El Festival Grec presenta balanç, s’acomiada fins l’any que ve… I anuncia que Cesc Casadesús continua dos anys més!

07.30.2021

Author

Avui si que tenim allò de dues notícies, una de bona i una de dolenta. La dolenta és que  ens acomiadem del Festival Grec, pel que fa a les presentacions de nous espectacles. Aquesta nit, la formació Love of Lesbian tancaran el Festival amb un concert a l’Amfiteatre, encara que continuen alguns espectacles al Grec Ciutat. I la mot bona notícia és que Cesc Casadesús, que ha patit l’indescriptible aquests dos últims anys per tirar endavant el Festival i que, concretament a l’edició de l’any passat, va aconseguir fer enveja a tot Europa mantenint-lo obert, continua dos anys més al capdavant!

Aquest matí, Esteve Caramés, director de Programes Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona, i Cesc Casadesús,  ens han presentat  el balanç d’aquesta brillant 45 edició, centrada en la cultura africana.  La trobada ha anat així.  Caramés ha agraït a tot l’equip la feina feta i a Cesc Casadesús, la seva direcció. Ha dit: “Hem vist un Grec que ÉS un festival públic i que ha connectat amb tota la ciutat. Moltes gràcies!”  Casadesús ha respost:: “Hem presentat un festival molt bonic, si. Encara que amb molts dels protagonistes no ens havíem vist ni tocat des de feia temps! Però vam dir que faríem un Grec brillant que toqués tota la ciutat. Penso que ha estat així. I també ha estat excepcional pel que fa a  propostes artístiques. Hem tingut noms importants del panorama internacional i gent de casa brillant i interessant…”

Una edició que ha estat excepcional a causa de les mesures per la Covid: -màxim 70% d’ocupació-; perquè s’han hagut de veure moltes coses per zoom… “Però l’hem disfrutat molt i l’hem pogut gaudir des de la perspectiva artística, que és el més important.”

Casadesús també ha dit: “Volíem donar una sensació de normalitat, però al darrera hi havia una feina ingent! Més que programadors som re-programadors, perquè estem tot el dia reprogramant, adaptant i redefinint.  Han passat moltes coses invisibles! No ha estat fàcil portar gent de l’Àfrica, es van suspendre vols i alguns van haver de fer més de 1000 km per carretera! Tot semblava normal però hem tingut més feina que altres vegades. Hi ha hagut canvis però no s’han notat.”

Ens ha donat les gràcies als mitjans:  “Us  he sentit més propers que mai. Ens heu estat acompanyat a unes propostes que per a nosaltres són un projecte important per a la ciutat.  El Grec vol connectar amb Barcelona.  La ciutat necessitava sentir que tornava a la realitat i amb el Grec ho ha notat.  Certament estar a l’ajuntament ajuda, però a més de vosaltres hem tingut  altres còmplices: el Districte Cultural, les Fàbriques de Creació, les Residències a tota l’àrea metropolitana.

Per acabar:  “Vull agrair la col·laboració a Joan Subirats, que enguany deixa d’estar al capdavant de Cultura de l’Ajuntament. He sentit de prop la seva confiança, ens ha deixat llibertat per treballar.” 

I ja, sobre la programació: “Hem volgut connectar amb l’afrodescendència que viuen aquí, i ens han ajudat molt Tania Adam i el col·lectiu Tinta Negra. el Grec ha respirat Àfrica com estava previst en el projecte. Els hi ho agraïm!” 


Les xifres

I dit això, ens ha fet un resum de les xifres més importants.: Comencem pel Grec Montjuïc, on “hem tingut molta més gent que altres anys, tot i observar que mots compraven només una entrada anticipada, per si passaven coses.” 


Grec Montjuïc

Total espectadors: 41.447
Ocupació mitjana: 83%
Ocupació Teatre Grec: 86% 

S’han venut un 10% d’entrades venudes en packs de descompte
El descompte més utilitzat ha estat el Carnet de biblioteques (8,62% d’entrades).
Seguit del de  Menors de 30 anys: 6% d’entrades venudes 

Espectacles exhaurits: 15
Sessions exhaurides: 50
————————————————————–

Grec Ciutat:

“També tenim una xifra molt elevada. Ha estat n festival expansiu, li hem donat més ales.”

56.577 espectadors
Ocupació mitjana: 66%Ç
————————————————————–

De Grec a Grec

Els espectacles inclosos a la proposta De Grec a Grec “que és el que en podríem dir el Grec Ciutat”, han tingut .21.000 espectadors més que l’any anterior.
————————————————————–

Activitats de l’espectador

“Hem programat aquestes activitats perquè s’entenguin una mica més les propostes. Les activitats presencials han comptat amb 9.864 assistents en directe. Les activitats en obert – inclouen alguns seguiments per Instagram i Clubs de Lectura-, han tingut 65.929 espectadors,” continua Casadesús.
————————————————————–

Audiències a la TV i a la ràdio

La programació especial per a la  Ràdio també ha tingut molt d’èxit: “Hem programat un cicle de música africana, encara es podrà sentir tot l’agost.” I  ha recordat la complicitat de BTV, que ha anat emetent molts dels espectacles. “Dilluns que ve encara podreu veure el concert de Rodrigo Cuevas, no us el perdeu!”

Aquestes emissions han assolit la  xifra de 500.000 persones.  “Ha anat molt bé, sobretot per a les persones amb problemes de mobilitat.” 

