El RBLS Teatre Jove tornarà a acostar les arts escèniques als joves de 13 a 20 anys

10.31.2019

Author

Aquest dilluns dia 4 engega el RBLS Festival Teatre Jove  que, fins al 9 de novembre celebrarà la seva tercera edició, amb la voluntat de seguir acostant les arts escèniques a joves i adolescents de 13 a 20 anys. En aquesta nova edició el festival amplia els seus espais i se celebra al Teatre Tantarantana, al CC Cotxeres Borrell, Teatre del CCCB i la Nau Ivanow. 

RBLS (abreviatura de l’adjectiu: REBELS) és un festival d’arts escèniques que vol descobrir-los espais, proposar-los posades en escena diferents que connectin amb els seus interessos i inquietuds o involucrar-los en processos de creació. “El festival va néixer per cobrir un buit. Des de feia molts anys, sentíem que no hi havia públic jove als teatres, i quan deixaven de ser nens ja no assistien a les sales”, comenta la directora artística del Festival, Carme Tierz, remarcant que era molt difícil recuperar-los posteriorment com a públic jove o adult, i afegeix: “A més, tenim el convenciment que les arts escèniques són un element clau per al desenvolupament intel·lectual, personal i social dels nois i noies en aquesta etapa de la vida.”

LA FRONTERA AMB EL TEATRE FAMILIAR I ADULT
El teatre jove, segons l’organitzadora del festival, aborda “temàtiques i formats per un públic que ja ha superat la barrera de la infància, encara que no hagi entrat plenament en el món dels adults.” La frontera amb el teatre adult, la situen més difusa: “El teatre jove és també teatre per adults, però té elements que atrauen molt als joves i d’entrada no ho saben, com l’atreviment, la veritat, la voluntat de trencar motlles, formats diferents i temàtiques actuals. L’única cosa que tenim clar és que els joves no volen ser espectadors passius: volen viure experiències i sentir-se integrats en escena, estar a prop dels intèrprets… Per això connecten tant amb els espectacles de petit format”, diu  Tierz.

Aquesta línea experiencial es reflecteix en la programació. Per atrapar l’atenció d’adolescents i joves d’entre 13 i 20 anys s’han programat un total de 7 espectacles professionals (2 dels quals són projectes comunitaris amb joves). Els espectacles tindran un cost d’entre 6 i 9 euros.

També es realitzaran 3 workshops o tallers que faran reflexionar els/les joves sobre la influència a les xarxes, el treball en equip, l’apoderament femení o els cànons estètics. 

UNA ORGANITZACIÓ AMB GENT MENOR DE 20 ANYS
Per mantenir-se connectats amb el públic jove, el festival compta amb un equip de menors de 20 anys dins l’estructura organitzativa. Desenvolupen tasques de suport en la comunicació, són ambaixadors del RBLS als centres i espais joves i formen part del jurat de la Fira de Teatre per a Joves de Catalunya, una de les novetats de l’edició, coorganitzada amb l’Associació Catalana d’Escoles de Teatre (ACET) amb la col·laboració de la Nau Ivanow. El repte de fer interessant el teatre entre joves és majúscul: “Necessiten més oferta i han de conèixer el que es fa en cada moment.”

El festival organitza trobades amb nois i noies per saber quin és el millor canal per comunicar-se amb elles. “Hem descobert que no els arriben les informacions per mitjans tradicionals. Contínuament cerquem a través de quins canals, quines fórmules o través de quines xarxes socials els fem arribar la informació del festival”, afirma Carme Tierz. “Però el més important són les bones experiències. Si queden impactats, voldran repetir.”

RBLS IMPULSA LA PRIMERA FIRA DE TEATRE PER A JOVES
La gran novetat que presenta enguany el festival és la 1a Fira de Teatre per a Joves de Catalunya. La proposta neix de la col·laboració entre l’ACET (Associació Catalana d’Escoles de Teatre) i RBLS · Festival Teatre Jove, que en aquesta tercera edició aposta per visibilitzar projectes escènics per a adolescents i joves.

Contactant amb entitats i amb teatres d’arreu del territori, l’organització del Festival es va adonar que no hi havia un circuit que normalitzés la presència del teatre jove a les cartelleres, ja que les persones encarregades de la programació no sabien ben bé quines propostes programar pensant en adolescents i joves d’entre 13 i 20 anys. 

