Tot i que ja fa alguns anys que detectem l’expansió del Festival dins la ciutat, la propera edició, la 43a del Grec Festival de Barcelona, s’obrirà més que mai amb la voluntat d’acostar-se a tots els públics i, sobretot, que la ciutat se’l faci seu. Aquest és el missatge que més s’ha desprès de les paraules del seu director artístic, Cesc Casadesús, que aquest matí ens n’ha explicat el contingut. L’acompanyaven l’alcaldessa Ada Colau i el Comissionat de cultura Joan Subirats. Han explicat que s’han obert noves complicitats per destacar el talent local, tant pel que fa a l’emergent com pels noms consolidats del país. I que s’han ampliat els espais que acullen el Festival fora del recinte de Montjuïc, nous llocs com ara el Palau de la Música, les Drassanes, el MNAC… I, contràriament al propòsit que s’havia fet Casadesús d’anar reduint el nombre d’espectacles: “en tenim més que mai! En vull fer menys perquè el contingut sigui més assumible però… m’embalo, m’apassiono i no ho aconsegueixo!”, expressa el director. L’any passat n’hi va haver 82 i enguany hem arribat als 94 “encara que hi comptem una pel·lícula i altres coses petites…” El Grec se celebrarà del 26 de juny al 31 de juliol.
Aquest any emprendrem una ruta per alguns països anglosaxons, des de Melbourne al Canadà i el contingut s’ha classificat per itineraris. El primer, De Melbourne a Nova York, conté la inauguració els dies 26 i 27 de juny, que per primer cop a la història serà un concert. El protagonitza una formació d’alt nivell: Kronos Quartet, que “ha actuat amb artistes de rellevància internacional com ara Tom Waits.” Interpretarà composicions de Philip Glass i de la compositora electrònica Jlin, “a més de música de tots els temps a partir de Pete Seeger.” El concert estarà ambientat amb les projeccions de l’artista visual Alba G. Corral.
Aquesta inauguració serà molt especial, perquè l’ESMuC ha organitzat una activitat complementària als Jardins. Una colla de joves músics de l’escola s’insatal·laran a diferents espais dels jardins abans del concert i interpretaran una tria de peces del repertori Fifty for the Future, coordinats per David Albet.
Casadesús ha recordat que per a aquests dos dies, així com per a la cloenda, s’estableixen preus especials a partir de 12 € per tal que tothom hi pugui assistir. A més, continuen els descomptes per als menors de 30 anys amb entrades a 15 €, i els abonaments. També ha remarcat que la seva ambició com a programador és que es digui que el seu programa “és coherent, que el públic s’hi vulgui implicar i que hi hagi creació local.” Opina que “enguany presentem un Festival brillant fent metàfora amb la llum, ja que a la vegada sortim de la foscor i celebrem l’entrada de l’estiu.” Diu que també surten de la zona de confort, “perquè busquem el públic nou que encara no ha descobert el Grec. Per això li hem posat el títol de Un món de Passions. I és que volem emocionar!” I ha passat a explicar-nos el programa d’enguany.
COMENCEM LA RUTA
De Melbourne a Nova York. Programació Internacional
Després de Kronos Quartet vindrà l’elegant i prestigiós Ballet BC Vancouver, “amb tres coreògrafes i una directora. Quatre dones al capdavant!” Teatre Grec de Montjuïc, els 6 i 7 de juliol. I la Sidney Dance Company, amb el coreògraf català Rafael Bonachela, director de l’Òpera d’Australia. Aniran al Mercat de les Flors del 2 al 4 de juliol.
Una de les actuacions que entusiasma Casadesús és la de Circa Contemporany Circus, amb seu a Austràlia, que portaran el seu espectacle En Masse a un escenari poc habitual per al circ: el Palau de la Música Catalana (23 i 24 de juliol)
I un -encara- desconegut a Europa: Taylor Mac, “un personatge que ve del món del Cabaret. És estrafolari, vesteix estrany… però estrena a Broadway!” Ens explicarà la Història de la música americana en 24 h, “tot i que només s’hi estarà 3 h i mitja. És, a més, escriptor i dramaturg i ja comença a considerar-se un dels grans noms dels EUA.” Sala Gran del Lliure, 10 i 11 de juliol.
