El musical ‘La Llamada’ porta al Poliorama l’esperit punki-underground de Javier Calvo i Javier Ambrossi

06.10.2019

Author

El Teatre Poliorama acollirà a partir del 12 de setembre l’exitós musical La llamada, que arriba a Barcelona per segona vegada després de 6 anys d’èxit. L’espectacle, una idea, creació i direcció de Javier Calvo i Javier Ambrossi, “los Javi’s” es va estrenar el 2013 al vestíbul del Teatro Lara, de Madrid, “Era encara un somni petit. Però va funcionar, i ben aviat va començar a créixer i a guanyar premis”, explica Toni Albaladejo, de Anexa, que ens ha presentat l’equip. La llamada es va poder veure a Barcelona en dues úniques funcions fa un parell d’anys al Barts i l’èxit va ser tal, que han optat per anunciar-ho amb temps.

Així, el Poliorama obrirà temporada amb La llamada, que s’instal·larà al teatre del 12 al 29 de setembre. Per als que us heu desplaçat a Madrid o el vareu poder veure al Barts, la diferència és que ara el musical ha crescut, i estrenarà escenografia i vestuari a la nostra Rambla: “L’espectacle va agafant cada cop més força, ha aconseguit arribar a un públic jove i hem gosat convertir-lo en un musical gran que enamora! Hem emprès una gira nova amb aquesta escenografia perquè pensem que el musical està en un moment increïble i amb un repartiment fantàstic. Ara tots són cantants-actors per igual i  mostren una energia molt potent”, exposa Javier Ambrossi. I Javier Calvo afegeix: “Estem molt contents de poder venir a Barcelona més de dos dies! I sobretot en aquest moment, en què l’obra està més viva que mai.”

A més de l’escenografia, vestuari i l’envoltall, també serà diferent perquè “anem canviant de repartiment i a cada representació es va impregnant del caràcter dels actors. És una festa! Jo diria que és aquell espectacle que vols ensenyar a la persona que estimes! Parla de trobar el teu lloc al món i de la felicitat que això suposa.” Gosen dir, amb la cara plena de il·lusió, que el repartiment actual és tant espectacular que “ens acosta a Broadway!”

Presentació de ‘La llamada’ amb els Javi’s i Nerea Rodríguez

La catalana Nerea Rodríguez, cantant, compositora, actriu, també actriu de doblatge i noia OT 2017 i que fa de Maria, apunta que “el que més m’agrada és que l’espectador torna a casa amb el cap ple de reflexions. Però m’entusiasma tot: de vegades tinc festa, perquè tenim un segon repartiment, i m’agrada tant que els vaig a veure!” L’actriu fa un any que hi és i es mostra molt feliç de “venir a fer-ho a casa, a Barcelona. Fa dos anys que no venia, des de que vaig venir al Grec a formar part de l’equip de Nit de Musicals. Vaig assajar aquí mateix, al Poliorama, vaig ser feliç… Això és casa!” I pel que fa a l’obra: “Tenim el camp obert a molta improvisació, el que fa que cada dia l’espectacle sigui diferent.”


L’ARGUMENT
Som a l’estiu del 2013, al Campament cristià La Brúixola, a Segòvia. Bernarda de los Arcos, una monja nouvinguda, vol salvar el campament amb la seva cançó Viviremos firmes en la fe. La Germana Milagros, una jove amb dubtes, recorda el molt que li agradaven els Presuntos Implicados. I Maria i Susana, dues adolescents castigades, somien triomfar amb el seu grup Suma Latina. Però una nit, Déu s’apareix a Maria i tot comença a canviar. I és que a Déu li encanta Whitney Houston!

Malgrat el que podria semblar, no és una obra religiosa. “És  una mostra del nostre esperit punki-underground!”, apunten. És una comèdia que parla de l’amistat, del primer amor, de la recerca de la identitat, de la música electro-llatina,  de Whitney Houston i… potser també de la fe. A escena hi ha la Banda de Déu en directe, amb 8 músics i el rol de Déu l’interpreten quatre actors molt diferents: Raoul Vázquez, Ruth Lorenzo, Richard Collins-Moore i Paco Arrojo. Diuen que, en una representació poden sortir tres Déus “per fer que a la Maria li passin coses diferents.”  Per al personatge de Maria s’intercanviaran Nerea Rodríguez i Andrea Guasch; la Susana la faran Angy Fernández i Lucia Gil; la Roko i Erika Bleda seran la Milagros i Mar Abascal i Alícia Orozco interpreten la Bernarda.

La llamada compta amb nombrosos premis:  Millor Muntatge teatral atorgat pels lectors d’El País, 13 premis Broadway World, incloent Millor musical, Millor actriu, Millor direcció i Millor actriu de repartiment; va triomfar als Fotogramas de Plata 2013 amb Macarena García com a Millor actriu de teatre i als Premis de Teatre Musical amb Belén Costa com a Millor actriu de repartiment. També ha obtingut nominacions en els Premis de la Unió d’Actors, el Premi Llibertat Teatre 2015 per als seus directors i el premi a millor obra teatral TIME OUT 2017.

L’espectacle també es va portar al cinema l’any 2017 amb gran èxit (cinc nominacions als Goya), dirigit pels mateixos Javi’s. L’han vist al voltant d’un milió d’espectadors en unes 2000 representacions. I  a l’Amèrica Llatina ja s’està fent una representació per una companyia d’allà. Expliquen, en una gira que van fer a 30 ciutats, van anar a Moscú i la van haver de fer en un teatre underground d’amagat, sense que ho sabessin les autoritats, perquè té un alt contingut LGTBI i “allà no ho porten bé.”

L’èxit és com un miracle, perquè parteix del no res: “Jo treballava en un bar i, quan plegava, a altes hores de la nit, ens posàvem a escriure”, explica Javi Ambrossi, també parella sentimental de Javi Calvo des de fa 7 anys, que afegeix: La llamada va aparèixer en un moment decisiu per a mi, ja que no sabia què fer amb la meva vida. El títol obeeix a una llamada a nosaltres mateixos a escriure, a viure… Ens va obrir el camí de dirigir també una pel·lícula, ens ha obert les portes a moltes coses. Avui, sis anys després, continua tenint un esperit familiar, encara que l’equip va canviant,” conclou.

Author