El Festival Internacional del Circ Elefant d’Or arriba a Girona el 24 de juny

Escrit per Teresa Bruna

06.08.2021

El Festival Internacional del Circ Elefant d’Or s’acosta a Girona. Aquest matí hem tingut una trobada via streaming, per parlar-ne amb el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el director del Festival, Genís Matabosch. Serà una edició especial del festival, que enguany es trasllada al Pavelló de Fontajau i que se celebrarà  del 24 al 28 de juny.

Miquel Noguer ha obert l’acte manifestant la il·lusió per aquest retrobament amb l’alcaldessa i amb en Genís Matabosch. “El Festival és de les poques coses que l’any passat no es van haver de cancel·lar perquè ja s’havia fet el febrer! Enguany l’hem hagut de moure uns mesos, però es pot fer. I ha estat un encert, perquè les xifres de la pandèmia estan ara molt millor que al febrer. Ens fa molta il·lusió, a més, perquè anem tornant a la normalitat, encara que sigui una nova normalitat.” 

I ha arribat el moment de Genís Matabosch, director del festival. “Aquesta edició ve carregada de novetats. Una és la data, però al febrer hi havia massa dificultats i restriccions. Vam decidir tirar endavant en unes dates i un espai físic diferent: el Pavelló Fontajau, avui un espai segur. La setmana que ve 9 empreses hi treballaran sense fre per convertir-lo en una instal·lació complexa que pugui acollir so i llums sense que hi falti res!” 


Anem al Festival!

Matabosch explica: “Amb totes les restriccions i dificultats, hem pogut tocar l’excel·lència amb artistes vinguts d’arreu del mon. També russos i ucranians, que eren els que ho tenien pitjor per viatjar, a causa de les restriccions. Tindrem 49 artistes de 15 països diferents. I recuperem 18 de les atraccions guanyadores en edicions anteriors.”

Bona part dels que vindran no ho faran per estrenar: “Els seus números són un homenatge a països del mon que, per culpa de la pandèmia, no ha pogut fer el seu festival. Des de Girona volem ser un trosset d’aquests festivals!”

També, i com és habitual, hi haurà dues gales que desembocaran en una tercera a gala amb un 55% de propostes mai vistes al Festival, que se celebraran entre el 24 i el 28 juny. Parlem del Festival Blau el dissabte i el Festival Vermell, el diumenge. 


Alguns dels protagonistes

Aleksandr Batuev / Contorsió / Rússia
L’art de doblegar el cos fins a l’extrem no té secrets per Batuev: jove artista rus referent de la disciplina de la contorsió extrema. El seu talent l’ha portat a complir contractes en circs de prestigi com el Knie a Suïssa o a participar en el Festival de Circ de Monte-Carlo.

Valentin Chetverkin / Equilibris / Rússia
Protagonista del cartell de l’edició d’enguany, fa dos anys Valentin va abandonar el seu antic número de mà a mà a dos, o sigui, acrobàcia en parella, per a dedicar-se a crear una innovadora atracció d’equilibrisme solista: talment com un Nureyev del circ, avui força i plasticitat s’uneixen en aquesta estrena a Europa.

Mustafa Danguir Troupe & Jessé Brandao / Doble roda de la mort / Espanya, Marroc & Brasil
Seguint amb l’antic eslògan del més difícil encara Mustafa Danguir, antic alumne del famós Circ Los Muchachos, ha donat un major grau de complexitat a l’arriscada atracció de la roda de la mort doblant els aparells i els executors. Un número d’especial complexitat tècnica que garanteix els esglais com a cloenda de l’espectacle., 

César Dias / Pallasso  / Portugal / Matute / Pallasso / Xile
“Ens cal més entreteniment que mai i, a més d’esglais, hem portat rialles. Tenim aquests dos pallassos d’excepció, que sempre protagonitzen cartells de grans circs”
Xile ha aportat a la comicitat de la pista rostres tan vigents com els pallassos de les famílies de circ tradicionals com Caluga o Maluenda o d’artistes de carrer com Tuga. Matute sintetitza les dues escoles amb un personal repertori de gags capaços de despertar somriures a l’espectador més seriós.

Duo Ebenezer / Adagio acrobàtic / Cuba
Formats en la reconeguda Escola nacional de Circ de La Habana, aquesta jove parella d’acròbates ja ha triomfat en pistes de tant prestigi com les del Cirque d’Hiver Bouglione de París, el cabaret La Bouche o el Festival de joves talents que anualment se celebra en el Circ Nikulin de Moscou.

Thu Hien / Funambulisme / Vietnam
Formada a l’escola de circ de la ciutat de Ho Chi Minh, la segona capital més important de Vietnam, Thu Hien evoluciona al damunt del cable d’acer oscil·lant amb tot tipus d’exercicis: equilibri de cap, ascens sobre una escala lliure o enxampant-hi un mocador estant de genolls.

