El Festival Deltebre de Dansa i Circ, a punt de començar

06.27.2019

Author

Entre el 8 i el 21 de juliol el municipi de Deltebre es convertirà en l’epicentre de les arts del moviment gràcies a la 15a edició del Festival Deltebre Dansa. Durant dues setmanes la cita oferirà 48 espectacles de dansa i circ contemporanis d’alt nivell i vinguts d’arreu del món a diferents espais de la població, situada al bell mig d’un territori natural excepcional com és el Parc Natural del Delta de l’Ebre. 
En aquesta edició es podran veure propostes de dansa i circ d’avantguarda molt diferents tant a escala nacional com internacional. Destaquen els espectacles de la bailaora i coreògrafa Rocío Molina, recentment guardonada amb el premi Max, la companyia granadina de circ Vaivén Circola parella grega-moçambiquesa de dansa Linda Kapetanea i Edivaldo Ernesto o la companyia de circ francesa La Contrebande. 

A més dels espectacles, el Festival reunirà també més de 150 professionals de la dansa i circ contemporanis provinents de més d’una cinquantena de països, que cada any es desplacen fins a la capital del Delta de l’Ebre per rebre classes de grans referents de la dansa. En aquesta ocasió el Festival compta amb 27 professors entre els quals destaquen el belga Tomislav English o el veneçolà David Zambrano.

Sota la direcció artística de Roberto Olivan, el Festival -que va començar amb només 12 assistents i 5 professors- s’ha consolidat com una Meca de les arts escèniques que ofereix la possibilitat de generar un intercanvi cultural i integració entre el paisatge, el moviment i les persones. Avui en dia és una de les fites culturals més insòlites i destacades de l’àmbit internacional on ballarins de tot el món tenen l’oportunitat de submergir-se durant 15 dies en les arts del moviment i d’experimentar llenguatges molt diferents en un mateix espai.

“Deltebre Dansa és una cita extraordinària, és l’únic Festival que conec que realment celebra el moviment. En un moment en què la tecnologia està substituint el moviment físic, és una oportunitat única per gaudir, aprendre, créixer i explicar històries des de la dansa”, ha dit Akram Khan, professor del Festival Deltebre Dansa 2017. 

PROGRAMACIÓ DE DANSA

La programació de dansa contemporània està formada per un total de 27 espectacles tant de companyies internacionals i nacionals d’alta qualitat com d’artistes consolidats i emergents.

Un dels plats forts del Festival serà l’espectacle Impulso de la Compañía Rocío Molina. La bailaora i coreògrafa, que acaba de ser guardonada amb el premi Max al millor espectacle de dansa per Grito Pelao, pujarà a l’escenari de Deltebre junt amb la ballarina Rosalba Torres Guerrero amb un espectacle que investiga nous camins desconeguts del flamenc contemporani. Una altra de les peces més esperades serà Half The Truth de la parella grega-moçambiquesa Linda Kapetanea i Edivaldo Ernesto. Linda i Edivaldo estrenaran una peça on es mostra el virtuosisme dels moviments i la capacitat d’expressar emocions a través de la dansa. Routes, de la companyia austríaca Bodhi Project i dirigida per Guy Nader i Maria Campos serà una altra de les joies del Festival que mostrarà el viatge corporal d’un grup de persones que desafien constantment la gravetat.

Deltebre Dansa també acollirà moltes altres propostes de dansa contemporània com la de la catalana Lali Ayguadé Company que aquest cop s’endinsa en la força del moviment ambUnderneath o l’australiana Lilian Steiner que explora la fina línia entre l’honestedat i l’engany amb Siren Dance.

Enguany el Festival aposta per potenciar la programació de la dansa contemporània més trencadora i arriscada en el marc de l’anomenat Espai B. És en aquest espai de programació alternativa que es podran veure propostes tan transgressores com la de la companyia hongaresa Hodworks amb la peça Mirage, la del creador Alexander Vantournhout que amb l’espectacle  Screws  que posa ballarins amb grampons sobre l’escenari o Beat  del Nóra Horváth/Collective Dope, entre d’altres.

Pel que fa a la dansa també cal destacar la Nit de Solos durant la qual es podran veure un total de 5 espectacles en què un sol ballarí puja a l’escenari per explicar una història a través del moviment. En aquesta ocasió podrem veure solos de la parisenca Sonia Bel Hadj Brahim, més coneguda com SonYa, l’eslovac Peter Jasko, la canadenca Clara Furey, l’argentí Juan Jesús Guiraldi o la mexicana Paola Madrid.

