El Festival Grec 2021 ens farà viatjar per tots els racons artístics de l’Àfrica

Escrit per Teresa Bruna

05.04.2021

Els signes de normalitat van endavant! Avui s’ha presentat el Festival Grec 2021, la festa escènica  de la qual, a la passada edició, en va parlar tota Europa. Per celebrar-ho, s’ha presentat al mateix Teatre Grec de Montjuïc, en un dia primaveral que acompanyava. A la taula, Cesc Casadesús, director artístic del Festival, l’alcaldessa Ada Colau i el tinent d’alcalde de cultura Joan Subirats.

El Festival se centra enguany amb propostes vingudes o relacionades amb el continent africà, que ens ajudaran a conèixer la seva cultura i ens hi aproparan. Se celebrarà del 27 de juny a l’1 d’agost per arreu de la ciutat. 


Comencem pels parlaments…

L’alcaldessa ha obert l’acte manifestant que “aquest any em fa una il·lusió especial ser aquí, perquè fem la presentació de manera excepcional al Amfiteatre del Grec, un espai icònic de la ciutat. Fa quasi un any hi vam viure un moment  emocionant quan dèiem que la cultura és segura i decidíem continuar oberts, al contrari del que estaven fet altres ciutats europees. I va ser un èxit i un altaveu al mon, des d’on comunicàvem que la cultura, a més de segura, és un dret i un bé essencial i imprescindible per a la vida dels ciutadans.”

I encara ha afegit: “Va ser un moment d’empoderament col·lectiu, d’esperança i optimisme, que avui celebrem amb aquest record. I ara presentarem el nou Grec, que anirà, amb 100 espectacles, a 40 espais de la ciutat, amb totes les mesures de seguretat. Es tracta d’un Grec que aposta clarament per la creativitat: “Més de la meitat son coproduccions, perquè la creació també és un dret. I avui ja posem a la venda el 50% de les entrades!”, anuncia Colau.  

El Grec s’expandeix a moltes sales de la ciutat creant noves centralitats a espais que s’han trobat en perill de tancament: “I també és un Grec feminista. Hem de mirar que les dones no desapareguin d’espais on eren minoritàries. Podem dir que enguany les dones tenim un 55% de presència!” 

També és un Grec internacional i divers. “Coneixerem artistes africans que viuen a Barcelona. El mateix espectacle inaugural es diu Carrer Robadors!” 

És una edició amb propostes noves però que recupera 10 espectacles de l’antiga edició que no es van poder fer. “Un d’ells, el protagonitzat per Amara Portuondo, que ens fa  molta il·lusió poder recuperar… si la seva vacuna és vàlida aquí!”, bromeja… O no!

També és important la política de descomptes. ”Hem d’ajustar l’accessibilitat en un context de crisi.” S’incrementen els descomptes i s’hi afegeix el Bonus Cultura. “Un enfocament de drets ampli i transversal amb el que pretenem que la cultura arribi tots els barris i veïns de la ciutat.”

Finalment ha agraït la feina a Cesc Casadesús “que se supera edició darrera edició! L’any passat va protagonitzar un exercici d’amor pel Grec que no oblidarem mai, fruit d’un amor per una feina apassionada.”

Joan Subirats ha saludat tots els presents, regidors, periodistes, protagonistes dels espectacles, productors representants d’entitats… I ha dit: “Aquest  any, obrint amb l’espectacle Carrer Robadors, el Grec vol defensar  de manera clara la nostra cultura i donar suport al teixit local. L’any passat va ser un moment complicat, però es va fer una resistència que va generar tot un impuls que després es va aprofitar per mantenir altres espais de cultura oberts.”

I, finalment: “El 31 juliol no vam tancar, vam mantenir De Grec a Grec, una trentena de propostes que es van poder continuar fent. Uns compromisos de producció, alguns internacionals, que amb el suport de teatres com el Romea, el Condal, La Beckett, La Villarroel i altres, s’han pogut anar estrenant. De Grec a Grec ha pogut mantenir la programació al 100%.” 

