L’Artesà del Prat de Llobregat obre portes aquest cap de setmana com a teatre renovat i pensat per a les exigències artístiques, culturals i ciutadanes del segle XXI. L’Artesà recupera per al poble més de 5000 metres quadrats que dedicarà a les arts en viu a partir de tres eixos: la formació, la creació i l’exhibició. Després de trenta anys en desús i de dos anys d’obres que han costat 12 milions i mig d’euros, El Prat estrena, com si fos nou de trinca, un espai dedicat al teatre, la dansa, la música i el circ que manté “l’ànima de l’antic Artesà” amb les necessitats i exigències de les arts escèniques al segle XXI.
Una sala gran a la italiana amb capacitat per a 611 espectadors, una de petita, a sobre del teatre ‘gran’, per a 160 espectadors i que manté l’estructura de les antigues llotges del teatre, tres sales d’assaig, inclosa una específica per a dansa, així com espais auxiliars: camerinos, despatxos, magatzems, i equipaments tècnics i escenogràfics de màxim nivell. El director de cultura de l’Ajuntament del Prat, Rafa Milán, destacava durant la presentació que amb la recuperació d’aquest emblemàtic edifici pratenc s’assoleix un “deute històric” amb la ciutat amb la pretensió de què “la gent pugui ser protagonista” i no només consumidora del que passi a L’Artesà un cop en funcionament.
El centre, “obert 365 dies l’any, 24 hores”, en paraules de Cèsar Compte, director de l’equipament juntament amb Cristina Alonso, vol facilitar l’accès i la participació de la ciutadania en les activitats artístiques. L’edifici és “una obra civil, acabada que haurà de dotar-se d’ànima”. La creació i formació són dos eixos bàsics de l’activitat del nou centre. Cristina Alonso ho indicava així: “aquí va la nostra carta d’intencions: només el 40% és l’exhibició. Ens interessa la pràctica, el procés, l’experimentació. L’Artesà està adormit i el volem despertar”.
Programa Arts en Viu
L’Artesà serà el node central del programa Arts en Viu de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, que connectarà els diferents equipaments de la ciutat dedicats a arts escèniques: el teatre Modern, la sala de concerts La Capsa, el Cèntric i els diferents centres cívics de la ciutat. El teatre Modern passarà a funcionar com a tercera sala de l’Artesà,destinada a espectacles de creació local de les entitats culturals i el teixit associatiu de la ciutat. El diàleg amb els creadors locals s’establirà a través de taules de treball compartides. El “sotabosc” de la ciutat creixerà a partir de L’Artesà. El treball en xarxa inclou l’Escola d’Arts en Viu, que va iniciar-se va quatre anys amb ensenyaments musicals i que s’ha ampliat al teatre i la dansa. En aquest temps, l’escola ha tingut 800 alumnes, 1500 si s’afegeixen els estudiants que han rebut classes en horari escolar als centres educatius pratencs.
La història de L’Artesà
L’Artesà va ser construït l’any 1919 per part de l’arquitecte modernista Antoni Pasqual, per encàrrec de l’entitat Centre Artesà, i, inicialment, va acollir espectacles teatrals, projeccions de cinema i actes benèfics. Durant la Guerra Civil, la CNT el va ocupar i, acabada la guerra, la societat de propietaris va recuperar l’edifici. Des d’aleshores i fins als anys 80, la seva activitat principal va ser el cinema, que va compaginar amb el teatre.
El 1987 l’Ajuntament va llogar el teatre per fer-hi una programació artística regular i posar l’accent en la seva recuperació com a espai públic dedicat a la cultura. Però, a finals de 1988, va tancar davant de la manca de condicions mínimes de seguretat i les greus deficiències estructurals de l’edifici.
El projecte de rehabilitació de l’Artesà es va començar a concretar quan l’Ajuntament va poder comprar el recinte l’any 2003. L’Ajuntament encarrega diferents estudis tècnics, que recomanen descartar una possible rehabilitació del teatre original per les seves importants limitacions funcionals, constructives i estructurals. Posteriorment, el 2014 l’Ajuntament va obrir un concurs públic, per seleccionar el projecte arquitectònic del teatre, que va guanyar Històries dels arquitectes Bosch-Forgas. L’estiu de 2017, es van iniciar les obres de recuperació del Teatre L’Artesà. fa un any va reobrir l’emblemàtic bar-casino amb jardí. Un any després, els pratencs recuperen un espai històric de la ciutat amb jornades de portes obertes i visites guiadesentre el 30 de març i el 14 d’abril.