Del 13 al 18 de febrer, Girona viurà la 9a edició del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or. Serà la 3a edició a la ciutat i la segona del Circus World Market al Palau de Fires, que preveu créixer en expositors. Amb la presència de 84 artistes de 12 països, el certamen es consolida com el major esdeveniment circense de l’Estat i revalida la seva posició entre els 5 majors festivals de circ al món. Actualment el Festival ja ha superat les 16.000 entrades venudes.
Aquesta 9a edició commemorarà el 50è aniversari de l’arribada de la primera companyia de circ rus a casa nostra (1970-2020) i per aquest motiu fins a 10 de les 24 atraccions provenen de Rússia.
Després de l’èxit sense precedents de la seva darrera edició amb més de 33.000 espectadors en els seus 6 dies de celebració, Elefant d’Or es planteja pel 2020 un triple repte:
1) GAUDIR D’UNA NOVA CARPA SENSE COLUMNES
De 46 metres de diàmetre, la Gran Carpa plantada al Camp de Mart suprimirà pel 2020 les 4 columnes que en suportaven la cúpula en el darrer Festival. La solució tècnica passa per dos arcs gegants que sostenen la vela des de l’exterior i ofereix a l’interior un espai totalment diàfan on gaudir millor de l’espectacularitat de les atraccions, en especial de les aèries. A la carpa d’espectacles se li’n sumaran d’altres satèl·lit per a ús d’accessos, zones de descans i camerinos d’artistes.
2) OFERIR MÉS LOCALITATS QUE MAI FINS ARA
L’eliminació de les columnes permetrà fer créixer l’aforament de la sala ja que d’una banda es guanya espai a l’interior i, d’altra banda, ja no hi ha butaques de baixa visibilitat. En concret se sumen 274 butaques a cadascuna de les 16 representacions programades: 12 per a públic general i 4 exclusives per a escolars. Això suposa un increment total de 4.384 butaques respecte l’anterior edició. En resum, el Festival ja ha posat a la venda 38.624 seients, més que en cap edició fins avui, el triple que en el seu primer any.
Es mantenen algunes de les novetats de l’edició anterior per la bona acceptació que van tenir: el dilluns 17 de febrer serà el Dia de l’Espectador amb totes les categories de butaca al preu únic de 18€ (excepte llotja vip central, llotja frontal i butaca bronze). L’únic dia en que es podran veure el mateix dia les dues semifinals d’Elefant d’Or: els espectacles Vermell i Blau.
3) CONSOLIDAR ‘CIRCUS WORLD MARKET’ AL PALAU DE FIRES
Per a l’edició 2020 la Gran Carpa del Festival estarà connectada de nou al Palau de Fires per on entraran tots els espectadors i on es desenvoluparà la segona edició del Circus World Market, la única fira sectorial d’empreses del sector circense que se celebra al món que va deixar molt bones impressions en la seva primera edició i que suma esforços per a ampliar quantitat d’expositors participants i metres quadrats. Entre carpes exteriors i Palau firal en resultaran 8.430 m2 dedicats al circ.
Al segon ‘Circus World Market’ a partir d’avui estan cridades a participar com a expositors la gran diversitat d’empreses d’arreu del món que tenen als directors, artistes i aficionats al circ entre els seus principals clients.
Coincidint amb la presentació del 9è Festival es llança el nou web, imatge i material promocional en 6 idiomes (català, castellà, francès, anglès, rus i xinès) de Circus World Market i arrenca la comercialització dels seus estands arreu del món. Circus World Market es perfila com el punt de trobada mundial dels professionals dedicats al món del circ en tots els seus múltiples horitzons: artistes, mànagers, directors, tècnics, etc.
HOMENATGE AL CIRC RUS
En la seva 9a edició Elefant d’Or homenatjarà el circ rus en ocasió dels 50 anys de la primera visita del circ rus a casa nostra (1970-2020). En els 250 anys d’història del circ una de les corrents més influents ha estat sens dubte la del circ soviètic probablement només comparable amb la “nouvelle vague” que, moltes dècades més tard, va suposar l’aparició del Cirque Soleil. En països de tradició comunista el circ hi arribà de la mà dels professors i arquitectes de l’escola de Moscou. Els circ mongols, vietnamita o cubà veuen directament d’un circ soviètic que a partir de mitjans segle XX comença a organitzar gires a gairebé tots els països eurasiàtics i americans.
A Catalunya el circ rus no va arribar fins l’any 1970. A la península, la primera companyia oficial de circ rus va fer-hi tres parades (Barcelona, Madrid i Lisboa) en una gira gestionada per les empreses Feijóo-Castilla y Circuitos Carcellé. L’arribada tardana d’aquest circ es deu a les traves que el franquisme havia posat en les seves etapes inicials.
Al llarg de les seves diferents edicions, el Festival Internacional del Circ Elefant d’Or s’ha convertit en l’aparador de les principals atraccions circenses mai vistes en els circs d’Europa. Els hereus de l’antiga Soyuzgoscyrk, l’organisme estatal que gestionava el circ a Rússia, mantenen una estreta relació amb el Festival on hi presenten anualment les seves novetats als espectadors, directors de circ i managers assistents.
