El Maldà obre amb ‘ ALHAYAT o la suma dels dies’, l’experiència real en un camp de refugiats

Escrit per Revista Teatralnet

09.17.2021

Torna l’èxit de públic i de crítica  ALHAYAT o la suma dels dies de la companyia La Viciosa. Va  suspendre dues setmanes de funcions el mes de març a conseqüència d’un cas positiu de COVID. Ara es podrà tornar a veure durant dues úniques setmanes, del 20 de setembre al 2 d’octubre.

ALHAYAt és una creació de les germanes Aura Foguet i Laia Foguet sobre una història d’amistat entre uns joves a un camp de refugiats .Un lloc on  la construcció d’una biblioteca portarà llum i vitalitat a la dura realitat de supervivència de les persones que viuen al camp.

L’espectacle està interpretat per Georgina Latre, Manar Taljo i Moha Amazian i està inspirat en fets realsd’una banda, en la construcció de la biblioteca que va tenir lloc al camp de Lagadikia (Salònica, Grècia) l’estiu del 2.016, i de l’altra, en l’experiència personal com a voluntàries al camp de part de l’equip artístic, concretament de Laia Foguet i Georgina Latre.

Al camp de refugiats de l’espectacle es veu tot allò que passa mentre no es fa res. I  des del punt de vista d’uns adolescents: les converses, els jocs, els desitjos i les il·lusions, i també la por, la impotència, i, sobretot, la incertesa. Les joves creadores, nascudes als 90, volen mostrar com les persones refugiades estan permanentment esperant una solució que no arriba. Una espera eterna sense informació en un camp de refugiats, després d’haver fet el viatge més llarg i difícil de les seves vides.

Teatre social i documental

ALHAYAT o la suma dels dies és teatre social, gairebé documental, en el qual l’autoficció i la crítica a la societat són elements clau. Les creadores han volgut fugir de la victimització que es fa d’aquesta problemàtica per intentardeixar de parlar des d’un punt de vista occidental. I  obrir el seu angle de visió. És per això que la història beu, sobretot, d’entrevistes que es van fer a les mateixes refugiades i voluntàries. I també de les activitats que es van organitzar durant l’estada al camp. A més, durant l’espectacle es barreja català, àrab i anglès amb la intenció de mostrar la dificultat de les joves per entendre’s. El que esdevé, també, una metàfora del funcionament dins dels mateixos camps i de la incomunicació d’Europa amb el conflicte.

La biblioteca d‘ALHAYAT o la suma dels dies és el símbol de l’espectacle: una biblioteca com a eina de lluita i de transformació, d’unió entre cultures. En definitiva, un símbol que remarca la importància de la cultura com a força d’unió i motor de canvi.

La companyia va estar guardonada amb el Premi NovaVeu als XXIII Premis de la Crítica d’Arts Escèniques per la creació d’aquest espectacle: una proposta colpidora i sincera que mostra la vida en un espai que només existeix per les persones que l’habiten.

SINOPSI

Tres personatges i l’espera. L’eterna espera que pateixen els milers de refugiats després d’haver realitzat el viatge més llarg i difícil de les seves vides. L’espera eterna sense informació en un camp de refugiats. La Júlia, voluntària, arriba a un camp de refugiats a Grècia i coneix en Hadi, un refugiat sirià. Comencen a comunicar-se amb una pissarra: paraules i dibuixos. Mig en català, mig en anglès, mig en àrab. S’entenen com si fossin amics de tota la vida. A aquesta complicitat s’hi afegeix la Samura, la germana d’en Hadi. La passió que comparteixen per la literatura es materialitza en un projecte per construir una biblioteca pel camp. Però construir una biblioteca enmig del no-res no és fàcil, necessitaran la col·laboració de totes les persones del camp: voluntaris, gestors i refugiats – i uns i altres fa massa temps que no s’escolten.

Informació pràctica

ALHAYAT o la suma dels dies | Cia. La Viciosa
Del 20 de setembre al 2 d’octubre

HORARIS:
De dilluns a dissabte a les 20h

PREUS*:
16€ anticipada de dimarts a divendres
18€ anticipada dissabte i diumenge
20€ directament a taquilla

*Més despeses de gestió (1€)