Aquest 2019 farà 20 anys que Barcelona celebrava la reinauguració del Gran teatre del Liceu, després de l’incendi devastador de l’any 1994, el segon de la seva història (el primer va ser el 9 d’abril del 1861). És una data que no es pot ser passar per alt, ja que avui el Liceu és un dels teatres de referència del sud d’Europa. Per celebrar-ho, l’equip artístic, sota la direcció de Christina Scheppelmann i el director musical, Josep Pons, han preparat una temporada 2019/20 excepcional que inclou la recuperació d’alguns dels títols més històrics, però amb l’horitzó encarat al futur. Entre d’altres alegries, hi haurà cinc noves produccions, tres de les quals viuran l’estrena absoluta al Liceu, propostes dirigides per gent com Franc Aleu, Lluís Pasqual, Calixto Bieito, Marc Rosich, la besnéta de Wagner, Katharina Wagner, la dansa de Akram Khan, Maria Pagés o Les Grands Ballets Canadiens, Òpera de Cambra, El Petit Liceu… La nova temporada s’ha anomenat La força de l’Òpera, com a lema definidor de l’increment de públic, sobretot de gent jove.
Un altre signe de celebració serà la ja esperada rehabilitació de la façana original del 1874, obra d’Oriol Mestres, que començarà molt aviat-el 18 de març!- “i que inclou la recuperació dels vitralls wagnerians del carrer Sant Pau, obra de Oleguer Junyent. Esperem que estigui acabada a l’octubre, quan comenci la temporada”, ha explicat Salvador Alemany, president del Patronat.
Tot plegat agafa una encara una dimensió especial pel fet que es tracta de la última temporada de Christina Scheppelmann, encara que ja fa temps que treballa per a la del 2020/21. La directora artística deixa el Liceu, després de cinc anys de feina i èxits, en mans de Victor García de Gomar. No sap encara que farà, però avui ens ha avançat que una de les propostes que li ha arribat és dirigir el Teatre de l’Òpera de París. Ho ha explicat en el marc de la roda de premsa que s’ha celebrat per presentar la nova temporada, des d’una taula que compartia amb Salvador Alemany, Valentí Oviedo, director general del Liceu i Josep Pons, director musical i de l’Orquestra del Liceu.
Salvador Alemany ha obert l’acte desprenent il·lusió per la nova temporada: “És excepcional, ja ho veureu. No és una temporada normal, és la del 20 aniversari del nou Liceu i volem presentar una oferta de primera línia perquè la societat se’n senti orgullosa. A més, ahir mateix ens vam reunir amb el Patronat i vàrem parlar de números.” El pressupost és una mica superior al de l’any passat, ja que de 46 passa a 48,3 milions d’euros. Però la bona notícia és que “ho anem incrementant amb recursos propis! L’aportació per part de les institucions és la mateixa que l’any passat, inclús amb una lleugera tendència a la baixa. Els ingressos propis han augmentat un 7,5% i això és degut a l’esforç que s’ha fet per a la captació de nous públics i del mecenatge.”
Christina Scheppelmann ens ha anat explicant la temporada “que porta un bagatge de 10 òperes -5 noves produccions-, tres ballets, 6 concerts i un llistat de cantants excepcional.” Efectivament, tota una festa de grans veus amb noms com Anna Netrebko i Yusif Eyvazov, Javier Camarena, Juan Diego Flórez, Joyce DiDonato, Anita Rachvelishvili, Roberto Alagna, Klaus Florian Vogt, Clémentine Margaine, Gregory Kunde, Jorge de León o Myrtò Papatanasiu, entre moltes d’altres.
ÒPERES PER A TOTS ELS GUSTOS
TURANDOT
Direcció escènica i musical: Franc Aleu/Josep Pons
Del 7 al 25 d’octubre 2019
La temporada s’inaugurarà el 5 d’octubre amb una “versió futurista” del Turandot, de Puccini, que dirigirà el videoartista Franc Aleu, de la Fura dels Baus, per a qui significa la seva primera direcció escènica. Compta amb Iréne Theorin en el primer repartiment i amb Lise Lindstrom (debutant al Liceu) en el segon. Al seu costat, Jorge de León, Gregory Kunde, Ermonela Jaho i Anita Hartig.