Duo Jump’n’Roll / Planxa coreana / Rússia & Ucraïna
Sota la direcció artística del jove director rus Dmitry Chernov, aquesta parella de saltadors a la planxa coreana ens ofereix una sorprenent exhibició de giravolts a l’aire. Les projeccions, els salts, les recepcions… tot calculat al mil·límetre en un brillant repertori de proeses acrobàtiques no exempt de risc.

Victor Krachinov / Malabars  / Rússia
Considerat com un dels màxims exponents d’una nova generació de malabaristes que fan giravoltar pels aires els seus objectes a ritme de la música i amb una precisa coreografia. La marcada personalitat de l’executor aporta a l’atracció de malabars un carisma i ritme d’excepció.

Just Two Men / Cintes aèries / Ucraïna
Formats a l’Escola de Circ de Kiev, Artem i Oleg proposen alçar la mirada cap a nou metres del terra per tal d’admirar els seus vols a les cintes aèries. Un veritable ballet pels aires on la força i la plasticitat semblen aconseguir aquell vell repte de l’home de poder volar.

Our Story / Màstil xinès / Rússia & Moldàvia
Sota una posada en pista de la mà de DmitryChernov, aquesta jove parella d’acròbates russos ofereixen un delicat repertori de proeses al màstil xinès. El seu talent els ha valgut contractacions en produccions de tant de prestigi com el circ nadalenc de Stuttgart.

Troupe Kevin Richter / Bàscula  / Hongria, Ucraïna & Romania
Kevin, fill de Florian Richter, director d’un dels circs més importants d’Hongria, lidera amb energia i entusiasme aquest col·lectiu d’acròbates saltadors a la bàscula: una disciplina tradicionalment protagonitzada per artistes de països de l’est. En el seu repertori d’exercicis en destaquen columnes humanes a cinquena alçada i salts mortals inversemblants.

Duo Skating Flash / Patins acrobàtics / Itàlia & Portugal
Al damunt d’una plataforma circular a cinc metres del terra de la pista, giravolta a gran velocitat aquesta parella de joves patinadors acrobàtics. Per separat han trepitjat les pistes de circs de renom com Soleil, Knie o Monte-Carlo. Ara sumen el seu talent per a sorprendre l’exigent públic del Festival.

Duo Stauberti  / Perxa / República Txeca
Probablement la perxa sigui de les disciplines que major esforç físic requereix al portor: una robusta musculatura de coll capaç de protegir les vèrtebres és necessària en les posicions on l’àgil s’enfila al damunt del màstil en equilibri sobre el front del portor o base.  En les seves inestables arquitectures humanes empren escales lliures o monocicle per a fer-les encara més difícils.

The Time Machine by Jimmy Saylon / Grans il·lusions / Itàlia, Letònia& Ucraïna
La màgia d’aparicions i desaparicions, anomenada de grans il·lusions, ha trobat en aquest jove artista italià una renovada estètica i execució. Acompanyat d’un quintet de ballarines, Saylon no deixa indiferent a l’espectador amb tot tipus de trucs. 

I una retrobada emotiva, el Duo Vitalys, que van pujar les escales de la Catedral de Girona amb 52 segons, cap a cap!
Guardonats en els festivals de Grenoble (França) o IDOL (Moscou), aquesta parella d’artistes prové de l’univers de la gimnàstica esportiva. Màximes figures circenses de Perú, el Duo Vitalys encadena en la seva atracció un bon reguitzell de figures d’especial complexitat.

Paris Circus Orchestra / Orquestra / França
Un any més les atraccions del Festival del Circ actuaran amb l’acompanyament musical en directe d’una de les formacions més prestigioses de l’especialitat: sota la direcció del mestre francès Pierre Pichaud, vuit músics interpretaran aquesta veritable banda sonora en directe de les acrobàcies.


Els 10 anys de la Fundació

Aquesta és una edició especial perquè la Circus Arts Foundation celebra el seu 10 aniversari. Pel que fa a l’estructura, manté l’habitual: dues semifinals i una final, per la que les  entrades ja són a la venda. A dia d’avui, el 55% de l’aforament proposat, ja està venut. 

Matabosch ha volgut agrair molt sincerament:  “a les persones, empreses, entitats i administracions que ens han ajudat davant les adversitats de la Covid. Gràcies a tots, tornarem a  aconseguir que Girona ressoni, un cop més, com a Capital Mundial del Circ. Enguany més que mai! 

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, també ha volgut agrair a tothom l’esforç per tirar endavant l’esdeveniment. “Hem passat 15 mesos molt difícils però  de mica en mica anem recuperant la normalitat. Girona és una ciutat dinàmica, ens agraden les activitats.  Per altra banda: “A Girona no hem oblidat la reactivació econòmica. Hem procurat tenir-ho tot a  punt per quan es pogués tornar a obrir. Ho hem fet amb el Temps de Flors i per Sant Jordi. No és casualitat, és perquè s’ha fet la feina abans i en aquest sentit, la Circus Art Foundation no s’ha quedat amb els braços plegats. Ha fet tot lo possible per tirar endavant amb condicions de seguretat extraordinàries. I amb una qualitat i excel·lència tan gran que, en sentir la cartellera del Genis, tots els  aficionats del circ estan  d’enhorabona. El Festival reforça el títol de Girona capital del sud d’Europa.” 