I també al Teatre Lliure -dies 21 i 22 de juliol- Robert Wilson dirigeix la gran Isabelle Huppert a Mary Said What She Said. L’actriu debuta al Grec com a Reina d’Escòcia amb un monòleg on ens explica una història de fugides, passions, mort, captiveri… i política. És el segon monòleg que interpreta dirigida per Wilson.
La companyia Gelabert Azzopardi s’uneix amb Baryshnikov Productions a Framing Time, un diàleg entre la música del compositor Morton Felman i la dansa. 24 i 25 de juliol, Sala MAC del Mercat de les Flors.
La Sala Hiroshima s’apunta a aquesta ruta amb espectacles únics interpretats per formacions emergents dels EUA. Sota el títol genèric de Escena Híbrida, presenten #Punk 100%Pop i Nigga, de Nora Chipaumire, una coreògrafa que explora el punk, el pop i la rumba africana; la companyia Obskené s’uneix amb Quitte au Double, amb direcció de Mireille Camier i Ricard Soler Mallol per crear Interseccions. I finalment, Andrew Schneider & Co presenten Youarenowere, una creació que tira de la tecnologia per parlar-nos de ciència i universos paral·lels. Tot a la Sala Hiroshima, entre el 8 i el 24 de juliol.
La Fundació Miró acull dues propostes: Una altra Escena Híbrida, una peça musical d’un dels pioners del minimalisme, Steve Reich. 30 anys més tard, Beatriz Caravaggio la completa amb una obra videogràfica sota el títol de Different Trains, amb dues menes de tren: els bonics que travessen els EUA i els que porten la gent a l’extermini. Per no perdre’ns-ho del 13 de juny al 6 d’octubre.
I l’11 de juliol, improvisadors barcelonins compartiran escenari amb músics de tres continents. El títol és Via Augusta i es presenten com a Agustí Fernández Ensemble.
En un espai nou, la Sala Oval del MNAC, el coreògraf William Forsythe muntarà un castell inflable perquè tots hi puguem saltar, petits i grans, sota el lema de “Saltant junts fem comunitat.” Una altra creació que s’inscriu a Escena Híbrida i que s’instal·larà del 8 al 28 de juliol. Paral·lelament, Forsythe farà altres accions a la ciutat, com ara un Solo a La Caldera. Però ja us en parlarem més endavant.
Mònica Bofill dirigeix Paradisos oceànics, a partir del llibre d’Aurora Bertrana, “una de les primeres dones que han viatjat.” Teatre Akadèmia, del 3 al 7 de juliol.
Cartes a Julieta és un altre espectacle musical, una versió del disc d’Elvis Costello i el Brodsky Quartet, que interpretaran un quartet de solistes de la OSV i l’actor cantant Ivan Labanda, amb direcció de Sergi Belbel. Al Barts, del 4 al 7 de juliol.
I en un Grec que creua el Pacífic, no hi poden faltar els cowboys! La Societat Doctor Alonso enviarà dos cowboys a passejar pel Festival, parlant de filosofia. No se sap on aniran, els haureu de buscar!
Completen aquest viatge encara altres artistes com Gravitty & Other minds, Jone San Martin, Maceo Parker… I una secció de cinema australià, que comptarà amb la presència de Bruce Beresford, director de Paseando a Mrs. Daysi.
LA RUTA DE LES PASSIONS…
“i de les emocions fortes!”, assegura Casadesús, remarcant que aquesta ruta “és plena de inspiracions Shakesperianes interpretades per gent d’aquí.”
Comencem per Jesuralem, una gran producció on el protagonista és una mena de Falstaff del nostre temps, que interpreta Pere Arquillué. Una coproducció del Teatre Romea i el CDN, amb direcció de Julio Manrique, que es podrà veure durant tres dies -de l’1 al 3 de juliol- al Grec.