Per als amants del maridatge entre arts escèniques i natura, el Festival proposa un any més el Circuit Deltebre, atracció natural. Aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Deltebre, consisteix en una ruta amb diverses propostes artístiques que tenen lloc enmig de paisatges únics del Delta de l’Ebre. La segona edició del circuit comptarà amb 11  propostes artístiques ben diverses com la de la parella formada per Akira Yoshida i Dunya Narli, l’espectacle Socarrel  de Roberto Olivan Performing Arts o Pedestres de Lina Valverde i Camilo Regueyra, guanyadors del concurs SóLODOS EN DANZA 2019.

PROGRAMACIÓ DE CIRC

ECHAPPEES –
CENTRE NATIONAL DES ARTS DU CIRQUE –
27e promotion, avec Séverine Chavrier en accompagnement artistiqueCathrine Lundsgaard (Danemark)Mât chinois – Dimitri Rizzello (France)Sangles -Catarina Rosa Dias (Portugal)Mât chinois – Lucas Struna (France)Mât indien -Théo Touvet (France)Roue Cyr – Duo:Anaïs Albisetti (France)Main à main Voltigeuse – et  Pedro Consciencia (Portugal)Main à main Porteur –
Duo:Vincent Brière (France)Main à main Porteur  – et   Voleak Ung (Cambodge)Main à main Voltigeuse -Quatuor Cadre aérien :Gabi Chitesc (France)Voltigeuse – Garance Hubert Samson (Québec)Porteuse –
Lucie Roux (France)Porteuse – Léa Verhille (France) Voltigeuse -Collectif Bascule coréenne  :Simon Cheype (France) -Antoine Cousty (France) -Hugo Moriceau (France) -Lluna Pi (Espagne) -Florian Bessin (France) -Lieu : Cirque Historique –
Ville :Châlons en Champagne –
Le 09 09 2015 –
Photo : Christophe RAYNAUD DE LAGE

Des dels inicis el circ contemporani i trencador ha estat un altre dels pilars principals del Festival. Enguany la programació de circ està formada per un total de 13 espectacles entre els quals destacaRussian bar, la proposta de la premiada companyia canadenca Barcode Circus Company, finalistaal programa francès Got Talent 2016. Es tracta d’un espectacle on els elements tècnics del circ es combinen perfectament amb la dramatúrgia de l’obra i serveixen per impulsar el tema cap endavant, desenvolupant, així, un llenguatge acrobàtic diferent que subratlla la marca única del col·lectiu Barcode.

També cal destacar la peça Do Not Disturb. No Molestar de la companyia de circ de Granada Vaivén Circo, un espectacle que ens trasllada a un dia de treball quotidià a qualsevol fàbrica de principis del segle XX. Un altre dels espectacles més esperats pel que fa a acrobàcies i equilibris serà Bal Trap de la companyia francesa de circ La Contrebande on sis acròbates utilitzaran malabars i jugaran amb els límits del risc. Finalment arribarà l’espectacle Flaque de la companyia francesaDefracto que crea espectacles absurds i abstractes amb una banda sonora original i uns malabarismes experimentals i càndids.

Una de les nits més esperades del Festival serà la ja clàssica Nit Solidària i del Circ on el circ contemporani i la solidaritat es donen la mà. La mestra de cerimònies de la vetllada serà la pallassa catalana Alba Sarraute, qui donarà pas a diverses propostes on el circ contemporani serà el principal protagonista. Sobre aquest fons de disciplines variades, tindrà lloc l’anual recollida solidària d’aliments que organitza el Festival. La campanya s’iniciarà a les 20 h, i tothom que vulgui hi pot participar amb la donació d’aliments de llarga duració i productes d’higiene personal.

FORMACIÓ DE PROFESSIONALS
Més de 150 professionals de la dansa i del circ contemporanis de més d’una cinquantena de països es desplacen cada any fins a Deltebre per rebre formació de professors de prestigi internacional a través d’una àmplia varietat de tallers. Enguany el Festival compta amb 27 professors entre els quals destaquen la catalana Lali Ayguadé, la parella Rootlessroot formada per la grega  Linda Kapetanea i l’eslovac Jozef Frucek, el belga Tomislav English o el veneçolà David Zambrano.

