El Festival de Circ Elefant d’Or creix amb el ‘Circus World Market’, l’única fira d’empreses de circ del món

02.09.2019

Author

Tot Girona ja l’espera amb ànsia. I és que ja hi som: el 14 de febrer s’inaugura la 8a edició del Festival Internacional de Circ Elefant d’Or de Girona, una cita que ja s’ha convertit en imprescindible per als amants del circ perquè ofereix especialitats artístiques mai vistes. Enguany podrem disfrutar de 78 artistes arribats de 12 països amb 24 atraccions que -i això és marca ineludible de la casa-  no s’han vist mai abans a Europa. Faran un total de 16 representacions (dues més que la passada edició) dins la Gran Carpa, amb capacitat per a 2.142 espectadors, que enguany canvia la disposició. Segueix al Camp de Mart, però en comptes d’estar reforçada per altres carpes auxiliars, estarà connectada directament al Palau de Fires de Girona, on s’instal·larà per primer cop el Circus World Market, que neix amb ganes de convertir-se en un punt de trobada de referència per als professionals del circ. El públic entrarà pel Palau, convertit en l’espai central del festival, i el travessarà fins la Carpa. “Es tracta d’una de les carpes més còmodes del món, ja que no necessita fixar-se al terra.”·

Trofeu Oficial del Festival, l’elefant dalinià (©Fundació Gal·la Dalí
©Enrico

Ens ho han explicat aquest dijous el director del festival, Genís Matabosch, acompanyat de Àngels Ponsa, directora general de Cooperació Cultural de la Generalitat, que ha parlat en nom de l’administració. El Festival se celebra del 14 al 19 de febrer. De moment s’han posat a la venda 34.000 entrades de les que ja se n’han venut 25.000. “Estem en un moment en què sembla que al públic li costi moure’s, però el Circ va bé. L’Elefant d’Or s’està posicionant com a referent cultural del país amb un gran retorn econòmic per a Girona. (un retorn de 1.458.000 euros amb un cost del festival de 707.963 euros) Això fa que com a Govern siguem aquí i els donem suport”, ha dit Àngels Ponsa.

Abans de passar al programa, Genís Matabosch ha volgut repassar-nos una mica la història: l’any 2012 neix a Figueres la nova Circus Arts Foundation, promotora del Festival, en base al model existent a Montecarlo des de l’any 1974. “Rainiero fou un gran amant del circ i va convertir Montecarlo en una de les capitals mundial del circ. S’han celebrat 43 edicions del Festival, fallant nomes, des de la inauguració, l’any que va morir Grace Kelly i el de la Guerra de Golf.”

Els primers 6 anys es va celebrar a Figueres i aquest és el segon cop que es fa a Girona. Actualment,l’Elefant d’Or és considerat el 2n festival d’Europa (indoor) i entre els cinc més importants del món. Per a Matabosch_ “El Festival no volia dir coses que ja deien els altres. De bon principi vam fer coses noves, vam portar atraccions mai vistes a Europa, després d’un procés de ‘càsting’ amb molta singularitat. Així, cada any oferim 24 atraccions noves.

 EL NOU ‘CIRCUS WORLD MARKET’
Davant el pol d’atracció que significa el Festival per a programadors de tot el món, que assisteixen a un espectacle amb atraccions inèdites, l’organització l’ha volgut fer créixer encara més amb el nou Circus World Market, una Fira de circ única al món que s’instal·larà al Palau de Fires i que pretén ser el punt de trobada mundial dels professionals dedicats al món del circ. De moment ja han confirmat assistència una trentena d’empreses i companyies: “Sempre han vingut a veure’ns i han contactat amb companyies. El mateix Cirque du Soleil s’enduia artistes cada any! Ho volem fer més fàcil amb un espai on puguin exhibir els seus productes en condicions”. Hi haurà artistes però també constructors de carpes, de trapezis… El Market serà atractiu per al públic, ja que mostrarà la Maqueta de Circ més gran del món, de 50 metres quadrats, obra de l’enginyer holandès V. Herwerden. “Mostra el funcionament d’un gran circ itinerant de principis del segle XX, amb 420 personatges, 270 animals i 170 vehicles.”