La fira neix amb la voluntat de crear i reforçar el vincle entre artistes i programadors de teatres i festivals tant públics com privats, per tal que acompanyin els públics joves en la seva emancipació des del teatre familiar fins al teatre dirigit a adults. La convocatòria ha estat un èxit: s’han presentat 45 propostes, de les quals s’han escollit 15 per participar al la sessió de pitching de la Fira. Alguns dels espectacles que s’hi exhibiran s’han pogut veure amb èxit a la cartellera de Barcelona o a festivals de prestigi com FiraTàrrega. És el cas de No es país para negras de Sílvia Albert Sopale, La Festa de Mambo Project, Los bancos regalan sandwicheras y chorizos de José y sus Hermanas, #FreezeTheNipple o Les gosses de Shakespeare. “Tant la resposta dels artistes com la dels responsables de programació ha sigut ràpida i molt entusiasta, el que ens indica que aquesta fira era molt necessària”, afirma Carme Tierz.

EL PROGRAMA

NÀDIA de La Conquesta del Pol Sud
(Inauguració del festival)

4 de novembre,  20h
Teatre del CCCB
La Nadia va patir la guerra a Kabul. Explica la seva història en un espectacle de teatre documental que demostra que, malgrat les adversitats, sempre hi ha un lloc per al somriure i l’esperança.

OI NÉOI (ELS NOUS)
d’Albert Tola i Constanza Brnčić

5 de novembre a les 20h
Teatre Tantarantana (Baixos 22)

El Tantarantana impulsa el projecte PI(È)CE, que acosta el teatre als nois i noies del Raval a través d’un espectacle col·lectiu (anual) creat a partir de les seves vivències i experiències.


FAIRLFY de La Calòrica
7 de novembre a les 20:30h
Teatre Tantarantana (Baixos 22)

Fairfly és una comèdia brillant de Joan Yago, una radiografia de la societat actual, d’un món laboral deshumanitzat i ferotge. Quatre emprenedors idealistes volen canviar el món. Munten una empresa qye triomfa, i aviat començaran a dubtar dels seus objectius: de debò volen canviar-lo?


HELENA
 de Clara Moraleda

8 de novembre a les 19:30h
al Teatre Tantarantana (Àtic 22)

Helena, debut com a dramaturga de la fins ara només actriu Clara Moraleda, ens parla d’il·lusions que xoquen amb la realitat, de somnis no realitzats, d’amor, de sexualitat, de relacions tòxiques i de les seves conseqüències, però ho fa en clau de comèdia i amb un ritme trepidant.


MY LOW COST REVOLUTION

de Fundació Agrupación Colectiva FAC

8 de novembre a les 21h
al Teatre Tantarantana (Baixos 22)

Justificaciones del porqué soy una radical de mierda és el contundent subtítol d’una comèdia igual de contundent. La protagonitzen radicals joves i combatives, però després d’intentar canviar el món a hòsties senten que la revolució està condemnada al fracàs: perquè per fer-la realitat cal lluitar a full i elles, com tothom, només li poden dedicar unes hores o uns dies…

APODERAMENT I GÈNERE
d’Antonio Morcillo (Comunitat RBLS)

9 de novembre a les 18h
al Teatre Tantarantana (Àtic 22)

El dramaturg Antonio Morcillo condueix una proposta que explora la visió de gènere i l’experiència dels joves i les joves vinculats a la Fundació i al Kasal de Joves Roquetes. Entrada gratuïta


LA
FESTA dels Mambo Project
9 de novembre a les 21h
al Teatre Tantarantana (Baixos 22)

La Festa és una experiència immersiva, un joc de màscares amb DJ, projeccions i barra de bar. Una festa en què podràs ballar o no, però que et transformarà. Coproduïda i estrenada a la Fira Tàrrega 2019, va ser un dels grans èxits que més va connectar amb el públic jove.

I TRES PROPOSTES DE TALLERS I WORKSHOPS

VOLS SER UN INFLUENCER TEATRAL?
amb Clara Moraleda (Leopolda Olda)
6 de novembre a partir a les 18h
al Teatre Tantarantana

En aquesta activitat, l’actriu i youtuber catalana Clara Moraleda, també coneguda com Leopolda Olda,  t’ensenyarà tot el que et cal saber per ser influencer teatral… i, qui sap, potser et convertiràs en una celebrity!
————————-

REVERSIBLE: IMATGE PERFORMATIVA
amb Sienta la Cabeza
9 de novembre a partir de les 10:30h
al CC Cotxeres Borrell

Un taller de Sienta la Cabeza, companyia que va néixer amb la vocació d’explorar les possibilitats de perruqueria i música com a art performàtic, per sorprendre i convidar el públic a experimentar un canvi estètic personal en un context col·lectiu.
*Per a joves de 14 a 17 anys.
————————-

LLUITA ESCÈNICA (MÀ BUIDA) amb Rosa Nicolás
9 de novembre a partir de les 10:30h
al CC Cotxeres Borrell

Rosa Nicolàs, actriu, cantant i coreògrafa de lluita escènica, tota una mestra de l’especialitat, proposarà exercicis que us ajudaran a entendre l’art de la lluita teatral i la necessitat de treballar en equip.
*Per a joves de 13 a 18 anys.

Tota la informació a www.rbls.cat

Author