———————————————-
DOÑA FRANCISQUITA. Amadeu Vives
Direcció escènica i musical: Lluís Pasqual/ Oliver Díaz
Del 10 al 17 de novembre 2019
Doña Francisquita, una coproducció amb el Teatro de la Zarzuela, de Madrid, amb direcció de Lluís Pasqual. “En Lluís té unes idees i una forma d’explicar molt convincent. És molt popular i pensem que el Liceu ha de fer més sarsueles, ja que tenen una gran qualitat i uns grans cantants”, continua Scheppelmann
Doña Francisquita és una comèdia lírica en tres actes, amb llibret de Federico Romero i Guillermo Fernández-Shaw, basat en La discreta enamorada de Lope de Vega. Considerada l’obra mestra absoluta d’Amadeu Vives, l’interpreten, entre d’altres, Maria José Moreno i Celso Albelo. “Tenim la idea de que agradi molt i de que voli a altres teatres”, apunta Scheppelmann.
———————————————-
CAVALLERIA RUSTICANA i PAGLIACCI.
Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo
Direcció escènica i musical: Damiano Michieletto/ Henrik Nánási
Del 5 al 22 de desembre 2019
Tornen al Liceu Roberto Alagna, Fabio Sartori i Aleksandra Kurzak amb dues de les produccions més aclamades de la Royal Opera House: Cavalleria Rusticana i Pagliacci.
Damiano Michieletto presenta aquest doble programa operístic per excel·lència, “format pels dos títols més emblemàtics del verisme, dos manifestos artístics i, gràcies al director italià, dues cares de la mateixa moneda, amb incursions de personatges de Cavalleria rusticana a Pagliacci i viceversa.”
———————————————-
AIDA. Verdi
Direcció escènica i musical: Thomas Guthrie/ Gustavo Gimeno
Del 13 de gener al 2 de febrer del 2020
I una altra producció històrica: Aida, de Verdi, amb l’emblemàtica escenografia de Mestres Cabanes: “És una producció dinàmica, plena de força i energia i molt visual, que mostra els decorats hiperrealistes de Josep Mestres Cabanes, realitzats el 1945, i també tot l’esplendor de la gran escola de l’escenografia catalana.” Amb el debut de la soprano nord-americana Angela Meade al Liceu.
———————————————-
LA CLEMENZA DI TITO. Mozart
Direcció escènica i musical: David McVicar /Philippe Auguin.
S’instal·larà al Liceu en dues tandes:
del 19 al 27 de febrer i del 17 al 29 d’abril.
Estrenada a Praga, La Clemenza di Tito l’última òpera del catàleg mozartià és una revisitació del gènere seriós, en el context d’un drama ambientat a la Roma del segle i dC. És una producció pròpia del Liceu quees va estrenar al Festival d’Ais de Provença el 2011 i compta amb un repartiment integrat per especialistes en el cant mozartià.
———————————————-
LOHENGRIN. Wagner
Direcció escènica i musical: Katharina Wagner/Josep Pons
Del 19 de març al 5 d’abril 2020
Una altra estrena de luxe és aquest Lohengrin, de Wagner, una coproducció del Liceu amb Oper Leipzig, amb una direcció escènica de luxe: Katharina Wagner, besnéta del compositor. Està protagonitzada també per dues grans veus: Klaus Florian VoHerlitzius i Evelyn Herlitzius i la direcció musical és del mestre Josep Pons. “Em fa una il·lusió molt especial portar aquesta òpera, que fou estrenada per Franz Litz. A Barcelona va arribar l’any 1882 al Teatre Principal i el 1883, al Liceu”, explica el Mestre Pons.
———————————————-
ALCIONE. Marin Marais
Direcció escènica i musical: Louise Moaty/Jordi Savall
Del 16 al 23 de maig 2020
Jordi Savall torna al liceu amb Alcione, de Marin Marais, una òpera escenificada coproducció de l’Opéra Comique amb el Liceu. “Es va estrenar el 1706 i des de la mort de Mahler que no es fa. És un mite grec on el protagonista s’enamora de la filla de Déu i això ocasiona tempestes musicals“, explica Josep Pons. Permet una posada en escena imaginativa ja que compta amb elements procedents del món dels acròbates de circ.
