El futur de la literatura dramàtica catalana al IV Simposi Internacional d’Estudis Escènics

Escrit per Teresa Bruna

07.28.2021

La revista Estudis Escènics  de l’Institut del Teatre està enllestint el IV Simposi Internacional. Se celebrarà del 13 al 15 d’octubre sota el nom «Imaginar el futur? Literatura dramàtica catalana en temps de crisi. 2008-2021ۛ»

El simposi, organitzat per la revista amb la col·laboració de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC);  vol fer balanç de la situació en què es troba la literatura dramàtica catalana avui. I  reflexionar sobre el camí que ha transitat el nostre teatre des de l’esclat de la crisi econòmica del 2008.

Es debatrà sobre aquesta qüestió a partir de quatre eixos que dialoguen entre si: el primer, els mecanismes d’escriptura (i com el context determina la factura de les obres); el segon, la vigència del patrimoni dramàtic català; el tercer, l’emergència de les dramatúrgies del real i la reacció de les poètiques que reivindiquen la ficció. En darrer terme, la diversificació de llenguatges escènics que ha caracteritzat el període actual.


Conferència inaugural

La conferència inaugural anirà a càrrec de l’escriptor, editor i hel·lenista Raül Garrigasait, que farà un repàs personal d’aquest període des del punt de vista cultural. Altres convidats d’aquestes jornades són els dramaturgs Sergio Blanco, Jordi Casanovas, Helena Tornero, Esteve Miralles o Anna Maria Ricart.

Hi haurà taules rodones amb la intervenció de dramaturgs i escriptors per parlar d’aspectes com la tasca de les associacions d’escriptors;  la producció teatral o la llengua. També hi haurà una conferència performativa a càrrec de Jordi Oriol i les presentacions de les comunicacions rebudes.

Nova companyia

Com a novetat, també s’ha creat una companyia de teatre pel simposi, dirigida per Jordi Prat i Coll i integrada per diversos graduats de l’ESAD. Duran a terme una activitat i una lectura dramatitzada de diversos textos de Josep Maria Benet i Jornet. I també altres autors tant de Catalunya, com de les Illes o el País Valencià.

Podeu consultar el programa provisional de les jornades en aquest enllaç

Trobareu més informació sobre el Simposi i els eixos de debat en aquest enllaç