UNA PROSPECCIÓ MUNDIAL A LA RECERCA DE L’EXCEL·LÈNCIA ARTÍSTICA
La direcció artística del Festival ha emprès la tasca de seleccionar 24 atraccions de primer nivell mai vistes dins la pista d’un circ a Europa occidental per tal de vestir els programes de les dues semifinals de la propera edició. A finals de maig es va viatjar a Kiev (Ucraïna) per a la nova edició del Kyiv International Youth Festival of Circus Art Golden Kashtan. A aquest desplaçament li’n seguiren d’altres a Moscou (setembre) i a la Xina (octubre i novembre) per tal de completar la prospecció necessària. En paral·lel als desplaçaments, diàriament s’han visualitzat desenes de candidats via vídeo proporcionats tant per companyies estatals, com mànagers o artistes directament.
LA PROGRAMACIÓ ARTÍSTICA 2020
Enguany 24 atraccions mai vistes sota la vela d’un circ a Europa occidental competiran a Elefant d’Or. Estaran presentades per un total de 84 artistes arribats de 12 països: Vladimir Ivanov (Bielorússia) Rola rola aeri; Maxim & Ruslana (Ucraïna) Màstil aeri; Luis Gerardo Cuevas (Mèxic) Malabars; Wesley Williams (Estats Units) Monocicle; Oksana Awkward (Rússia) Comicitat; Duo Dádiva (Cuba) Acrobàcies al damunt del rola rola; Troupe Sherbakov (Rússia) Malabars en grup; Argendance Girls (Argentina) Malambo; Deserve to Fly (Rússia) Portor coreà; Duo Anishchenko (Rússia) Cintes aèries; “Closing eyes” (Rússia) Cintes aèries; Andrei Popilovskii (Rússia) Comicitat; Hassak Troupe (Kazakhstan) Equilibris en escales; Trio Poselskii (Rússia) Barra russa; Jump’n’Roll (Rússia) Planxa coreana; Vitaliy Ostroverkhov (Ucraïna) Malabars; Troupe Volozhanin (Rússia) Equilibris en escala; Anhui Acrobatic Troupe (Xina) Equilibri de bancs / Saltadors de cercles; Yinchuan Acrobatic Troupe (Xina) Acrobàcia en bicicleta / Monocicles; The Flying Fuentes Gasca (Mèxic-Brasil) Trapezis volants i Duo Mikhailova (Rússia) Teles aèries.
Del total de les 185 atraccions i 605 artistes presentats per primer cop a Europa al llarg les 8 edicions del certamen, 50 números realitzats per 153 artistes han arribat de Rússia.
MÉS DE 9.000 ENTRADES PER A ESCOLARS DE TOT CATALUNYA
Cada any el Festival aplega milers d’escolars acompanyats de professors/es sensibles als valors que transmet el Festival. El circ exemplifica la convivència entre diferents cultures, il·lustra la necessitat de treballar en equip i mostra la cultura de l’esforç amb atraccions fruit de la dedicació i de la constància. Per a l’edició 2020 s’oferten 9.656 entrades en les 4 funcions escolars. Les quatre representacions exclusives per a públic escolar es realitzaran els matins dels dos primers dies del Festival, el dijous 13 i el divendres 14.
NOU CARTELL 2020
Per sisè any, l’equip de creatius de l’estudi de disseny català Matrioska, liderats per l’argentí Jesús Porra, ha concebut el cartell del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or. La parella d’acròbates de l’atracció “Closing eyes”, formada pels artistes russos Ekaterina Zapashnaya i Konstantin Rastegaev, vola a les cintes aèries sobre un cel blau. És un escenari oníric: amb l’arribada del Festival, Girona somia amb el Circ de Qualitat proposat pels millors artistes inèdits a Europa.
El nou disseny serà objecte d’adaptacions per a cadascun dels elements gràfics per a la comunicació del Festival 2020: banderoles, flyers, carpetes, lones, anuncis, marxandatge, etc
————————–
Informacions pràctiques: horaris i preus
Horari funcions Festival
Dijous, 13 de febrer: 20.30h (Show Blau)
Divendres, 14 de febrer: 17.30h i 21h (Show Vermell)
Dissabte, 15 de febrer: 12h, 16.30h i 21h (Blau)
Diumenge, 16 de febrer: 11.30h, 16h i 19.30h (Vermell)
Dilluns, 17 de febrer: 17.30h (Vermell) i 21h (Blau)
Dimarts, 18 de febrer 20.15h (Show Or – Gala Final)
Horari d’obertura de Circus World Market
Dijous, 13 de febrer: de 19h a 23h
Divendres, 14 de febrer: de 16h a 23.30h
Dissabte, 15 de febrer: d’11h a 23h
Diumenge, 16 de febrer: de 10.30h a 22h
Dilluns, 17 de febrer: de 16h a 23.30h
Dimarts, 18 de febrer: de 18h a 23.30h
La forquilla d’entrades entre els 11 i els 95€ consoliden el Festival com a una de les ofertes artístiques de major qualitat del país amb uns dels preus d’entrada més econòmics.
Entrades i més informació a http://www.festivaldelcirc.com/