———————————————-
CARMEN. Georges Bizet
Direcció escènica i musical: Calixto Bieito / Patrick Summers
Del 8 al 22 de juny
La Carmen, de Bizet, la que va significar la primera direcció escènica de Calixto Bieito al món de l’òpera, dóna la benvinguda a l’estiu del 2020. “És un títol històric, que es va estrenar al festival de Peralada del 1999 uns mesos abans de la reapertura del Liceu, i després ja va venir aquí.” Amb les veus de Rachvelishvili, Margaine i Abrahamyan. L’acció s’ubica al nord de l’Àfrica, en el marc d’una de les últimes colònies espanyoles, en què la suor de la vida i la sang de la mort corren cap a un fatal i mutu encontre. “Sens dubte és una de les millors Carmens del moment, una producció emblemàtica que ha de formar part de l’aniversari!
———————————————-
IL BARBIERE DI SIVIGLIA. Gioachino Rossini
Direcció escènica i musical: Josef Ernst Köpplinger/ Manuel López-Gómez
Del 21 al 31 de juliol 2020
Seguim amb les estrenes absolutes. Anem al juliol del 2020 per rebre Il Barbiere di Siviglia, l’òpera buffa per excel·lència amb una nova producció de la Staatstheater am Gärtnerplatz (Munich) i el Théâtre du Capitole (Toulouse).
———————————————-
Acabem amb una òpera de cambra, Diàlegs de Tirant i Carmesina, de Joan Magrané, sobre els protagonistes de la novel·la de Joanot Martorell, que es podrà veure al Foyer del Teatre amb la col·laboració d’Òpera de Butxaca. S’estrenarà al Festival de Peralada i al febrer anirà al Liceu, on es representaran 3 funcions. Amb direcció escènica de Marc Rosich, direcció musical de Francesc Prat i un impactant espai escènic de Jaume Plensa.
———————————————-
LA DANSA AL LICEU
La dansa s’instal·la al Liceu amb tres produccions d’alçada.
LES GRANDS BALLETS CANADIEN DE MONTRÉAL
Director Ivan Cavallari
Del 14 al 19 de setembre del 2019
Els coreògrafs Edward Clug i el traspassat Uwe Scholz ens proposen un programa doble suggeridor que viatja de la tenebra a la llum: del lament de Pergolesi a través del desolat Stabat Mater a la Setena simfonia de Beethoven, definida per Wagner com “apoteosi de la dansa”.
Si Clug llegeix Pergolesi a partir de la contraposició del femení i el masculí amb colors enfrontats per remarcar la dualitat eros-thanatos, Scholz ofereix una visió de la simfonia beethoveniana sobre una coreografia d’arrels clàssiques.
———————————————-
GISELLE, de Akram Khan
Del 22 al 25 d’abril del 2020
Una nova joia del repertori modern que dirigeix Tamara Rojo: “És una Giselle diferent, que Akram Khan ha reimaginat en clau moderna i que ha tingut un gran èxit als Estats Units. Us asseguro que no té res a veure amb la tradicional. I té una escenografia i un decorat impactant, signat per Tim Yup, col·laborador habitual del cineasta Ang Lee.”
———————————————-
DE SCHEHEREZADE A YO, CARMEN, de Maria Pagès.
Del 3 al 5 de juliol
Maria Pagés proposa una Carmen en clau femenina i despullada de folklorismes. Una coproducció de Maia Pagès amb el Gran Teatre del Liceu, que ens sorprendrà en una versió ampliada, amb un grup més gran de ballarins de l’habitual i amb un concepte de la Carmen totalment repensat. Amb dramatúrgia i codirecció de El Arbi El Harti Khan.
———————————————-
EL PETIT LICEU
Aquest programa, que enguany està pensat en alguns casos a partir dels 3 anys, presenta enguany dues noves produccions.
El monstre al laberint, una òpera participativa de Jonathan Dove i amb la direcció escènica de Paco Azorín, programada per als mesos de març i abril del 2020. És una reinterpretació del mite de Teseu i el Minotaure a partir d’una creació col·lectiva on centenars de cantaires de diversos centres educatius comparteixen escenari.
———————————————-
La Barcarola de Juan Pablo Mendiola, és una experiència musicovisual pensada per als més petits (de 3 a 5 anys) perquè “cal captar-los el més aviat possible!”. Amb direcció escènica de Juan Pablo Mendiola .i musical de Francesc Valldecabres, una colla de músics dialoguen amb il·lustracions, ombres i audiovisuals per descobrir els elements més bàsics d’una peça musical. Del 2 l 31 de maig.
