Dimecres que ve, dia 27 de març, és el Dia Mundial del Teatre. I aquest any, l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) i les associacions AADPC i CIATRE ho volen celebrar de la manera més gran. Aquest matí ens han citat al Centre d’Art Santa Mònica per explicar-nos-ho, amb la presència de moltíssima gent de la professió de tots els àmbits: Ángel Pawlowsky, Montserrat Caballé, Roser Batalla, Guillem Albà, Joan LLuis Bozzo, Júlia Bonjoc, Joan Negrié, Cesc Casadesús… No acabariem! I no esperarem el final per dir-vos la notícia perquè fa molta il·lusió: “Amb motiu del projecte de remodelació de la Rambla i també davant les properes eleccions municipals, hem notat que aquesta és la nostra i que ho hem de fer ara!”, ha dit Toni Albaladejo, Vicepresident de ADETCA.
Es refereix a que un dia, un amic seu li va suggerir: “A Barcelona s’hauría de fer una mena de Hollywood Walk of Fame, una Avinguda de les Estrelles amb els nostres artistes.” I la idea no va caure al buit: “Ens agradaria fer-ho i els ho devem, cal tenir un record per a tota la gent que ens ha emocionat. El passeig ja el tenim: la Rambla, de la que tothom en té un o altre record.” Ho van parlar amb gent de la professió, polítics, amics… “i tothom ho va valorar amb entusiasme. Tots estaven d’acord en alguna cosa, finalment!” Entre d’altres, també les associacions AADPC i CIATRE. Van anar a parlar amb l’artista visual i dissenyador nord-americà Philippe Stanton, un home que ha escollit Barcelona per viure, “de la que n’està molt enamorat i sempre ha promocionat.” I ens ha fet el disseny!.
El propòsit ja és gairebé un fet! En acabar la trobada, l’actriu Lloll Bertran ens ha fet de Mestre de Cerimònies i hem sortit tots a la Rambla per retratar el que seria ‘la maqueta’ de la futura La Rambla de les Arts: un grup d’estrelles primer tapades amb un drap i que els artistes presents han destapat a l’indicació de la Lloll, sense saber quin nom hi havia. Han procurat que tinguessin alguna cosa a veure, com ara el fet que a en Joan Pera li ha tocat destapar la del Paco Moran i a la Pepa Plana i al Guillem Albà, tots dos pallassos, la del Monti. També han destapat estrelles Cesc Gelabert, Montserrat Carulla, Vicky Peña, Mario Gas, Anna Beltran, el Premi d’Honor de la Crítica de Barcelona d’enguany, Ángel Pavlovsky, Agnès Busquets, Elsa Lluch, Anna Bertran, Elisabet Manté, Ariadna Cabrol, Joan Lluís Bozzo…
Els noms dels artistes proposats avui a les estrelles han estat Anna Lizaran, Carles Canut, Carles Santos, Eugenio, Fabià Puigserver, Joan Capri, Mary Santpere, Maria Matilde Almendros, Mario Cabré, Mercè Bruquetas, Montserrat Caballé, Monti, Paco Moran, pepe Rubianes, Rosa Novell i Victòria dels Àngels. Albaladejo ha explicat que “Hem decidit retre homenatge a partir de la Democràcia, perquè si anem més lluny, ompliriem tota la ciutat.” Cada any, es crearà una Comissió que valorarà com ampliar el nombre d’estrelles.
LA TROBADA
Quan hem entrat al Arts Santa Mònica, ens ha vingut a rebre el grup musical El Senyor dels Llamps, dos dels quals, forners, també dissenyadors d’un croissant en forma d’estrella per reafirmar la futura Rambla de les Arts. Tot feia olor de festa!
