El Maldà estrena ‘Robert’, una revisió crítica i autobiogràfica del masclisme i el patriarcat

Escrit per Revista Teatralnet

06.04.2021

 Laia Alsina Ferrer firma i dirigeix Robert, un espectacle que es mou entre la tragèdia i la comèdia i que fulmina el mite de l’amor romàntic. És una peça basada en fets reals. Parteix d’una història de desamor entre l’autora i en Robert. Però es converteix en una història universal que fa una revisió crítica entorn el masclisme i el patriarcat.

L’espectacle té un marcat caràcter polític, segell de la Cia. El Martell, companyia d’Alsina. S’inscriu en el moment present, en el context d’una societat heteropatriarcal que condiciona fins als aspectes més íntims i personals de la nostra vida. Robert visibilitza les dependències emocionals, els vincles malaltissos, les violències i els jocs de domini i control.

Robert González, qui interpreta el paper de Robert, més que un monòleg, posa en escena un diàleg frenètic entre l’actor, que s’interpreta a ell mateix. I  un gran receptor absent, la seva dramaturga, de qui rebutja l’amor.

El muntatge neix de la necessitat de l’autora i directora d’explorar els límits del teatre i de l’art; de posar-se en risc. I ho fa tot convertint la seva pròpia experiència i la seva intimitat en material dramàtic.

En definitiva, Robert no és, en cap cas, un pamflet, ni tampoc una història de desamor ensucrada. És una creació que dispara contra l’amor romàntic i l’imaginari col·lectiu i els discursos de les pel·lícules de Hollywood o Disney. Es tracta d’una revisió crítica i autobiogràfica sobre com el masclisme no és aliè a les dones i a la manera com s’aprenen l’amor i el desig.

L’espectacle es podrà veure a El Maldà durant tres úniques funcions, els propers 25, 26 i 27 de juny. 

 

L’argument

Davant la frustració que la Laia sent pel rebuig amorós d’en Robert, li proposa tirar endavant un espectacle. L’objectiu ocult és  viure als escenaris un amor que no pot viure a la vida real. En Robert, però, aviat descobrirà que, acceptant la proposta de la Laia, s’ha fet esclau, sense adonar-se’n, del seu desig. I en un intent de trencar les cadenes que el lliguen, emprendrà, contra ella, una terrible venjança. A partir d’aquí, el present escènic es convertirà, per als dos, en un espiral infernal de mort i dolor en què només pot sobreviure qui sigui capaç de destruir l’altre.

Una coproducció de cia. El martell i El Maldà, amb el suport de Sala Melmac

ROBERT | DE LAIA ALSINA FERRER
25, 26 i 27 de juny

PREUS:
16€ anticipada
20€ directament a taquilla

HORARIS:
Divendres i dissabte a les 20h
Diumenge a les 19h