El museus locals de la Diputació de Barcelona entren a escena per celebrar el Dia Internacional dels Museus

05.13.2021

Author

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus la Diputació de Barcelona estrena els vídeos Museus a escena. Mostren  els equipaments que integren la Xarxa de Museus Locals de la corporació, així com alguns dels elements patrimonials més rellevants que gestionen. Serà  el 18 de maig.

Aquests vídeos estan protagonitzats per noms de l’escena i la comunicació de Catalunya, vinculats al municipi o la comarca on pertanyen els museus que presenten. Conviden a visitar el patrimoni cultural del territori amb totes les mesures de seguretat vigents.

Amb aquests vídeos es persegueix donar suport, reactivar i tornar a gaudir d’uns espais i un sector que ha estat molt castigat per la pandèmia.

Per als 10 primers vídeos de la sèrie s’ha comptat amb la presentació de gent de teatre. Participen Pere Arquillué, Jordi Martínez, Anna Moliner, Francesc Orella, Mercè Pons, Clara Segura i Lluís Soler. I també comunicadors com en Peyu, José Corbacho i la influencer Juliana Canet.

Els guions estan escrits per dramaturgs i periodistes que s’han inspirat en l’experiència que aporta la visita a aquests espais. Els guionistes són: Tomàs Aragay, Xavi Coral, Josep Maria Miró, Mercè Sarrias i Victoria Szpunberg.

Així, els museus faran difusió dels vídeos als seus webs i de les seves xarxes socials. Alhora s’ha creat una pàgina web de Museus a Escena on es poden veure els deu capítols de la sèrie, dedicats als següents museus:

  • Museu d’Arenys de Mar
  • Museu de Badalona
  • Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu
  • Museus d’Esplugues de Llobregat
  • Museu de l’Hospitalet
  • Museu Arqueològic de l’Esquerda
  • Museus de Sant Cugat
  • Museu Torre Balldovina
  • Museu de Terrassa i Museu Tèxtil de Terrassa

Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona

Bona part dels museus de la Xarxa de Museus Locals, integrada per 64 equipaments de 51 municipis, són l’única institució museística del seu municipi. Constitueixen el referent més proper al territori en conservació, recerca i estima pel patrimoni local i la cultura. El 2019, el conjunt d’aquests museus va rebre 857.813 visitants que van fer un total de 1.410.552 usos. Parlem de visites a les exposicions, participació en activitats o consultes i recerques de les col·leccions. D’aquest milió llarg, 232.050 ho van ser en activitats escolars.

El nombre de seguidors dels museus locals a les xarxes ha anat creixent i se situava en 244.454 just abans de la pandèmia. Però els estudis en curs recullen augments considerables de la participació en les propostes virtuals llançades al llarg del 2020. Segons els Cercles de Comparació Intermunicipal de la corporació: El grau de satisfacció dels visitants dels museus locals, amb un 8,6, es manté entre els serveis municipals més ben valorats.


Activitats del Dia Internacional dels Museus

Els museus de la Xarxa de Museus Locals organitzen diferents activitats amb motiu del Dia Internacional dels Museus (18 de maig), enguany sota el lema “el futur dels museus”. Amb actes concentrats  per a la Nit dels Museus (15 de maig) i durant tot el cap de setmana. Es faran  jornades de portes obertes, visites guiades, tallers familiars i xerrades, entre d’altres iniciatives, Totes estan adaptades a les mesures de seguretat de l’actual situació sanitària. Es pot consultar el detall de totes les activitats organitzades a: El museu més gran de Catalunya.

Museu d’Arts Escèniques (MAE)

Entre les múltiples propostes destaquen les activitats del Museu d’Arts Escèniques (MAE). Concretament la dedicada a la gran soprano Victòria dels Àngels.

El Teatre Estudi acollirà la instal·lació “El que no diuen els Àngels”, una mostra de vestits d’òpera i de concert de Victòria del Àngels.. La instal·lació l’han elaborat alumnes d’escenografia de l’Escola Superior d’Art Dramàtic a través de l’assignatura Escenografia i exposicions dirigida per Anna Alcubierre. Busca explorar la relació i el trànsit entre el procés i l’obra final. Des de la intimitat del camerino, com un espai de tensió prèvia a la sortida a escena, fins la satisfacció dels aplaudiments. Es podrà visitar el 14 de maig de 10h a 14 i de 15h a 18h. I dissabte 15, de 18h a 21h. El MAE custodia des del  2008 una impressionant col·lecció d’indumentària de l’artista (103 peces) accessible des de: Escena Digital.

Per últim no es poden deixar de visitar les propostes que formen part també de l’oferta cultural de la Diputació de Barcelona. Entre d’altres,  la mostra d’Aleix Clapés al Palau Güell; les magnífiques instal·lacions del Museu Marítim. O les singulars exposicions del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB.

Author