El Maldà reformula el Cabaret i engega amb el western Johnny & Vienna, de Llàtzer Garcia

10.18.2018

Author

El Maldà reinicia aquest 22 d’octubre el seu ja imprescindible Cabaret, una proposta eclèctica, divertida i bastant lluny del cabaret tradicional. Només cal dir que obren ni més ni menys que amb un western autèntic, un cabaret poètic i evocador del far west, amb cançons i paraules reconeixibles d’aquest gènere literari i cinematogràfic americà per excel·lència. L’obra es diu Johnny & Vienna i la dirigeix Llàtzer Garcia, que també n’ha fet la dramatúrgia. Els intèrprets són Maria Casellas, actriu i cantant que toca l’harmònica, i Guillem Rodríguez, músic (guitarra), que s’han unit per endinsar-se en l’univers del Western, un gènere que més enllà de les etiquetes, “parla de les nostres arrels i de l’eterna tragèdia de l’home: la voluntat de tornar a començar des de zero en una terra nova per tornar a caure en els mateixos errors dels que ens han precedit”, diuen.

L’ARGUMENT, EXPLICAT PER LA COMPANYIA
L’espectacle ens trasllada, doncs, a l’univers llegendari del gènere amb les seves cançons folk i amb textos sobre els personatges durs i nostàlgics de les seves històries, que ens relacionen inevitablement amb figures emblemàtiques com Clint Eastwood, John Ford, Howard Hawks o Nicholas Ray.

Ens ho expliquen així:

El nen, des de ben petit, mira pel•lícules de l’oest. Les fan a Televisió Espanyola els diumenges a la tarda. Algunes són pel·lícules bones, d’altres no tant. Però això no li importa a aquest nen. Ell vol olorar les prades de Virginia que apareixen a la pantalla. No sap on és Virginia, ni Minnesota, ni Veracruz, ni tan sols Texas, però sap que són símbol d’una terra nova i desconeguda sota els peus dels pioners. Un nou edèn, un nou naixement de l’home en una terra feliç i lliure. La llar dels colons, dels cowboys, dels jugadors i també dels indis i dels pistolers a sou.

Però sobretot el que més li atrau al nen no són els revòlvers Colt ni els arcs i les fletxes; no, el que més li atrau són les cançons que apareixen en aquestes pel·lícules. Cançons que parlen de la terra i de l’home. Cançons que tot bon western posseeix i que sorgeixen del no res enmig de la pel·lícula per explicar-nos una història cantada vora al foc o bé acompanyant les aventures dels aventurers amb narracions que només sentim nosaltres, afortunats espectadors, o simplement vestint els títols de crèdit de lletres vermelles.


D’això tracta el nostre Johnny & Vienna, d’aquestes cançons i del nen que les escolta. I de paraules plenes de poesia i humor que hem sentit als millors westerns de John Ford, Howard Hawks o Nicholas Ray. Un cabaret poètic i evocador del vell oest menat pels nostres Johnny & Vienna, aquells que un dia van dir allò de… A quants homes has oblidat? A tants com a dones tu recordes.
Passin, vegin i escoltin…” 

 

EL CABARET DEL MALDÀ ES REFORMULA
La línia de Cabaret que proposa el Maldà i que ha aconseguit autèntics seguidors fidels, es reformula en aquesta temporada 2018-19 per, acollint la demanda del públic, donar més visibilitat als espectacles. Ja no serà una proposta per omplir els dilluns, sinó que passarà a formar part de la temporada estable, de manera intermitent. Això si: les peces que es presentin sota el títol de Cabaret, no perdran el seu caràcter. Promès! Però si que, finalment, es podran veure més dies.

A la programació de Cabaret hi trobarem ara algunes de les estrenes de la temporada, com aquest Johnny & Vienna ,  i també Nadales, l’espectacle d’Iban Beltran, Carles Pedragosa i Josep Pedrals que vol trencar amb el Nadal més comercial. I més endavant,  Akelarre, la nova proposta de The Feliuettes que completaran amb un equip artístic íntegrament format per dones.

De moment, anoteu que Johnny & Vienna estarà en cartell fins al  8 de novembre,  de dilluns a dimecres a les 20.30h. Dijous a les 20.30 i a les 22h.

Author