La 27a edició de Temporada Alta presenta el Cicle Verbatim, format per tres obres basades en el testimoni oral de la gent. Aquesta forma de teatre documental, que va néixer al Regne Unit durant els anys 60-70, construeix les seves dramatúrgies a partir de realitzar entrevistes amb diferents persones que, d’una manera o altra, s’han vist implicades en uns fets reals.
Les entrevistes es graven i aquest material és objecte d’un treball d’anàlisi i selecció, fins que finalment se li dóna una forma dramàtica respectant sempre les paraules de les persones entrevistades i les seves opinions.
Aquest tipus de teatre s’ha fet molt popular, fins al punt que institucions com ara el National Theatre anglès realitzen cicles de Verbatim i activitats que el promouen. El compromís ètic de la companyia és fonamental, primer, en la implicació col·lectiva de tots els seus membres (director-dramaturg, intèrprets i tècnics) durant el període de recerca; i després, en l’acord convingut amb les persones entrevistades que les seves paraules i opinions seran respectades.
Dins del Teatre Verbatim hi ha hagut diverses tendències. Des de les formes més puristes i ortodoxes, en les que es mimetitza fins a l’últim detall la manera de gesticular i parlar de les persones entrevistades; fins a les fórmules mixtes, en les que es combina el material de les entrevistes amb informació addicional provinent dels mitjans informatius (articles, estadístiques etc) i/o se li dóna un context fictici; i en última instància, combinant també material de ficció creat a partir de les entrevistes amb el pròpiament original.
El Cicle Verbatim de Temporada Alta, proposat per la Sala La Planeta, inclou tres obres, El color de la llum de Ferran Joanmiquel i No m’oblideu mai de Llàtzer Garcia que tindran lloc les primeres setmanes d’octubre i Mili KK de Marc Angelet que es podrà veure a finals de novembre i principis de desembre al Festival. Els límits ètics de la professió dels fotoperiodistes, el suïcidi entre joves i adolescents i la desobediència civil per aconseguir l’abolició del servei militar obligatori, són les temàtiques que aborden les obres de Verbatim d’enguany.
EL COLOR DE LA LLUM
El color de la llum de Ferran Joanmiquel va inaugurar el cicle de teatre Verbatim el passat Festival. L’obra és una transcripció fidedigna d’entrevistes a personatges relacionats amb el tema
tractat, el fotoperiodisme. Els personatges a qui donen veu els actors
són cinc fotoperiodistes reconeguts internacionalment que ens interpel·len a través de les seves imatges de llocs
en conflicte. Els seus testimonis conviden a l’espectador a reflexionar sobre els límits ètics de la seva professió, posant a debat qüestions com fins on arriba la responsabilitat del fotoperiodisme i l’experiència humana que hi ha darrere de cada fotografia. El muntatge, es podrà veure a Girona i a Palafrugell. En aquesta darrera població l’espectacle s’emmarca dins les activitats de la X Biennal de Fotoperiodisme Xavier Miserachs, que té l’objectiu de promoure i difondre la fotografia documental, entesa com a fotografia útil i respectuosa amb la realitat.
La funció de El color de la llum a Palafrugell comptarà amb la presència del fotoperiodista Samuel Aranda.
—————————————————————————–
NO M’OBLIDEU MAI
Un projecte de teatre documental ha reunit el director i dramaturg Llàtzer Garcia amb Elies Barberà i Marta Montiel, membres del Teatre de l’Enjòlit, companyia amb una important trajectòria dins del teatre més compromès. A No m’oblideu mai s’aborda un tema tabú de la nostra societat: el suïcidi entre adolescents i joves. Primera causa de mort després dels accidents de trànsit. L’obra parteix de converses amb especialistes i entrevistes a setze joves que en algun moment de la seva vida han sentit la pulsió suïcida.
No m’oblideu mai comptarà amb un col·loqui post funció després de cada representació. El divendres 5 a les 20.30 h el col·loqui anirà a càrrec de Nuri Babot, psicòloga que treballa en l’àmbit de l’atenció a les dones víctimes de violència masclista. Formada en intervenció psicosocial i en traumateràpia infantil sistèmica, entre d’altres. El dissabte 6, a les 18 h qui dinamitzarà l’activitat serà Anna De palol, psicòloga especialitzada en psicopatologia infantojuvenil i psicoterapeuta gestalt. I el diumenge 7 a les 18 h serà el torn de Montserrat Crehuet, terapeuta en Integració Psico-corporal amb 32 anys d’experiència acompanyant persones i 41 d’investigació i aprofundiment en el desenvolupament humà, la relació i la sexualitat.
—————————————————————————–
MILI KK
Durant els anys vuitanta, a Espanya la desobediència civil va aconseguir l’abolició del servei militar obligatori. Molts objectors de consciència, que es negaven a incorporar-se a l’exèr- cit, van ser processats i van acabar en presons militars. A l’estrena de Mili KK de Marc Angelet, el relat parteix del testimoni fidel de primera mà d’insubmisos, militars, periodistes, jutges i polítics. Un altre exercici de teatre Verbatim per conèixer les pràctiques i les contradiccions d’un moviment eminentment pacifista, que va aconseguir abolir la mili i va canviar la relació de la democràcia incipient amb l’estament militar.