El Grec Ciutat presenta ‘Amor Mundi’ de Victoria Szpunberg, que s’estrena a La Beckett

06.26.2019

Author

El Festival Grec i La Beckett uneixen complicitats i han coproduït conjuntament Amor Mundi, un text de Victoria Szpunberg que reflexiona sobre l’educació i la pedagogia, i les maneres en què es transmeten els seus valors. Gira al voltant d’una mestra que s’haurà d’enfrontar a un fet que capgira els seus principis. L’interpreten Marta Angelat, Aina Calpe i Blanca Garcia-Lladó “tres atrius de luxe”, en paraules de l’autora, que també ha dirigit l’espectacle. S’estrena avui mateix, 26 de juny, a la Sala de Baix de La Beckett, dins del Grec Ciutat. Es podrà veure fins al 28 de juliol.

Aquest matí ens l’han presentat als mitjans i Toni Casares, director de La Beckett, ha manifestat la seva satisfacció per estrenar aquest espectacle “d’una autora consolidada que enguany és Resident a La Beckett, el que confirma que la sala és l’espai dels autors.”

L’obra proposa un tema rabiosament actual. S’endinsa en la pedagogia i alhora “reflexiona com les noves formes topen o no amb una concepció més humanística de l’educació”, diu Szpunberg, que també ha volgut fer-nos saber la felicitat que significa ser Resident a la Beckett, entre d’altres coses perquè “portava temps fent encàrrecs i aquí he pogut fer el que volia!”

Amor mundi  té dos punts de partida: l’educació i la filosofia. Planteja força preguntes com ara si estem sobreprotegint els nostres fills, què fan tantes hores a casa, si pares i mestres estem tots estressats, com es planteja l’educació… “Son preguntes que em faig i m’interessen perquè soc mare. Però també he anat a buscar al pensament de la filòsofa alemanya Hannah Arendt, a la seva tesi doctoral Amor Mundi, de la que he adoptat el títol. És una dona que viu exiliada de la vida hostil però es pren el temps de reflexionar.  Ella parlava de l’amor cristià i nosaltres parlem de la necessitat d’estimar i ajudar els altres sense fer mal. Estimar al món sembla senzill, però  avui pot ser un acte radical.” Apunta que “és una obra senzilla. I jo, que sóc pessimista, he intentat empapar-me de diferents amors: als altres, al nostre públic, com fer el bé… obviant l’amor sentimental.”

No és una obra a l’ús. Cesc Casadesús, director del Grec, explica que “van oferir un assaig amb l’assistència de 80 mestres, i van tenir una reacció inesperada molt interessant. Té una estructura contemporània, vull dir que no és el clàssic plantejament-nus-desenllaç. Potser no hi estem acostumats, però se segueix molt bé.”

 

L’ARGUMENT I LA CREACIÓ
Marta Angelat
interpreta una mestra que és a punt de jubilar-se i que està perdent la visió. Però és expulsada de l’escola a causa de la reacció violenta que ha tingut amb una alumna. Arran d’aquest fet, i amb l’única companyia de la seva neboda (Aina Calpe) i d’una monitora jove de l’escola (Blanca Garcia-Lladó), la mestra viu una situació límit que fa que es plantegi alguns dels fonaments de la seva filosofia ètica i pedagògica.

“El públic es quedarà amb el que vulgui, perquè l’obra té més trames. També connecta amb La Balena Blava, fins en diem un petit paràgraf en homenatge“, diu Angelat.  I és que en aquell temps colpidor en què proliferaven els suïcidis d’adolescents amb el nom de Balena Blava, Marta Angelat va interpretar un  monòleg que també va escriure i dirigir Szpunberg sobre el tema. “Des de llavors, volíem tornar a treballar juntes. Aquí hi ha poc de text però els personatges tenen molta dificultat, perquè té una narrativa fragmentada i difícil. Tot plegat són reptes que anem trobant. També té un repte físic, perquè és una dona que està perdent la visió…” exposa Marta Angelat.

Blanca Garcia-Lladó assegura que “som un equip! Hem treballat en col·lectivitat, tot i que tenim maneres molt diferents de fer. Però ens hem complementat. Hi ha una escenografia suggerent, la llum i el so tenen un paper important, hi ha vídeo… Tot plegat dona espai a la imaginació. Diria que és molt oníric.”

Pel que fa al moviment, Victoria Szpunberg  apunta que “també ha estat un treball col·lectiu, l’hem fet entre tots. L’espai es contundent i idoni a nivell conceptual i és, alhora, estètic i difícil de transitar a nivell interpretatiu. Ho hem anat muntant tot en funció de com avançaven els assaigs, però el resultat és molt bo.” És un semicercle amb taules i cadires estàtiques al que la llum pot aportar una altra visió. “Molta part de l’obra passa a casa i l’espai escènic s’hi ha de convertir, encara que no sigui realista. Si la trama se centra a casa, l’escola és l’ombra, que vol significar que està a la memòria de la protagonista.”

Però amb tot això que han i hem explicat, Marta Angelat sent la necessitat de dir que “no us penseu que és només una obra per a mestres, o pares… Parla de la vida i fa riure molt!”  Al que Szpunberg afegeix: “es planteja tema de l’altruismes. Es volen ajudar l’una a l’altra i totes dues, a la mestra. Parla de la importància de conservar els amics, de com deixar alguna cosa bona en aquest món, de com teixim la relació amb els altres…” Confessa que es va emocionar llegint Hannah Arendt. “I em vaig posar a escriure! Però no parlo d’educació bona o dolenta. Plantejo el problema. Hi ha un debat entre moralitat i autoritarisme. Els nostres pares havien conegut una educació autoritària que avui ja està diluïda. Jo enfronto una mestra educada d’una altra manera, a un món que va molt depressa. I ella actua amb autoritat. S’està quedant cega com a símbol de no voler veure què passa en aquest món”, conclou l’autora.


COL·LOQUI POSTFUNCIÓ
Dimarts dia 16 hi haurà un col·loqui post-funció amb Victoria Szpunberg i Eduard Valloy, director d’Escola Nova 21. Estarà conduït per Toni Casares.


ACTE DE INAUGURACIÓ DE L’OBRADOR D’ESTIU
Des de fa uns anys, el reconegut Obrador d’Estiu de la Beckett compta amb la coproducció del Festival Grec i, per tant, n’és part de la programació.  Avui no estava previst parlar-ne, però Toni Casares ha volgut fer-nos saber que tindrà lloc del 7 al 24 de juliol i que s’inaugurarà el dia 8 amb l’acte Tots d’un cop!, coordinat per Simon Stephens. “Ell ha escollit un seguit d’autors que han passat per l’Obrador d’estiu els darrers 10 anys, que oferiran lectures dramatitzades i ens parlaran d’ells.”  Són: Lucía Carballal , Clàudia Cedó , Ella Hickson , Wolfram Lotz ,Anna Wakulik , Clémence Weill , Jibbe Willems. Direcció: Marilia Samper

Author