Degut a l’èxit de públic i de crítica, El Maldà ens comunica que es prorroga Rastres_Argelers,e
La idea sorgeix d’una estada de l’autora a la Catalunya Nord (Estat Francès) i de la constatació que els rastres d’aquesta història han desaparegut gairebé del tot. “Avui en dia, la platja d’Argelers és una meca turística del sud de França. A l’estiu, no hi ha ni un pam de sorra que no estigui ocupat per tovalloles i banyistes prenent el sol. Fa gairebé vuitanta anys –només vuitanta anys!– els refugiats i les refugiades orinaven, defecaven, parien i morien a la mateixa sorra.”, comenta l’autora i directora Aina Huguet.
Rastres_Argelersestà interpretada per dues actrius, la mateixa Aina Huguet (El llarg dinar de nadal, de La Ruta 40 a El Maldà o Cremades d’ultim grau, espectacle de creació pròpia a partir de l’obra de Joan Vinyoli) i Ariadna Fígols (Yerma, Cia. Projecte Ingenu – Dir. Marc Chornet, al Teatre Akadèmia o Romeu i Julieta, Cia Projecte Ingenu – Dir. Marc Chornet a La Seca Espai Brossa) i és una producció d‘El Maldà. Aquest projecte es basa en el testimoni de moltes persones que van passar pels camps de concentració del Rosselló i neix de la necessitat de parlar de com desapareixen els rastres de la història, i sobretot, de la història dels vençuts. Un espectacle valent, punyent, reivindicatiu i crític que torna els mesos de gener i febrer després d’una primera temporada amb entrades exhaurides.
SINOPSI
Rastres_Argelers és un viatge en la memòria. La memòria dels refugiats de la Guerra Civil que en el camí de l’exili van ser tancats als camps de concentració francesos, uns camps on hi va regnar una barbàrie extrema de la qual l’Estat francès i el govern franquista van ser còmplices absoluts.
Avui en dia, la platja d’Argelers és una meca turística del sud de França. A l’estiu, no hi ha ni un pam de sorra que no estigui ocupat per tovalloles i banyistes prenent el sol. Fa gairebé vuitanta anys –només vuitanta anys!– els refugiats i les refugiades orinaven, defecaven, parien i morien a la mateixa sorra.
Encara avui, ni el govern francès ni l’espanyol no han reconegut oficialment aquestes víctimes.
Aquest projecte es basa en el testimoni de moltes persones que van passar pels camps de concentració del Rosselló. I és la veu d’aquests testimonis el que vosaltres, públic, veureu en escena.
Aina Huguet, dramaturga i directora
«Hay que hacer lo posible para salvar estos testimonios con el mismo afán con que se lucha para salvar un patrimonio de la humanidad. Hubiera sido irreparable que estas voces hubieron ido a parar a la fosa común del tiempo. Entonces el crimen hubiera sido perfecto.»
Manuel Vázquez Montalbán (Del pròleg a De la resistencia y la deportación.
50 testimonios de mujeres españolas, de Neus Català)
COL·LOQUI POSTFUNCIÓ
Dijous 24 de gener hi haurà un col·loqui postfunció amb l’autora Aina Huguet, l’actriu Ariadna Fígols i amb els convidats Joaquim Aloy, historiador i membre constituent de l’Associació Memòria i Història de Manresa, dedicada a recuperar i divulgar el nostre passat i lluitar contra l’oblit. I Anna M. Batalla, filla de pare i mare empresonats (el pare, tinent de l’exèrcit republicà, empresonat a Argelers) i divulgadora de la memòria històrica.