El dossier parla d’un festival que és una explosió de llum i optimisme, a l’hora de guanyar espais oberts a la cultura.Crec que aquest any, a mesura que anem fent Grec anirem millorant les condicions. Tenim més espectacles, més espais, més coproduccions i hem mantingut el pressupost: 900.000 euros pel que fa a les coproduccions!”


Cesc Casadesús ens parla del Festival

El director ens anuncia “Un Grec optimista, ambiciós i molt potent, a l’alçada dels millors Grecs. Abans però, vull donar molts agraïments a tot l’equip que hi ha al darrere: persones, complicitat de sales, productores i agents locals, tele treball, contactes internacionals… Junts hem fet un Grec ple de sorpreses! I sense renunciar a l’ambició artística com a gran festival nacional i internacional”

Diu que serà un Grec  més llarg perquè “molts espectacles internacionals son fruit del treball de portar creadors a BCN. De Crear Barcelona.”

També “és un Grec tenyit de negre perquè Àfrica n’és el motiu d’inspiració, sobretot escotant molt a l’Àfrica de Barcelona, als africans que viuen a Catalunya i als afrodescendents. A la nostra sang negra!”

I afegeix: “Ja us dic que serà molt difícil presentar un  centenar d’espectacles a més de activitats paral·leles. A més, el Grec s’estira en el temps ja des del 10 de juny amb el De  Grec a Grec. Però us en faré 5 cèntims.”


‘Una mica’ del programa!

L’espectacle inaugural arribarà el 27 de juny. Es diu Carrer Robadors i és l’adaptació de la novela homònima de l’escriptor francès instal·lat a Barcelona Mathias Enard. Explica la història d’un noi jove que viatja de Tánger a Barcelona  a l’època del moviment 15 M i les Primaveres Àrabs. Ho dirigeix Julio Manrique i l’interpreten joves de diferents procedències, tant creadors reconeguts com artistes amb arrels africanes. Alguns parlaran en àrab! 

Tot i les dificultats, el viatge del Grec 2021 no renuncia a la presència de la creació internacional, amb propostes que ens arriben del continent africà o desenvolupades als escenaris europeus. Tindrem Peter Brook, Brett Bailey, Fatoumata Diawara, Serge Aimé Coulibaly, Gregory Maqoma, Germaine Acogny… I creadors per descobrir com Mohamed El Khatib, Qudus Onikeku, Nadia Begrué, Junior Mthombeni, Nacera Belaza, Hotel Europa o Steven Cohen.

En aquesta mateixa línia d’aprofundir la relació d’artistes internacionals amb la ciutat, destaquem dos projectes molt especials amb creadors europeus: Jan Lauwers, que estrena a Barcelona amb un equip mixt català i flamenc, i Rimini Protokoll, que creen al CCCB la seva proposta escènica/ instal·lativa. “I tornarem a portar el Groupe Acrobatique de Tanger. el millor de les acrobàcies del Marroc!”

Molts dels projectes internacionals s’inspiren i es creen a Barcelona, i dialoguen amb el talent local. Així, a més dels ja citats, cal destacar projectes com els de Trio da Kali en música, el de Didier Ruiz en teatre i memòria o Afropolis de Qudus Onikeku, un jove creador de Lagos que farà una estada de quasi tres setmanes per treballar amb artistes locals. 


Les companyies

El pes de les companyies és cada cop més gran. Arriben al Grec coproduccions amb Sixto Paz, Les Impuxibles, Indi Gest, GN|MC (Guy Nader i Maria Campos), Cia. Jesús Rubio Gamo, Cia. La Línea, el circ de l’Ateneu de 9 Barris, Rhum & Cia, Quim Girón/Moon Ribas, La Bu Teatre, companyia de circ “eia”, Antes Collado, La Peleona, Xavier Bobés i Enric Montefusco, LAminimAL, T de Teatre, Iniciativa Sexual Femenina, Park Keito, Emília Gargot…

I propostes per a tots els públics com La Petita Malumaluga, Zum-Zum teatre, Teatre al detall o Xiula i The Penguins.