Ha senyalat que les dades de l’última setmana no son exactes, però ens donen la dimensió del festival.
————————————————————–

El Grec Pro

No ha faltat el Grec Pro per potenciar els creadors locals. “Enguany  es va fer on line i el van seguir 400 programadors de tot el mon. Aquí  van venir algun programadors físicament, però menys. Hem tingut tres dies d’activitats,  han vist alguns espectacles, han fet debats, xerrades…”
————————————————————–

Alteracions per la COVID

Pel que fa a les afectacions per la Covid, el festival no ha patit massa en el seu conjunt.” Hem hagut de suspendre dos espectacles: el del Groupe Acrobatique de Tanger, i un concert  d’Imany a la Sala Barts. No sabem encara si el Grup de Tànger podrà venir l’any que ve. Hi ha hagut tres funcions anul·lades, (2 de Transverse Orientation, de Dimitris Papaioannou, i 1 de Salvació total imminent immeditata terrestre i col·lectiva, de Sixto Paz,)”

Quatre espectacles i concerts han estat posposats a la tardor. Són Combat de negre i de gossos, amb direcció de Roberto Romei; Annobon, de Fora de Quadre; Marina Herlop i Itaca Band).  També algunes funcions han estat posposades dins del mateix juliol (L’habitació blanca i La Gavina). 

Un espectacle ha estat adaptat en format instal·lació:  José y la Barcelona disidente: “Es va recuperar en format instal·lació, sense actors, i va sortir molt bé!”.

En definitiva: el festival s’ha aguantat malgrat les situacions!
————————————————————–


Programació internacional

La programació internacional ens ha portat menys artistes  coneguts: “Ha estat un any  pandèmic arriscat, però es important per al Festival donar a conèixer artistes. Ens vam beneficiar que alguns estaven a Europa!  M’agradaria que el públic de Barcelona fos més curiós, que s’atrevís més a anar a veure coses que desconeix. M’agradaria seguir treballant per estimular la curiositat del públic de Barcelona, es la fina d’un festival”. 

Ha comentat que el Trio da Kali van fer 1.2000 km per carretera!  Arribats aquí van fer Residència  a Fabra i Coats, però seguit tots els protocols Covid. “Però la idea era que treballessin amb artistes de la citat. Ha estat així, era important!”
————————————————————–

La plaça Margarida Xirgu

Foto Eatstreet

Aquesta edició hem estrenat i gaudit de l’Espai Gastronòmic Xirgu, la novetat de la Plaça Margarida Xirgu. Ha comptat amb 12.448 assistents.

“El vam crear en complicitat amb restauradors del Poble Sec. N’estan molt contents. Hi ha hagut espectacles a la tarda, a l’aire lliure, amb la participació de  comunitats africanes i després hi havia el servei de restauració. 12.000 persones van fer reserva per sopar.

Cada setmana venien quatre restauradors diferents. Ho hem fet en complicitat amb el districte i el barri.”
———————————————-

 


Cesc Casadesús continua i proposa…Europa !

I Esteve Caramés ens ha anunciat que Cesc Casadesús continua encara 2 anys més al festival! “La proposta dels viatges d’en Cesc a través del festival s’ha vist afectada els dos últims anys i ens semblava que era important que continués dos anys més per consolidar coses. Ara, els que venen son importants per a festival i des de l’ajuntament donem confiança a en Cesc i al seu equip.” 

I en Cesc ja té part del projecte pensat: “Per a la propera edició voldria escapar de la geografia, que ens ha servit per donar continuïtat al fil narratiu i  anar més enllà. Proposo per als dos propers anys un díptic sobre Europa. Sentim parlar de fons europeus i penso que el Festival podria respondre a moltes preguntes: Què és Europa? Què és vista des de fora? O vista pels creadors d’Amèrica Llatina? Aquesta volta al mon ens ha de servir perquè facin una mirada al que som.”

Aquest díptic seguirà els eixos conceptuals dels darrers anys:
1. Presentar propostes artístiques excepcionals.
2. Descobrir, difondre i potenciar el talent i els teixits artístics locals.
3. Provocar, estimular i acompanyar iniciatives locals.
4. Ampliar la base social de públics i l’interès per les arts. En aquest díptic  el 2022 es mirarà principalment als suposats valors i textos fonamentals de la cultura europea, mentre que el 2023 la mirada serà sobre les futures generacions.

Es farà una mirada al que ha fet Europa i una altra als artistes del futur. “Volem ajudar a portar a Barcelona molts artistes europeus que no han vingut mai o que fa molt de temps que no venen i posar-nos a l’alçada d’altres festivals. Estem associats a quatre festivals europeus i pensem amb propostes singulars, fugint dels percentatges d’ocupació. El repte és posar Barcelona al món  i trencar l’aïllament que ha tingut al teatre internacional. Refermo el meu profund interès per la creació local, el suport als artistes, suports als joves… En definitiva, ajudar a crear una Barcelona de futur orgullosa dels seu artistes. Aquest es el pla. Ara escoltarem el que passa a la ciutat i també què passa a fora!”

I és que: “Aquest any hem tirat de recursos, complicitats, fons d’armari… Però un festival ha d’estar al dia i jo ja tinc ganes de tornar a viatjar. Estem pensant en una tardor activa, tenir espai per al descobriment, saber què està passant. I compartirem informació amb els tres festivals associats, els de Brussel·les, de Viena i de Montpeller.”

Author