———————————————-
I les ja conegudes Allegro Vivave i La Petita Flauta Màgica, que dirigeix Joan Font, de Comediants; Els músics de Bremen, del Centre de Titelles de Lleida; El Jove Barber de Sevilla, que dirigeix Danilo Rubeca i Mans a l’ópera, on Anna Llopart i Xavi Mateu descobreixen als menuts tots els passos que ens porten a contemplar l’espectacle, a patir del muntatge dels decorats fins els aplaudiments del públic.
No hi faltarà la dansa, amb quatre coreografies que oferirà la Jove Companyia de l’Institut del Teatre IT Dansa, sota la direcció de Catherine Allard.
I FORA DE LES ARTS ESCÈNIQUES…
Josep Pons ha explicat que “celebrarem els 20 anys amb un format diferent. Farem un únic concert de la casa,- que haurà de ser EL CONCERT- i sortirem amb la L de Liceu pel territori.” La Segona Simfonia de Mahler, Resurrecció, ha estat l’escollida per al concert simfònic central que l’Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu realitzaran al Teatre dins el Memorial Pau Casals, sota la direcció de Josep Pons.
En el recorregut arreu del territori, la música de cambra agafarà un paper rellevant amb propostes il·lusionants que han sorgit de la mateixa Orquestra i que es podran gaudir tant al Teatre com a Barcelona i arreu del país.
———————————————-
L’exposició Òpera: passió, poder i política aterra a CaixaForum Barcelona el proper 17 de setembre.
Una idea original del Victoria and Albert Museum adaptada i produïda per la Caixa, que, en col·laboració amb el Liceu, narra l’evolució del gènere en una experiència immersiva. Proposa un recorregut per l’evolució de l’òpera des dels seus orígens fins a l’actualitat a través d’una experiència immersiva.
El Gran Teatre del Liceu col·labora amb ”la Caixa” en la producció d’aquesta gran exposició que ja ha passat per Londres i que arriba a CaixaForum Madrid i CaixaForum. L’exposició és la primera que explora l’òpera a gran escala i que transporta l’espectador a vuit estrenes en vuit ciutats europees, i explica la interrelació amb el paisatge social, polític i cultural de les ciutats en les quals van ser creades.
ALGUNS CANVIS -POSITIUS!- ALS ABONAMENTS
Valentí Oviedo ha agafat el seu torn per donar-nos unes quantes molt bones notícies relacionades amb els preus dels abonaments. “Proposem un 25% de descompte per als 12 títols, abans fèiem un maxìm del 4%. I per als d’entre 6 i 9 títols, un 20%.” En aquesta nova proposta també s’inclou l’abonament popular, que acosta de manera encara més avantatjosa el públic a la nova temporada ja que compta amb un 35 % de descompte per a un dels torns de 6 funcions i tots els de 3. Com sempre, els abonaments populars són la millor opció per a aquells que volen experimentar per primera vegada el gènere operístic. També ha manifestat que aquesta temporada costarà igual l’entrada els caps de setmana que un dia laborable.
Oviedo s’ha referit als populars coneguts com #LiceuUnder35, una sessió exclusiva per a menors de 35 anys a un preu únic de 15 € que també inclou altres serveis, com ara food stands o DJ al Foyer. I a més, podran adquirir entrades a un preu únic de 30 € per a tots els títols quinze dies abans de cada estrena.
Els estudiants menors de 29 anys podran comprar entrades a 20 € si en queden des de 3 h abans que comenci l’espectacle.
Per si encara hi sou, acabarem amb unes paraules molt boniques que Salvador Alemany ha dedicat a Christina Scheppelmann:
“Avui no és l’hora dels adéus. Aquesta temporada és de la Christina i ella ja dirà quan se’n va. Però és el moment d’agrair-li la feina d’aquests cinc anys, no sempre fàcils de pressupost, i que han culminat amb aquesta temporada que acabem de presentar. El nom de Christina Scheppelmann no s’esborrarà fàcilment del Liceu. Ens deixa el llistó molt alt!”
Per altra banda: “Vull donar també les gràcies per latransició modèlica que estan fent, que parla de la gran professionalitat de tots els implicats. I un tercer punt: all`on vagi, la Christina honorarà el Liceu. Serà la nostra ambaixadora de luxe!”