El Festival Circ Cric del Montseny arriba a la 10a edició completament consolidat. La trobada anual que té com a nucli l’espai del Circ, als boscos de Sant Esteve de Palautordera, es va estirant per un costat cada cop més cap al poble i s’endinsa cap dins al bosc per l’altre. Són tres mesos llargs de cites setmanals per a tots els gustos, sempre diferents i plenes d’incentius per als amants del circ, de la natura i de la vida.
El Festival comença enguany una mica abans: tindrà lloc del 22 de març a l’1 de juliol. Queden, doncs, pocs dies per a la inauguració. I arriba amb un cabàs de celebracions: els 10 anys de la primera edició del Festival; els 20 anys de l’arribada de la família del Circ Cric al Montseny, durant els quals no han parat de passar coses. I els 45 anys de professió d’en Jaume Mateu -Tortell Poltrona- organitzador amb Montserrat Trias -la Srta. Titat– del Festival i de tota la resta. “45 anys no és un número rodó, però és més prudent celebrar-ho ara que esperar als 50…”, diu en Tortell, absolutament sense cap motiu aparent. És tan ple de il·lusions i d’energia com sempre.
Aquest dijous ens han citat al seu barri, a Sarrià, a l’Escola de Música de l’Atlàntida, un local entranyable amb tecles de piano sobre l’esglaó de l’entrada, propietat del germà d’en Tortell i molt aprop de l’emblemàtica Pastisseria Foix, per parlar-nos del Festival. La Pastisseria té importància perquè la part Tortell del nom artístic d’en Jaume Mateu, té a veure amb que havia fet de repartidor de tortells per a la pastisseria. Els acompanyaven l’Orquestra Oficial del festival, amb Carles Pedragosa, Jordi Herreros i Enric Gómez; la pallassa Luara Mateu i l’alcalde de Sant Esteve, Dani Fernández, que ha dit que “gràcies al Circ Cric som al mapa. Tenim l’únic pol de circ del sud d’Europa! I tot això ha generat una gran empatia envers el circ per part dels habitants de la zona i de tot Catalunya.”
I comencem. En aquests tres mesos passaran per les Carpes del cric més d’un centenar d’artistes i companyies d’arts escèniques locals i internacionals. Nosaltres us els anirem anunciant quan s’acosti el dia, però avui farem un repàs general de les coses que ens han explicat i no us podeu perdre.
CONCERT INAUGURAL
El divendres que ve dia 22 se celebrarà la Inauguració del 10è Festival Circ Cric amb un Concert Inaugural irrepetible al que hi participen setze artistes, entre els que hi trobarem Quimi Portet, Albert Pla, Carles Pedragosa, Joan Garriga, Judit Farrés, Luara Mateu, Pep Pasqual, Muchachito, Raül Refree i el mateix Tortell Poltrona, entre d’altres. Inici, 21 h
I la mateixa setmana, diumenge 24, tindrà lloc la primera i única Fira d’espectacles i activitats, que omplirà les carpes i voltants d’artistes de tots els registres. I amb moltes sorpreses. Hi haurà tallers, activitats i espectacles signats per 10 companyies de diverses procedències.-De les 11 a les 24 h.
EL ‘POST CLÀSSIC’ D’EN TORTELL I ELS DIUMENGES AL MONTSENY
Per celebrar el 45 aniversari, en Tortell ha reunit els seus millors números en una proposta que ha anomenat Post clàssic i que es podrà veure tots els dissabtes a la tarda, del 30 de març a l’1 de juny, excepte el 25 de maig. “Els dissabtes estaré jo solet!”, ha dit. L’espectacle repassa els millors números que li hem vist fer durant aquests 45 anys, carregats d’esquetxos que han fet història. Amb l’essència de sempre i amb alternatives innovadores.
Cada dissabte, però, no estarà sol. El 22 de juny vindrà al Montseny l‘Escola de Circ Carampa, de Madrid, que presentaranla seva creació Circe, un espectacle basat en la Odisea. “Hem contactat amb aquesta important escola i això farà que rebem uns 10.000 nens i nenes de Madrid que ens vindran a visitar.
I ara els diumenges: “Els diumenges són un dia màgic al Cric. Com cada any, proposem la passejada de Circ i Natura pels boscos del voltant, una visita guiada per Carme Clapés amb la idea de demostrar que El bosc també és un circ!” I també els diumenges es podrà veure a en Tortell Poltrona acompanyat dels membres del Circ Cric a l’espectacle Catacric. Serà els diumenges al punt del migdia, tornant de la passejada.
L’ARBRE DELS FOLLETS
Aquesta és una novetat d’aquest any “una petita ciutat de follets que s’ha instal·lat al Montseny per a tota la família. És màgic, s’ha de veure”, adverteix en Tortell. I és que la companyia TXO Titelles, Nartxi Azkargorta i l’Esther Cabacés, han convertit el seu espai a Sant Esteve de Palautordera en un autèntic univers de follets amb les seves cases, una cascada, un jardí, un telefèric i altres petites meravelles amb follets autòmats. És obert els dissabtes i diumenges però cal fer reserva prèvia a www.eltallerdetxo.com
BRASIL ARRIBA AL CIRC CRIC
El divendres 25 de maig serà un dia mot especial: el ritme, el non rotllo i tota la marxa del Brasil farà cap a Sant Esteve a a partir de les 11.30 del matí, amb la Batucada de Maracatú. “Volem acollir el Brasil amb les seves batucades, feijoades i caipirinhes”, diu la Montse. Tot un dia en moviment amb la projecció d’un documental, dinar popular, tallers de percussió i d’estils musicals del nord-est… I l’actuació de Marcel Lázara -antic component de Xarango- i Júlia Arrey, que en el segon any de gira pel Brasil presenten el seu debut discogràfic Pedalant endins.
