‘Dolors’, el primer serial de teatre, al Lliure de Gràcia

05.18.2019

Author

Els temps han canviat i ara tothom veu sèries. I la productora i actriu Meritxell Llanes, fundadora de MeriYanes Produccions, també. Aquest matí ens ha explicat que hi està enganxada. Ha estat al Teatre Lliure de Gràcia, on ens han citat per parlar-nos de Dolors, el que serà la primera sèrie de teatre que es fa a Catalunya i potser a molts altres llocs. “De moment només sabem que s’ha fet un cop a l’Argentina!”, diuen. Sergi Belbel, Eulàlia Carrillo i Cristina Clemente signen la dramatúrgia i l’interpreten Enric Cambray, Gemma Martínez i Meritxell Yanes. Està dirigida a quatre mans per Sergi Belbel i Cristina Clemente. Tot un equipàs! Dolors es podrà veure del 22 de maig al 9 de juny. I ara us expliquem coses, però molt poc sobre l’argument, perquè ja se sap que els serials enganxen i demanen tornar-hi per veure com acaba…

Tot va començar un dia que la Meritxell estava veient una sèrie. Ella, que ve del món del teatre, davant l’enganxada general va pensar: I si fem una sèrie de teatre? Va trucar a la Cristina Clemente amb qui ja ha treballat i s’avenen. Es van engrescar, van parlar amb Sergi Belbel i Eulàlia Carrillo, dos guionistes experts en televisió i ho van tirar endavant. El tema, a grans trets, gira al voltant de què li passa a una dona que s’atreveix a  ser emprenedora “encara que no és el tema central”, apunta Cambray.

En Sergi exposa que “amb la Cristina ens uneix una amistat de fa molts anys i vaig acceptar amb els ulls tancats. La vaig deixar començar perquè és un argument de dona. Les dues dones hi posen tot el to i jo ja m’afegiria després.” Al que la Cristina puntualitza: “Els personatges no són feministes, eh” També han explicat que “al pensar que és per a la tele, vas a un registre de llengua inferior, utilitzes barbarismes. Els diàlegs tenen un punt de llenguatge col·loquial en directe.”


L’ARGUMENT
La protagonista és una noia que inventa una màquina per treure els dolors de la regla i que és útil per a tota la humanitat. Però passen coses…  I anem disfrutant o patint els seus entrebancs, que s’enfilen conforme va passant l’obra, amb molt, molt sentit de l’humor. Tot i que no poden desvetllar massa, la Cristina gosa dir: “el contingut és Els homes m’expliquen coses”, al que en Sergi afegeix: “o potser es podria dir Mateu l’home d’una vegada! I el fan callar. Apunten també que és una crítica àcida de determinades injustícies, “massa arrelades a la nostra societat.”

Dolors és una sèrie de 6 capítols, de 45 minuts cada un, mida actualment establerta com a estàndard per a un capítol de sèrie. Els que heu assistit en directe a alguna Sitcom, us ho recordarà. Cada setmana es podran veure 2 capítols per dia. El diumenge dia 9 de juny serà el dia “més radical”,  perquè es passaran tots sis capítols, amb una durada de 6 hores. Més avall us posem els horaris.

Manifesten que estan molt contents de ser al Lliure, sense el qual no haguessin pogut continuar ja que “es tracta d’una producció tan grossa que és inviable. Ens han recolzat, ens han ajudat a la producció… Els estem molt agraïts,” diu la Meritxell.


DE LA TELEVISIÓ AL TEATRE
Sergi Belbel explica que “el teatre s’ha nodrit de les arts que hi intervenen com a vasos comunicants, com són la literatura, la música… I quan la tele apareix com un mitjà nou, es nodreix del teatre!” Ha recordat que les primeres sèries de la televisió catalana les signava Benet i Jornet i fins i tot que ell ja n’havia vist una anteriorment del mateix autor, que la van passar al que en dèiem el Segundo Canal. Pel que fa a Dolors: “Està trufat de referents! El més clar és Plats Bruts que ja era com una obra de teatre, però n’hi ha més. És tot un tour de force per als tres intèrprets perquè, a més d’aprendre sis obres de cop, tenen molt de ritme, tot està marcat i no podem tallar com al cinema.” I ha remarcat que “nosaltres a les escenes els hem de dir seqüències.”

Per a Cristina Clemente “és un producte finalment teatral, perquè hem treballat  amb recursos teatrals. Cert que en molts moments en hem arriscat a coses… però hem pensat: si a la tele es pot fer!

Eulàlia Carrillo, que és la més experta en llenguatge televisiu, ha celebrat que “en 25 anys que porto de professió, aquesta és la meva primera roda de premsa!”  I sobre el muntatge: Dolors traspua passió pel teatre i per a la televisió a la vegada, cosa que fins ara semblava incomparable. Hi veus les dues coses, jo diria que és una obra polígama. I també m’ha agradat fer homenatges sense que es desvirtuï res. En aquest sentit m’he sentit lliure, hi ha spoilers, moments icònics… No sempre és possible.”

L’Enric Cambray explica: “Són 6 hores a un ritme trepidant. Els sis capítols fan una evolució molt bèstia, amb sorpreses constants. Tret del primer capítol, a tots els altres fem una entrada resum de l’anterior, com a la tele, que és el moment de més bogeria.” Al que Belbel afegeix: “Són microescenes  de 3 segons cada una i n’hi ha 12!”  Pel que fa al vestuari: “És Hollywood! A cada escena ens canviem, n’hi ha moltíssims. És una mica un Pel davant i pel darrere…”

Gemma Martínez opina que a nivell creatiu “ha estat un procés experimental i curiós, molt diferent del que he fet fins ara. Hem estat més mesos  treballant que el normal, també.”

Diuen que l’últim capítol té els trets d’un final de temporada i que no descarten fer-ne una segona part. La Meritxell, com a productora, n’està molt satisfeta perquè “ens està anant molt bé. Ja tenim dates per als teatres de Banyoles, Figueres i Olot, i estem buscant data per al Temporada Alta.“ Assegura que han pres la decisió de fer un serial, entre d’altres motivacions, “per eixamplar el públic jove. Però és per a tothom, eh!”. En Sergi afegeix: “Està pensat per a un públic juganer, de totes les edats i per engrescar aquella gent que no estan motivats per anar al teatre.”

Petit spoiler: hi ha cameos,14!  Però no us podem dir els noms…


INFORMACIÓ PRÀCTICA
*2 capítols per funció / durada de cada capítol 45’, amb una pausa entremig
*Funcions capítols 1-2, del 22 al 26/05. I el 9/06 a les 17h.
*Capítols 3-4, del 29/05 al 2/0. I el 9/06 a les 19h.
*Capítols 5-6, del 5 al 8/06. I el 9/06 a les 21:30h.
*Diumenge hi haurà dues pauses de 20 minuts.

Horari:
De dimecres a divendres a les 20:30h. / dissabte a les 17:30h. i 21h. / diumenge a les 18h.

Preus:
23€ / 21€ compra avançada / 19,50€ amb descompte (excepte els dies de l’espectador) / 18,50€ dies de l’espectador (dc i dss tarda) /

16,50€ Tarifa Plana Abonament Espectador (per a entrades fora d’abonament) / 12€ grups universitaris, Carnet Jove, – 30 i tarifa Última Fila / 9€ Generació Lliure (últim minut) / 7€ grups de secundària PACKS capítols 3-4 + 5-6 24€ tots els capítols 36€

Author