‘El Mercader de Venècia’ o el naixement de la Banca de Shakespeare, torna al Dau al Sec

05.25.2019

Author

Degut a l’èxit obtingut, la sala Dau al Sec proposa una última oportunitat per veure la versió de Konrad Zschiedrich del clàssic de Shakespeare El Mercader de Venècia a Barcelona, a la sala on va néixer el projecte. Amb Sílvia Forns, Lolo Herrero, Mercè Managuerra i Damià Plensa. 

El Mercader de Venècia  és coneguda com a l’immortal obra de Shakespeare sobre el naixement de banca i el capitalisme salvatge, que explora la turbulenta expansió del poder econòmic i el seu impacte en les relacions humanes. Per a fer-ho, Shakespeare situa l’acció en la rica ciutat-estat de Venècia, centre d’una prosperitat sense precedents a partir del segle XIV.

El Mercader activa una profunda complexitat de punts de vista que s’emmirallen i s’interrelacionen. Shakespeare salta de la comèdia a la tragèdia de manera vertiginosa, amb una ironia gens evident i altament eficaç per retratar la totalitat del sistema social.

L’obra ha estat adaptada pel director i dramaturg alemany Konrad Zschiedrich, qui, especialment interessat en els conflictes d’aquesta naturalesa, ha treballat per construir una versió essencial que es concentra en els moviments del capital, el sentit dels diners. Ha versionat l’obra per a quatre actors, suprimint personatges innecessaris i a la vegada evita repeticions, avui dia innecessàries per un espectador avesat als salts el·líptics.

Malauradament, per motius de força major, Konrad no va poder acabar la direcció del muntatge, circumstància que ha dut el treball per uns camins inusuals. Malgrat les dificultats que això representa, l’equip d’actors sempre ha tingut clar que la ruta iniciada era un regal que no es podia abandonar. Mingo Ràfols va acceptar el repte de culminar-lo. Ràfols coneix bé la manera d’enfocar la creació artística de Konrad.

SINOPSI DE L’OBRA
Bassanio demana tres mil ducats al seu amic Antonio, ric Mercader de la ciutat de Venècia. Amb ells, vol provar d’obtenir la mà de Pòrcia, una hereva que només podrà casar-se amb qui passi la prova que el seu pare, abans de morir, va establir com a condició. Antonio, sempre exitós en els negocis, té tots els seus béns en mar i decideix que buscaran algú que els presti aquests diners. La indagació els porta fins a Shylock, un ric jueu que presta diners a retornar amb interès. En aquesta ocasió, però, el jueu els proposa un pacte diferent: si en el termini de tres mesos Antonio no salda el deute, Shylock tindrà dret a una lliura de la seva carn. El Mercader, convençut que podrà pagar, signa l’aval.

COMPANYIA DAU AL SEC
La companyia neix amb el projecte El Mercader de Venècia, al mateix temps que va néixer el passat mes de febrer el nou espai Dau al Sec Arts Escèniques. Aquest atzar ha permès tenir seu pròpia i ha ajudat a establir unes relacions personals i professionals intenses. S’ha desenvolupat una filosofia compartida, tan necessària per fer front a les dificultats econòmiques que s’han de superar abans que una obra arribi als escenaris.“Compartir El Mercader ha estat una experiència que pot esdevenir una base per anar més enllà i encarar les dificultats dels temps actuals amb complicitat.”

Enllaç de venda: https://entradium.com/events/el-mercader-de-venecia?mpl=mail

Author