I s’ha format la taula. Avui, molts hem vist per primer cop a la nova Presidenta d’ADETCA, Isabel Vidal, que acompanyava Toni Albaladejo, Susana Lloret, de CIATRE, Àlex Casanovas, de l’AADPC i Aida Pallarès, en representació de la Crítica. Isabel Vidal ha obert l’acte manifestant un dels seus primers propòsits: ajudar a recuperar el récord de taquilla de l’any 2011 “ja que enguany hem fet una pujada sostinguda del 9% d’increment i això és molt poc. Hem de ser capaços de recuperar l’atenció del públic envers la cultura. Som un país ric en talent i ho podem fer. Cal inventar noves formes o recursos. Avui reivindiquem la importància del teatre tot i observar que la Cultura ha perdut centralitat.”
Tot seguit, Àlex Casanovas ha començat a parlar del programa previst per al dimecres: “Volem que el Dia Mundial del Teatre sigui un dia festiu, que siguin els teatres els que facin una Festa Sorpresa als amics, al seu públic. Farem tres Lectures Dramatitzades, uns minirelats de la secció ‘Autoria’ de la revista Entreacte, a càrrec de Lluïsa Cunillé, Victoria Szpunberg i Josep Maria Miró.” Tindran lloc a les 11 h, les 12 h i les 13 h i també a la tarda, a les 18 h, 19 h i 20 h, a l’Espai de presentacions de FNAC-El Triangle. Tothom hi està convidat!
I també ha volgut reivindicar el Teatre: “Més d’un 20% d’artistes no treballen en el transcurs d’un any. Necessitem una empenta ja que no tenim l’ajuda dels polítics. Des de l’any 2016 hem tingut 4 Consellers de Cultura! Sigui com sigui, els professionals estem oferint-nos des d’aquí a tots els que s’en cuidin, a apropar la Cultura al poble.”
Susana Lloret ha reivindicat les sales petites i mitjanes i els teatres del territori i l’Aida Pallarès ens ha recordat que avui mateix, a les 20 h, tindria lloc la Gala d’entrega dels Premis de la Crítica, al Teatre Poliorama.
ELS MANIFESTOS
Tot seguit i com ja és tradició, s’han llegit els dos Manifestos. El Manifest Internacional, del director i dramaturg cubà Carlos Celdrán, que l’ha llegit Roser Batalla i Guillem Albà ha llegit el Manifest Català, que l’ha escrit ell mateix. No us els podem enviar encara però cal dir que el d’en Guillem ha estat meravellós. L’ha dedicat a la seva família, “que porta 46 anys al teatre, sense premis i treballant cada dia i als treballadors del teatre que són com ells.” Entre d’altres frases hi ha aquesta “aconseguir que la gent vagi al Teatre és un acte Revolucionari”, que ens ha colpit. Ja us l’enviaré així que el tinguem! per cert, els seus pares són Titelles l’Estaquirot, per si hi ha algú que no ho sàpiga. però ell no ho ha dit. Ho ha dedicat a tothom i com que ha sigut molt emocionant, l’aplaudiment ha estat a l’alçada!
I ja ha estat el torn de Toni Albaladejo, al que li tocava presentar les activitats de dimecres, però ja se n’ha trobat dues d’explicades (els Premis de la Crítica i les Lectures Dramatitzades). I ens ha parlat de la tercera: “Dimecres obrim els teatres. Un tou de teatres s’han apuntat a participar a una Jornada de Portes Obertes perquè el públic pugui descobrir com es couen els espectacles, els camerinos… un recorregut fascinant.” Entre els participants trobem La Puntual, la Biblioteca de Catalunya, la Sala Barts, el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, La Villarroel, el Teatre Condal, el Teatre Poliorama, el Teatre Romea, el Teatre Tantarantana i el Teatre Victòria. Tots ells seran “Teatres oberts”.
Tot seguit ens ha explicat la més emocionant, La Rambla de les Arts. I hem sortit a disfrutar-la al so d’una Batucada.
FELIÇ DIA DEL TEATRE!!!
Ei: tornarem per explicar més coses…