Vista de l’interior de la Gran Carpa del Festival en una de les seves funcions
©Rob

Més novetats. Per segona vegada des de la seva creació l’any 2012, el Festival del Circ creix un dia arribant, doncs, als sis dies d’actuacions. D’aquesta manera s’ofereixen un total de 16 representacions, dues més que en l’edició anterior, i s’amplia en 4.280 butaques més, resultant-ne un aforament total disponible de 34.240 butaques: el major volum d’entrades mai proposat fins ara en els 7 anys de Festival. D’aquesta manera s’intentarà atraure més públic universitari, en especial aquells estudiants que passen el cap de setmana fora de la ciutat, i alhora facilitarà la visita al Festival d’aquells professionals del món del circ que treballen el cap de setmana.

El dilluns 18 serà el Dia de l’Espectador del Festival amb totes les categories de butaca al preu únic de 18€ (excepte llotja vip central, llotja frontal i butaca bronze).. 

LA MECÀNICA
Tal i com manen les normes dels Festivals Internacionals de Circ, la celebració del Festival de Girona s’estructura en dues semifinals que es veuran en dies diferents, anomenades Espectacles Blau i Vermell. Cada semifinal exhibirà la meitat dels números previstos (12 c/u). Enguany, com que el Festival dura un dia més, s’ha resolt aprofitar-ho per repetir les dues semifinals en un sol dia (dilluns, 18), per a més comoditat dels programadors. I queda l’Espectacle Or, que se celebrarà el dimarts, i que acull la cloenda del Festival  i el lliurament dels premis atorgats, per un jurat expert.

CAPS DE CARTELL:

The Flyers Valencia – Roda de la mort – Colombia

Kil Hye Song – trapezi – DPRK
©Elena Blednykh

 

 

 

 

 

 

 

Costa triar, perquè el Festival es basa en assolir l’excel·lència en tots els aspectes. “Per escollir-los, hem fet viatges a Ucraïna, dos a la Xina i dos a Moscou.” El resultat és que veurem importants grups acrobàtics de Corea del Nord, Xina, Rússia o Mongòlia.  Matabosch ens ha destacat el pallasso Pepe Jardim (Brasil), “que ara mateix està  actuant als Emirats Àrabs;” els Martínez Brothers (Colòmbia), “de pare colombià i mare japonesa, trapezistes i funàmbuls que excel·leixen en els jocs icaris de gran dificultat com les piruetes damunt d’un elevador. Són un total de 16 germans, tots dedicats al circ.” Els mà a mà Danylo & Oscar, de Ucraïna, pare i fill guanyadors del America’s Got Talent 2011; el National Circus of Pyongyang (DPRK), amb números especialíssims de salts a la bàscula…  I una de les traccions estrella d’aquest mateix circ: Li Hye Song (trapezi), que mostra l’impossible: equilibri sobre una cama suspesa d’un trapezi al vol, mentre fa malabars i, alhora, sosté amb la boca una vareta a l’extrem de la qual hi ha una safata amb copes plenes de líquids de color.

Per primer cop al Festival, veurem el Màstil Aeri i la Roda de la Mort, “no apta per a cardíacs.” Aquesta és la llista completa:

Troupe Krasnov – Rosgoscyrk Russian State Circus (Rússia) – Funàmbuls
National Circus of Pyongyang – RPD de Corea (Corea del Nord) – Trapezi
Danylo & Oskar – Ucraïna – Mà a mà
“Opposition” led by Saralaev –  Rosgoscyrk Russian State Circus (Rússia) – Perxes aèries
Pepe Jardim – Firebird Productions (Brasil) – Comicitat
Mademoiselle Di-Di – Rosgoscyrk Russian State Circus (Rússia) – Malabars
National Circus of Pyongyang – RPD de Corea (Corea del Nord) – Salts a la bàscula