Lali Ayguadé
Lali Ayguadé és una ballarina i coreògrafa catalana. Des del 2013, és directora de la seva companyia, Lali Ayguadé, amb la qual ha creat produccions de gran format com ara Kokoro i lu an Mi. Ayguadé ha treballat amb Akram Khan, Hofesh Shechter, Baro d’Evel, Roberto Olivan i Marcos Morau, entre d’altres.

Rootlessroot
El 2006, Linda (Grècia) i Jozef (Eslovàquia) formen Rootlessroot com a vehicle per crear les seves pròpies produccions i vessant d’ensenyament. Així mateix, han desenvolupat Fighting Monkey Practice a través d’una profunda recerca sobre l’anàlisi del moviment i amb l’objectiu d’entendre els principis del moviment humà i el procés d’envelliment.

Tomislav English
La pràctica personal de Tomislav (Bèlgica) neix dels seus estudis en Neurociència de l’Esport i la recerca sota els ensenyaments dels mestres Tae Yong Lee, Linda Kapetanea i Jozef Frucek, Cameron Shayne, David Zambrano, entre molts d’altres.

David Zambrano
David Zambrano (Veneçuela) ha estat una figura destacada en la comunitat internacional de la dansa. La seva passió per l’intercanvi cultural té una clara influència en el seu treball.15 ANYS DE DELTEBRE DANSA,  MOVIMENT AL COR DEL DELTA DE L’EBRE
El Festival va començar l’any 2005, quan el ballarí, coreògraf i Premi Nacional de Cultura 2014, Roberto Olivan va crear un petit taller de dansa contemporània i va iniciar el que avui en dia ha esdevingut un gran projecte artístic, cultural i pedagògic. L’objectiu d’Olivan, que va haver de marxar a l’estranger per formar-se, era fer més accessibles les arts escèniques a tothom i donar als ballarins la possibilitat de desenvolupar les seves trajectòries professionals a Catalunya.

Després de 15 anys, el Festival Deltebre Dansa s’ha consolidat com un dels referents del sector de les arts escèniques, tant a escala nacional com internacional. Al llarg de tots aquests anys, aquest projecte de gran escala ha acollit 648 artistes271 espectacles, més de 83.000 espectadors1.960 participants professionals,  2.100  participants d’iniciació85 docents178 tallers per a professionals i 40 tallers d’iniciació. 

Tot aquest esforç ha estat valorat i reconegut tant nacionalment com internacionalment. El Festival Deltebre Dansa ha estat reconegut amb:

*Segell Festival EFFE, des del 2015, per l’Associació Europea de Festivals.
*Valorat com el millor projecte cultural de Catalunya 2015, 2016, 2017 i 2018 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
*Reconegut com un dels 25 exemples més rellevants de dansa per European Dancehouse Network.
*Així mateix, el Festival també ha fet la volta al món gràcies a la seva trilogia de documentals: La ciutat efímera(2012), La petita revolució (2013) i El viatge (2014).

Deltebre està situat en un paratge natural idíl·lic, en ple Parc Natural del Delta de l’Ebre. Durant el Festival, la natura, la gastronomia i les tradicions es conjuguen amb les arts del moviment per oferir una experiència intensa, lúdica i singular.  A més de veure propostes de dansa i circ contemporani d’alta qualitat, el patrimoni natural que envolta Deltebre permet combinar els vespres culturals amb altres activitats diürnes com passejades a cavall, fer caiac per l’Ebre, banyar-se a la desembocadura o delectar-se amb la gastronomia local


DELTEBRE DANSA, UN DELS GRANS FESTIVALS D’EUROPA
El Festival Deltebre Dansa ha estat seleccionat com un dels 24 festivals d’Europa que opten als Premis EFFE 2019-2020 de l’Associació Europea de Festivals. Es tracta d’un guardó que premia l’excel·lència artística, l’impacte positiu en el territori i la generació de cooperacions culturals.

En total, s’han presentat 715 festivals, dels quals se n’han  seleccionat 24 candidats finalistes, d’entre els quals s’escollirà un guanyador i es donarà a conèixer el 26 de setembre al Palau de Belles Arts de Brussel·les. El Festival Deltebre Dansa és l’únic esdeveniment de l’estat espanyol que opta al guardó. Les diferents candidatures finalistes es poden consultar fent clic en aquest enllaç , a través del qual la ciutadania també pot votar quin és el festival que es mereix el guardó.

Author