En total hi haurà 38 espectacles de teatre, 22 de música, 16 de escena híbrida, 14 de dansa, 6 de circ i dos de cinema.

“Sense moure’ns de Montjuïc, al Teatre Lliure inaugurarem amb Peter Brook i Tempest Project, la seva versió de La tempestat, que no és de Shakespeare sinó un text de Brock explicant una lliçó de teatre.”  Aquest espectacle sorgeix d’un taller impartit al febrer de l’any 2020 al Théâtre des Bouffes du Nord, en el qual, durant quinze dies, insistint en la paraula parlada de Shakespeare en la llengua original, Peter Brook i Casa-Hélène Estienne van conduir una investigació sobre La tempesta, acompanyats d’un petit grup d’actors.

I torna Angélica Liddell “que va venir any passat i volíem que tornés a venir!” I ho fa amb una producció de Milos Rau que ella dirigeix. També tindrem al creador Brett Bailey l’enfant terrible de Sudàfrica, que vindrà des d’Avinyó al Grec.”

I  una curiosa performance de 6 h al Jardi dels Drets  Humans, amb joventut urbana de l’africa d’avui

Una altra perla serà l’últim espectacle de dansa-teatre visual del director grec Dimitris Papaioannou, “l’únic que ha treballat amb Pina Baush!  Porta una  proposta a cavall entre teatre visual, dansa i el renaixement de les civilitzacions.”

Mohamed El Khatib, ens presentarà dues obres que parlen de la mort. Una, la de la seva mare i l’altra, de persones que perden fills. Una altra de les grans obres de teatre europeu que veurem al Lliure és Annobón, basat en el text de  Luis Leante, ’un escriptor guineà que viu al Vallès.” 

Pel que fa a la programació  musical: “hem decidit convidar gent que no ha tocat mai al Grec, com ara Sopa de Cabra, Love of Lesbian o el cantant-performer Rodrigo Cuevas.”

Hi haurà molta musica teatre dansa…  I una reflexió sobre el post colonialisme, que parla de Winnie Mandela i de la força de la dona a l’Àfrica.La idea de feminisme travessa tot el festival.” També Alain Platel dirigirà Melic Melic, un  espectacle de dansa africana.

Anem a les produccions de casa

Casadesús ha ressaltat l’espectacle La casa de los espíritus, de Isabel Allende amb direcció de Carme Portaceli “un espectacle oportú, pertinent, que ha estat un gran èxit a Madrid. Parla del creixement del feixisme.”

Silvia Pérez Cruz estrenarà unes peces que ha fet per al teatre, dirigida per Pablo Messiez. I també veurem La mala dicció,  una creació del tàndem Jordi Oriol i Xavier Albertí.

Als teatres de la ciutat hi haurà moltes recuperacions de la passada edició. Veurem: Pedro Páramo al Teatre Romea amb Mario Gas i Vicky Peña, L’habitació blanca de Lautaro Perotti; Una galàxia de luciérnagas d’Aina Tur,  i La gavina dirigid per Àlex Rigola, que es va haver de suspendre per la pandèmia.

I també de noves, entre les quals: Combat de negres i gossos al Tantarantana, i de creadors com Sixto Paz a la Sala Beckett; Jordi Prat i Coll a l’Atrium amb M’hauríeu de pagar  o Soc el vent de Jon Fosse a l’Akadèmia. I també  Sol Picó, Pep Tosar, Pepa Plana, T de Teatre, Ivan Benet…

El Grec no oblida el circ, “Ja que enguany el Circ d’Hivern de 9 Barris compleix 25 anys, no els podem deixar sols!”