Un pavelló d’esports transformat en un gran circ estable

“Enguany el Festival es farà a Fontajau. Sabrem trobar fórmules de proximitat i calidesa i serà un espectacle per gaudir. Donem-nos l’enhorabona  per recuperar espectacles culurals i d’oci. I donem gràcies a la Diputació per ser-hi sempre.”, ha dit l’alcaldessa. I ha donat l’enhorabona a la Fundació, “per valents, tossuts i tenaços.” 

L’edició anterior del Gran Circ de Nadal de Girona, que transforma Fontajau en circ cada desembre des de 2014, va mostrar que el Pavelló era més adequat que una carpa per acollir espectadors amb les actuals normatives i restriccions: major amplada de passadissos, distàncies entre butaques, més quantitat d’entrades i sortides, de sanitaris, sistema de renovació d’aire certificat… i, d’altra banda, el calendari esportiu ha fet impossible poder proposar el Festival abans de Sant Joan. 

Una setmana abans de l’estrena del Festival, el Pavelló de Fontajau començarà a experimentar una important transformació per tal d’obrir de nou les seves portes amb totes les comoditats d’un càlid circ estable capaç d’acollir una gran producció internacional. Fins a 9 empreses participaran activament en aquesta mutació de cada espai:

 Abans d’acabar. han recordat que: “la venda entrades funciona molt bé. La gent te ganes vol sortir, de gaudir,… estan tossuts per anar-hi. Hem de seguir sent un Festival Internacional de referencia a tot el mon.”

 

10 anys de Circus Arts Foundation (2011-2021)

Circus Arts Foundation és la fundació cultural privada sense ànim de lucre que produeix el Festival. L’entitat va néixer a finals de 2011 amb l’objectiu de dignificar el circ reivindicant aquest espectacle com a part integrant de la nostra cultura. Les seves diferents produccions superen anualment els 60.000 espectadors: ja sigui el Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, un dels cinc més importants al món, el Gran Circ de Nadal de Girona o les diferents edicions del Circ Charlie Rivel. Totes elles reuneixen un públic intergeneracional que descobreix el circ de primera divisió amb una selecció de primeres figures.

A la seva seu a Besalú, la fundació ha inaugurat recentment Circusland, el Palau internacional de les Arts del Circ, on custodia una de les majors col·leccions de circ del món on milers de peces repassen els 250 anys d’història d’aquest gènere. Més enllà dels seus espectacles i del seu arxiu, la fundació edita publicacions, organitza exposicions i promou investigacions sobre el ric passat circense.


Mecànica, horaris…

Tal com marquen les regles dels altres  Festivals Internacionals de Circ d’arreu del món, la cita gironina s’estructura en dues semifinals  (anomenades Espectacle Blau i Vermell, en les que es reparteixen els 18 números) amb artistes de gran vàlua i reconeixement i una final (Espectacle Or, el dilluns) a la cloenda del qual es lliuren els premis a les millors atraccions que prèviament han estat puntuades per un jurat d’experts.

Totes les companyies presents participen en la desfilada d’obertura d’ambdós espectacles que ofereixen 1 hora i 40 minuts, enguany sense entreacte per evitar el moviment dels espectadors.  Les companyies compten amb l’acompanyament musical en directe d’una de les millors orquestres de circ del món: la capitanejada pel mestre francès Pierre Pichaud i que compta amb 9 músics.

En total es realitzaran 11 representacions: 5 de cadascuna de les dues semifinals (espectacles blau i vermell) entre el dijous 24 i el diumenge 27 i la gran final o espectacle Or el dilluns 28 de juny, darrer dia del Festival.

I entrades!

Hi ha dues funcions de l’espectador, a preu únic de 18€, una de cada espectacle: dijous, 24 de juny a les 20.30h (Espectacle Blau) i divendres, 25 de juny a les 18h (Espectacle Vermell).

Les entrades, amb preus d’entre 11 i 95 euros, es poden adquirir al web www.FestivaldelCirc.com, al telèfon 972 505 317 i a les taquilles del Teatre municipal de Girona (dimecres i divendres de 13h a 15h) i de Circusland a Besalú (de dijous a diumenge, d’11h a 19h).

 

Agraïments 

Ens han demanat de publicar aquesta nota d0agraiments:

La logística que implica l’ajornament d’un esdeveniment d’aquest tipus i la seva reprogramació, garantint tant les mesures sanitàries en vigor i els nivells de qualitat artística proposats en les passades edicions, ha estat possible gràcies a la implicació, professionalitat i suport de l’Ajuntament de Girona, de la Diputació de Girona, de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, d’Iberescena, de les empreses membres del Club de Mecenatge del Festival, de l’Associació d’Hosteleria de Girona i en especial dels hotels IBIS, B&B i Peninsular i dels nombrosos voluntaris, professionals i espectadors implicats en el bon desenvolupament de la manifestació.