El Liceu acull un acte en record al poeta Joan Margarit, on també es presentarà la seva obra inèdita

Escrit per Revista Teatralnet

05.05.2021

Al web del Liceu es podrà seguir en directe l’esdeveniment, que serà dirigit i presentat per la periodista Esther Vera i conduït musicalment pel Mestre Josep Pons

L’escenari del Gran Teatre del Liceu acull el proper 18 de maig a les 19h l’acte en record de Joan Margarit. El poeta és autor d’una extensa i reconeguda obra que el situen entre els poetes més valorats per la crítica i els lectors. Margarit mantenia una estreta vinculació amb el Liceu, on era el poeta resident de la temporada 2020-21. L’actual programació té com a fil conductor l’obsessió com a eix vertebrador, on el subjecte principal és l’òpera però també hi conflueixen altres disciplines. El Teatre recorda ara el poeta que va ajudar a traçar el camí per fer del Liceu un centre de les arts i el pensament.

“La música i la poesia són, després de les persones a qui estimo, els meus principals recursos d’equilibri interior” va dir Margarit en una entrevista amb el Liceu. L’acte, que ha estat confeccionat conjuntament amb la família del poeta, recull aquestes dues seves grans passions en record i memòria seva. Al web del Liceu es podrà seguir en directe l’esdeveniment, que serà dirigit i presentat per la periodista Esther Vera, amiga del poeta. I serà conduït musicalment per Josep Pons, director musical del Liceu i també amic de Margarit.


Un esbós del programa

Durant la primera part es representaran peces  d’obres vinculades a la biografia de Margarit de la mà de l’Orquestra Simfònica del Liceu dirigida pel Mestre Pons. El programa recull la fascinació del poeta pel romanticisme alemany amb la peça concert núm.5 de Beethoven, que comptarà amb la participació del pianista Albert Guinovart. En un segon temps, l’amor de Margarit pel jazz s’apoderarà de l’escenari amb la melodia de Summertime de George Gershwin. L’interpretarà el seu fill i saxofonista, Carles Margarit i el pianista Xavier Algans.

Esther Vera, el poeta Luis García Montero i Jordi Gracia glossaran sobre la figura de Joan Margarit i presentaran l’obra inèdita Animal de bosc. Així donaran pas a un recital de poemes inclosos en el llibre amb l’Adagio per a cordes de Samuel Barber interpretada de fons. Amics de Margarit com Joan Manuel Serrat, Pere Rovira, Josep Cuní, Lola Josa, Josep Lluch, Josep Maria Rodríguez, Marcel Riera, Irene Sáez i Paco Ibáñez recitaran els últims versos que va deixar per escrit.


‘Animal de bosc’, l’obra inèdita

Poques setmanes abans de morir, Joan Margarit va deixar enllestits els poemes que componen Animal de bosc. Va dedicar les energies de l’últim tram de la seva vida a l’obra, aprofitant la mirada nítida que atribuïa a una senectut viscuda sense trampes. Margarit, que havia conclòs un any abans la seva “antologia personal”, titulada Sense el dolor no hauríem estimat, considerava Animal de bosc “el millor dels meus llibres”.

Quan se li va preguntar on voldria presentar el llibre, Margarit va deixar palès que fos a la casa d’on ell n’era el poeta resident: el  Liceu. Així, el Teatre recorda  “un amic que  tot aquest camí ha estat entranyable, honest i generós i que ens llega preuades lliçons per a la vida. Els seus poemes són cartes amb remitent que donen consol en la seva absència”, en paraules del director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar.

Joan Margarit, arquitecte de mots

Joan Margarit (Sanaüja, la Segarra, 1938 – Sant Just Desvern, Baix Llobregat, 2021) fou poeta i arquitecte, catedràtic de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. En l’àmbit de la literatura catalana li van ser concedits, entre d’altres, el premi Carles Riba 1985. Els premis de la Crítica Serra d’Or 1982, 1987 i 2007. I el premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya 2008.

En l’àmbit hispànic, ha rebut el Premio Nacional de la Crítica de 1984 i de 2008, el Premio Rosalía de Castro de 2008 i el Premio Nacional de Poesía. Pel conjunt de la seva obra, el 2013 li va ser concedit a Mèxic el Premio Víctor Sandoval Poetas del Mundo Latino, conjuntament amb el mexicà José Emilio Pacheco. I el 2017 a Xile el Premio Iberoamericano de Poesía Pablo Neruda. L’any 2020 va rebre el Premi Reino Sofía de Poesia Iberoamericana i el Premi Cervantes.

Joan Margarit va recollir una tria dels seus millors poemes a Sense el dolor no hauríem estimat (2020). Al llibre Poètica (2020) hi va aplegar els seus textos teòrics i de reflexió. En complir els vuitanta anys, va enllestir unes memòries d’infantesa i joventut sota el títol Per tenir casa cal guanyar la guerra (2018). El volum Tots els poemes (2021) conté el conjunt de la seva poesia.