre, un espectacle que pretén motivar la creativitat dels més petits i fer-los reflexionar sobre la gestió del temps; Mil Bocins de ZiPit Company, una història surrealista que parla de resiliència, de la capacitat de tornar a aixecar-nos quan caiem i de la possibilitat d’arreglar allò que es trenca en mil bocins; Tahi de Magam, un espectacle en què la música, els colors i una sèrie d’objectes guiaran a la Tahi en una aventura plena d’emocions, màgia i diversió; Una poma, un pomer de De_paper, un espectacle delicat, de llibretes i cançons populars ens expliquen el cicle de la vida; Petit Big Blue de PanicMap Proyectos Escénicos, un espectacle en què el moviment, les formes i els colors ofereixen una experiència única que anima a nens i pares a reconèixer les seves emocions; El senyor petit de Teatre a la Fuga, una proposta que obre la curiositat, la imaginació i la màgia dels infants; i Sabates Noves de Tian Gombau-L’home dibuixat, una teranyina emocional que incorpora objectes molt enginyosos i creatius i que ens transporta per un univers paral·lel creat amb grans dosis d’afecte i tendresa. Tambés’inclouen en aquesta secció els ja esmentats La petita Capmany de Tanaka Teatre Salüq de MaQuinant Teatre.

Alhora, la Fira posa sobre la taula la necessitat i l’obligació de programar espectacles amb mirada inclusiva com l’obra Superabile de Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt. Una obra protagonitzada per quatre actors, dos d’ells amb cadira de rodes, que posen a escena la seva vida quotidiana, les mirades dels altres, la necessitat d’anar sempre acompanyats, la manca d’intimitat i la pèrdua d’autonomia. L’espectacle compta amb un dibuixant en directe que crea un món de figures i projectant-les sobre l’escena, i els actors queden immersos en un còmic de la vida.

La Mostra Igualada també es posiciona com a espai de suport a la creació i exhibició de projectes escènics per a tots els públics i reafirma la seva aposta amb la programació de cinc projectes que en edicions anteriors s’han presentat al Mercat de Projectes. És el cas de Ningú és un zombi de Teatre Calànime, un musical que evidencia que la veritable amistat no entén de diferències socials o culturals, de vius o morts; i Back 2 Classics de Planeta Trampolí, un espectacle de llit elàstic fresc, proper i íntim per a tota la família on el circ més clàssic es fusiona amb cultures urbanes a través del ball, la música i l’art del Turntablism. S’hi inclouen igualment els esmentats Una poma,un pomer de De_paperLa Petita Capmany de Tanaka Teatre Mil Bocins de ZiPit Company. Un any més, els alumnes dels centres educatius d’Igualada seran els primers espectadors de la Mostra amb les funcions escolars del dijous 4 i el divendres 5 d’abril. En total uns 4.199 alumnes3.556 de primària 643 de secundària.

Comiat de Pep Farrés

Un cop presentada amb exhaustivitat la programació i activitats d’aquesta edició especial de la Mostra, el que durant les darrers quatre anys ha estat director artístic, pep farrés, actor i fundador dela Cia Farrés Brothers, anunciava que serà la seva darrera edició al capdavant. “Tanco una etapa”, ha dit, per donar pas a d’altres persones. Els plecs per a l’elecció de la persona que la dirigirà en el futur ja s’estan redactant.

 

Author