Dues sales s’ocuparan de la part més conceptual. La Sala Hiroshima, que tindrà com a fil conductor  el  postcolonialisme blanc, amb espectacles. dirigits per blancs que parlen del colonialisme.

I al SAT hi haurà els creadors negres. Un espectacle serà El quitador de miedos fet per  artistes negres, i reposicions de dos espectacles referents de la creació de negres a Barcelona.


El Grec als Museus

Els museus participen al Grec amb un programa extraordinari i molt potent. El CCCB presentarà una  línia més comunitària amb Dale recuerdos, creació de Didier Ruiz. “Li vam demanar que treballés amb afrodescendents de mes de 70 anys, que expliquessin com va ser arribada a Barcelona com a negres…”

Al MNAC hi haurà la impactant instal·lació de Dries Verhoeven, Paisatges culpables, una primera producció de l’artista holandès en una sala de museu.” Una instal·lació en què et podràs ficar a l’escenari de la Guerra de Síiria, passejant per a ciuytat destruida de Homs.”

Al MACBA, el performer Steven Coint es ficarà en una bola de vidre. I també hi haurà una creació d’El Conde de Torrefiel. I  un cicle de musica per a afrodescendents!

I  encara “tot un projecte que fa temps estem fent, que anomenem  Creacio i museus i que us ho explicarem més endavant al detall. Hi ha llavors que anem sembrant, projectes que creixen com un al Museu Picasso dirigit per Ferran Otzet…”

Casadesús apunta que “No tot el festival parla de l’Àfrica, també al costat de la creació local, hem volgut repetir On el teatre batega, amb propostes a sales, siguin reposicions o noves.  Serà un festival ple de descobriments i de la força de Barcelona.”

 

Activitats complementàries

  • Cicle Veus a la Barts amb les Say Sisters Lidia Pujol, etc. 
  • A la Filmoteca es podrà veure el Mahabarata sencer. 4 obres de Peter Broock per a cinema.
  • Quatre programes Des de la rambla, amb música africana jove 
  • Converses als centres cívics sobre l’Àfrica que hi ha a Barcelona.
  • L’Arnau Itinerant, un projecte amb el Poble Sec.
  • I un espectacle a la nova Sala Apolo, de La Mínima.
  • Catalunya Ràdio programarà el Cafè Àfrica.
  • I un Grec Jove, amb joves sudafricans a Barcelona.

S’ha signat un acord amb amb BTV per transmetre fins a 10 espectacles per la televisió. “Intentem arribar a les cases amb persones que tinguin dificultat per sortir.” 

I una gran, gran novetat: la Plaça Margarida Xirgu es convertirà en un restaurant, que portaran els bars i restaurants del districte del Poble Sec. Hi haurà servei de restauració els divendres i els dissabtes. Cada setmana hi haurà 4 restaurants diferents i moltes taules per sopar. I tot decorat i ambientat a partir d’elements africans! 

Pel que fa a les entrades, primer  es vendran les unitats bombolla i a partir dijous, a tothom .

Acabem amb la resposta a la pregunta que mai falla: “El pressupost és el mateix que l’any passat: 3.300.000 euros.” 

Casadesús s’acomiada agraint una vegada més “l’esforç de tot l’equip, als patrocinadors. És un any molt difícil, complicat,… Però .moltes empreses ens han donat ajut i els dono les gràcies.”  I  ha acabat dient: “Hem  patit però s’ha començar a obrir l’esperança quan s’han començat a anunciar els festivals francesos d’Avinyó, Lyon o Montpeller. Ara ja no pateixo, ja no hi haurà problemes de viatges! La major part ja tenen gira europea anunciada!”

La última pregunta ha estat quants anys li queden a Casadesús al capdavant del Festival. Respon Joan Subirats: “La idea és que idea pugui acabar el seu mandat, que vol dir  que programi els festivals del 2022 i 2023.”

Doncs això només ha estat l’inici! Tornarem amb el Grec 2021, el més valent!