La jornada acabarà amb una festa de música brasilera amb DJ. Aquesta Diada del Brasil està organitzada conjuntament amb Pallassos Sense Fronteres
CONCERT DE MÚSICA I CIRC
La Troba Kung-Fu tornen amb el concert mític de cada any per donar la seva particular Benvinguda a l’estiu. Però no estaran sols: en Joan Garriga i en Totell Poltrona convocaran els seus respectius equips per engegar una barreja fascinant que fusionarà la música i el circ, tot creant un nou llenguatge per a aquesta nit tan especial.
El VI FESTIVAL INTERNACIONAL DE PALLASSES
Un any més i ja per sisena vegada, el Festival Circ Cric acull el Festival Internacional de Pallasses (FIP). “un monogràfic cada any més gran” que reuneix una cinquantena d’artistes de renom internacional vingudes de tot l’Estat i Europa. Enguany s’allarga 4 dies, del 13 al 16 de juny, durant els quals també se sortirà de la carpa per conquerir els carrers i teatres de Sant Esteve.
I com a cada edició, ressaltarà una pallassa molt emblemàtica a nivell internacional: enguany la convidada és la pallassa francesa Catherine Germain, coneguda artísticament amb el nom de Arletti. Pionera en el seu camp i de llarga trajectòria artística i docent, Germain és un dels grans referents del món dels pallassos i pallasses. I ens porta l’espectacle Le 6ème Jour, “una obra en què l’Arletti ens va explicant la creació i, quan arriba al sisè dia… perd els papers!”, diu en Tortell. Únicament el 15 de juny.
ACTIVITATS PARAL·LELES
El Festival de Pallasses, a més d’una extensa programació de quatre dies dirigida al públic general, contempla també una vessant professional, dedicada al col·lectiu de les pallasses. Així, organitza cursos, masterclasses i fòrums de temes d’actualitat, que enguany se centraran en les xarxes de pallasses a escala nacional i internacional, i la pallassa com a professional. Després de sis edicions, el FIP s’ha convertit en un important espai de debat i trobada per a les pallasses del d’arreu del món.
TORTELL POLTRONA: 45 ANYS DE PALLASSADES
No podem acabar sense parlar d’en Tortell Poltrona, tot un personatge, un home màgic que ha dedicat tota la seva vida a fer riure petits i grans, i sobretot a fer riure a aquells als que somriure els és tan estrany: els refugiats, els nens de països pobres dels que és impossible sortir… Vaja: tot un PALLASSO que porta quaranta-cinc anys fent pallassades i que es van iniciar al barri de Sarrià de Barcelona, on va debutar als escenaris com a cantant còmic de la Gran Orquestra Veracruz (1974). A partir de llavors, s’ha dedicat a practicar i valoritzar la professió de pallasso, investigant i treballant els valors escènics i socials d’aquesta figura còmica. Professionalment estrena la seva carrera artística amb Claret Papiol, formant la parella de pallassos Germans Poltrona.
Durant tots aquests anys, Tortell Poltrona ha estat director i fundador del Circ Cric el 1981 (que reprendrà el 2009); del CRAC, Centre de Recerca de les Arts del Circ, el 1995; del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà (1984-1986) i del Festival de Pallasses d’Andorra, Fòrum de la Comicitat (2001).
És conegut el seu compromís social, sobretot, per la tasca feta com a fundador i president de l’ONG Pallassos Sense Fronteres. Ha fet llargues expedicions als camps de refugiats i a depauperades zones de guerra de tot el món: Croàcia, Sèrbia, Bòsnia, Kosovo, Sàhara, Armènia, Chiapas, Sri Lanka, Colòmbia, Brasil, Cuba, Sierra Leone, Costa d’Ivori, Benín, Haití, RD del Congo, Etiòpia, Líban… Des de l’any 1978, Tortell Poltrona participa a Festivals Internacionals de Teatre d’Europa i d’Amèrica. A l’escenari ha treballat amb il·lustres pallassos com Charlie Rivel, Oleg Popov, i també davant d’artistes com Joan Miró, J. V. Foix i Joan Brossa.
Comptabilitza nombrosos reconeixements i premis nacionals i internacionals, entre els quals destaca el Premi Nacional de Cultura 2005, el Premio Nacional de Circo 2013 i la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes 2018. És creador i intèrpret d’una cinquantena d’espectacles de circ.
I ja ens acomiadarem. No, però, sense passar-vos l’enllaç del Circ Cric on trobareu informació sobre els espectacles, maneres d’arribar a Sant Esteve de Palautordera, allotjaments i, sobretot, les entrades.
Nosaltres també us seguirem informant.