Martínez brothers – jocs icaris – Colombia i Japó
©Yoshinao Sakurai

Martinez Brothers – Colòmbia & Japó – Icaris

Luna Storme – Cercle aeri – EEUU

LunaStorme – Estats Units – Cercle aeri
Mistery of Gentleman – Mongolian Circus Production (Mongòlia) – Volteig acrobàtic sobre esferes
“Secrecy” by Denis Degtiarev – Chernov Creation (Rússia) – Màstil aeri “que fa un número de risc amb una plasticitat que emociona.”
Sergio Paolo – Xile – Malabars de rebot “i un salt mortal enrere!”
Tuga – Xile – Comicitat
Plotnikov Group – Chernov Creation (Rússia) – Equilibris en escales volants
Duo Hien Phuoc – Vietnam – Cintes aèries
Marionettes – Mongolian Circus Production (Mongòlia) – Salts a la corda
Fujian Acrobatic Troupe – Xina – Lassos “màxima referència en aquesta disciplina.”
The Flyers Valencia – The I.A.A. Agency (Colòmbia) – Roda de la mort.
Fujian Acrobatic Troupe – Xina – Diàbolos
The King Dome of Gamo – Ethio Circus Entertainment (Etiòpia) – Cercles
National Circus of Pyongyang – RPD de Corea (Corea del Nord) – Lassos . “Venen a oferir aquesta disciplina encara mi vista a Europa.”
Weyala – Ethio Circus Entertainment (Etiòpia) – Màstil xinès
BMX Bro – Bicicletes acrobàtiques – Rússia. “Primer cop que es veurà a Europa la modalitat de les bicicletes acrobàtiques, amb sis artistes.” 
Mukhamadi Sharifzoda – Equilibris — Tayikistan Chernov Creation, “un jove artista recentment graduat a l’Escola de Moscou.”

EL FESTIVAL, EN XIFRES
Repassem les xifres que ens va deixar la passada edició:

30.608 espectadors
99,11%
d’ocupació mitjana
Dels 707.963,22 €
que costa el Festival, el 60% es recuperen per les entrades; un 29 % per diverses aportacions públiques i un 11% d’esponsoritzacions, amb un retorn a la ciutat de 1.458.000 €
Les despeses es reparteixen en 382 bitllets d’avió, 897 nits d’hotel a Girona i 2.763 àpats servits a la cantina d’artistes.

EL MUSEU DEL CIR
“És la nostra fita. Porto aquesta història al cap des de fa 20 anys. No volem fer un Museu de col·leccionistes, volem protegir les co·leccions privades amb futur incert, actualment en mans de gent gran o heretades”, diu Matabosch. I afegeix: ” És una assignatura pendent a Europa que forma part del camí de recolzament del circ, considerat la germana petita de les Arts Escèniques. Volem demostrar que som cultura, construir un Museu fonamental per a Europa i que el lideri Catalunya. Actualment n’hi ha dos als EUA, però cap a Europa ni a Àsia. Aquesta és la nostra lluita i actualment estem gestionant la compra de la col·lecció més gran de programes de circ que existeix. La Fundació vol construir el Circ Patrimonial més gran d’Europa.”

EL CARTELL DEL FESTIVAL
Per cinquè any, l’equip de creatius de l’estudi de disseny català Matrioska, liderats per l’argentí Jesús Porra, ha concebut el cartell del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or. Aquest any, els protagonistes del cartell són l’acròbata rus al màstil aeri Denys Degtiarev i la parella estadounidenca Luna Storme al cercle aeri, ambdues atraccions convidades a la popera edició d’Elefant d’Or. Els dos artistes sobrevolen la ciutat de Girona, que mostra part del seu skyline.

 

Informacions pràctiques: horaris i preus
Horari funcions Festival
Dijous, 14 de febrer: 20.30h (Show Blau)
Divendres, 15 de febrer: 17.30h i 21h (Show Vermell)
Dissabte, 16 de febrer: 12h, 16.30h i 20.30h (Blau)
Diumenge, 17 de febrer: 11.30h, 16h i 19.30h (Vermell)
Dilluns, 18 de febrer (Dia de l’Espectador, preu únic 18€): 17.30h (Vermell) i 21h (Blau)
Dimarts, 19 de febrer 20.15h (Show Or – Gala Final)

Horari d’obertura de Circus World Market
Del 16 al 19 de febrer: d’11h a 21h

La forquilla d’entrades entre els 10 i els 95€ consoliden el Festival com a una de les ofertes artístiques de major qualitat del país amb uns dels preus d’entrada més econòmics.

MÉS INFORMACIÓ

http://www.festivaldelcirc.com/

Author