Per celebrar els 10 anys de la companyia Pàrking Shakespeare, “els hem proposat venir al Grec, sense deixar el seu Parc.” Presentaran dues peces: Titus Andrònic, amb direcció de Israel Solà i L’emansi (pa)ment de les fúries, amb mirada feminista dirigida per Carla Rovira. Aquestes dues peces tancaran el Teatre Grec el 31 de juliol “al que li donarem un aspecte que recordi el de l’Estació del Nord.”
I “una de les troballes del festival, el millor que he vist de Ivo van Hove!”, en paraules de Casadesús. Es diu Tan poca vida i parla d’uns nois que viuen a Nova York i de les coses que els passen. “El llibre enganxa, no el pots deixar, és ple d’emocions fortes!” Doncs les viurem al Lliure, els dies 3 i 4 de juliol.
Més emocions fortes: Campo minado, de Lola Arias, que ha reunit veterans de guerra argentins i britànics per parlar-nos de la Guerra de las Malvinas, a l’època Tatcher. Un diàleg entre 3 anglesos i 3 argentins, que exploren si ja és possible ara de fer alguna cosa junts. “La Lola, que només havia vingut un cop a Barcelona, a l’època dels Radicals Lliure, ara torna al mateix teatre els dies 16 i 17 de juliol.”
L’actor i dramaturg portuguès Tiago Rodrigues convidarà el públic a recitar textos de memòria. L’experiment es diu By Heart i tindrà lloc a l’Espai Lliure, els 14 i 15 de juliol.
Si bé vam conèixer la relació que l’Alícia Gorina tenia amb el seu pare i el cinema a Watching Peeping Tom, ara, la jove directora ens parla de la seva mare, que és psicoanalista i l’Alícia es deixa psicoanalitzar. Ho fa a In Wonderland i seran a l’Espai Lliure del 5 al 7 de juliol.
En Pep Pla dirigeix la proposta de Míriam Iscla Abans que es faci fosc, de Hattie Taylor, sobre una astròloga que està perdent la vista. Espai Lliure, del 19 al 22 de juliol.
Entrem a la Sala Beckett i hi trobem la Victoria Szpunberg que dirigeix Amor Mundi , “una excel·lent ocasió perquè la gent descobreixi la gran Victòria!” I amb temps, perquè pertany al Grec Ciutat i s’hi estarà del 27 de juny al 28 de juliol.
Mariantìnia Oliver proposa un diàleg intens entre senyores de més de 70 anys a Las muchíssimas, “un experiment coreogràfic que fa miques les convencions de la dansa.” Sala MAC del Mercat de les Flors, dies 29 i 30.
Juan Carlos Martel Bayod ja va projectar “abans que se li girés feina al Lliure” la creació Càsting Giulietta, on un grup de dones de més de 80 anys ens parlen de l’amor i la societat, a partir de la seva experiència i memòria. Lliure de Gràcia, del 17 al 20 de juliol.
Rodrigo Garcia torna a Barcelona amb Enciclopedia de fenómenos paranormales Pippo y Ricardo, on Gonzalo Cunill i Juan Loriente ens parlaran de fenòmens paranormals. 16 i 17 de juliol al Mercat de les Flors, Sala OM.
Roger Bernat ens porta una creació singular de les seves al CCCB on actors i actrius, professionals de l’emoció, riuen i ploren davant d’una obra important. “Una simfonia d’emocions a càmara lenta.” Del 10 al 14 de juliol.
El Teatre Goya acull els 29 i 30 de juny Valenciana (la realitat no és suficient), de Jordi Casanovas, “un text molt emocionant que parla de la Ruta del Balacao i de les Noies de Alcàsser. Una manera de mirar cara a cara aquells terribles successos, uns anys després.”
I com que en una ruta d’emocions no hi pot faltar La Fura, del 18 al 21 de juliol seran a les Drassanes amb Manes, una de les experiències fureres més viscerals, que reviu 23 anys després de la seva estrena.
LA RUTA EN COMPANYIA. Aposta especialment important per a companyies o nuclis creatius, experts o joves.
Anem directe a La Villarroel on Joel Joan estrena Nenes i nens, un monòleg molt emocionant amb missatge feminista, interpretat per Anna Sahún. Del 26 de juny al 7 de juliol.
També a La Villarroel, Les Antonietes porten Un dia qualsevol, on una companyia coneguda pels seus clàssics, canvia de registre. Una posada en escena d’autoria pròpia i direcció de Oriol Tarrasón. Del 10 al 28 de juliol.
Aquesta ruta un recorregut que compartirem amb artistes molt coneguts, pel que Casadesús ha preferit esplaiar-se més endavant. Direm alguns noms: Baró d’Evel, Cia. Maduixa, Zum-Zum teatre, Laly Ayguadé & Guillem Chatir, Manolo Alcántara, Marc Parrot, T de Teatre, Constanza Brncic, Cia. Pepa Plana… i l’Antic Teatre al Grec. De tot i molt!
LES NITS D’ESTIU… PER CAPTAR NOUS PÚBLICS
Seran grans, interessants i fresques. Moltes es faran al Grec i hi predomina la música.
Sentirem el flamenc de Niño de Elche, resultat d’un viatge musical entre Andalusia i el Caribe. Dia 8 de juliol. La canadenca Lorena McKennit portarà música celta al Grec amb el concert Lost Souls, el 9 de juliol.
El 14 de juliol se celebrarà la ja tradicional festa Grec en Família, una tarda -de 17 a 22 h- en què el Grec es transformarà en un parc molt especial, ple de jocs i aventures.
I un musical, que no falti! Com ja us vam avançar fa uns dies (https://teatral.net/117184/), el Grec acollirà l’estrena absoluta de La tienda de los horrores, l’espectacle que dirigeixen Manu Guix i Àngel Llàcer i que a la tardor farà temporada al Coliseum. 21 de juliol.
També podrem viure una Nit de Gospel, amb el London Community Gospel Choir, Messengers i Barcelona Big Latin Band. 23 de juliol.
Toquinho, Silvia Pérez Cruz i Javier Colina s’uniran el 24 de juliol per interpretar temes propis i grans clàssics de la cançó brasilera.
El Club TR3SC munta un concert amb 13 artistes del pop-rock, a més de Maria Arnal, Marcel Bagés, Joan Pons, Ramon Mirabet, Joan Colomo, Judit Neddermann… Serà el 25 de juliol.
I guardeu també el 28 de juliol perquè vindrà el gran Chick Corea i la The Spanish Heart Band; i el 29 de juliol, que hi haurà Jordi Savall, o el dia 27, per veure un espectacle que uneix Sol Picó i la Banda Municipal de Barcelona…
Ho deixem aquí, però no marxeu, que moltes de les entrades ja s’han posat avui mateix a la venda.
ALGUNES DADES…
En total, el Festival Grec 2019 presentarà 29 espectacles de teatre, 15 d’escena híbrida, 28 de música, 15 de dansa, 5 de circ i 2 de cinema. Pel que fa a la música, s’han desplaçat a la segona quinzena de juliol, per no competir amb el Primavera Sound.
Hi ha 34 coproduccions, 9 d’internacionals; 37 propostes internacionals, 11 espectacles per a públic familiar, 14 per als joves i 20 tipologies d’activitats paral·leles, amb més de 80 activitats repartides per 30 espais de la ciutat. En total, s’hi han involucrat 37 espais/sales.
Això suma 94 espectacles, 436 funcions i significa 175.367 entrades a la venda. Casadesús explica que hi ha un aforament significatiu de 45.000 entrades més que a la passada edició.
Pel que fa a la Paritat, “hem seguit el mateix criteri que fa cinc anys, fixant-nos sobretot en la dona a la direcció i a l’autoria.”
El pressupost puja 3.300.000 milions, igual que l’any passat. I volen destacar que “hi ha hagut molta implicació per part dels patrocinadors, moltes coproduccions, complicitats amb empresaris privats que han contribuït a fer possible el Festival i a que sigui de debò i un Festival per a la Ciutat. Gràcies a tothom!”
Ho serà. Ja és un gran festival. Ara hem anat a fer la foto de família, que us recomanem que la mireu amb atenció. Hi son gairebé tots, fa molta il·lusió!
I CONTINUAREM…