El Romea acull ‘Muerte de un viajante’, d’Arthur Miller, amb Imanol Arias

Escrit per Revista Teatralnet

06.21.2022

Avui s’ha presentat als mitjans l’espectacle que tanca la temporada del Teatre Romea:  Muerte de un viajante, d’Arthur Miller; adaptat per Natalio Grueso en una producció d’OKAPI. La trobada ha tingut lloc al mateix  Romea on es podrà veure a partir d’avui 21 de juny. L’obra està dirigida per Rubén Szuchmacher i l’interpreten:  Imanol AriasJon AriasMiguel UribeFran CalvoCristina De InzaSusanna Garachana Carlos Serrano-Clark.

Josep Maria Pou, director artístic del Teatre Romea, ha obert l’acte donant la benvinguda a Imanol Arias; Cristina de Inza i Carlos Serrano-Clark. “Es prácticamente el último espectáculo de la temporada y no hay mejor broche que este. Terminamos con uno de los grandes textos sino el más grande del teatro del s. XX y que se estrenó en 1949, hace 73 años”, afirma. “Es la primera vez que Imanol actúa en el Teatre Romea! Me emociona especialmente que coincida con mi etapa como director artístico; y que pase a formar parte de la historia del Romea”, comenta emocionat. “Gracias a que Imanol ha producido este espectáculo, las nuevas generaciones enlazan directamente con este texto. Y con esta historia contada desde los años 40”, conclou.

Parlen els protagonistes

Imanol Arias interpreta a Willy Loman protagonista d’aquest text. Ha volgut començar compartint que està molt feliç de poder actuar al Teatre Romea: “por lo que es y será: un centro que ha hecho que haya un lugar en Barcelona que tenga la mejor representación del teatro español”. Pel que fa a l’obra comenta que “ha sido muy interesante trabajar con Rubén; nos enorgullece poder traer a Barcelona la obra, y voy a disfrutar de mi estancia aquí”. “Es un momento interesante para estar viajando por España como estamos haciendo, para ver cómo el teatro se recupera. Es casi milagroso! Las salas de teatro infunden más seguridad. Cuando la gente se da cuenta de que se disfruta con la escucha se siente más segura y disfruta muchísimo”, afirma. “Es también interesante ver una obra en la que el texto predomina, con un trabajo milimétrico de las palabras; y nosotros hemos intentado hacer una adaptación de lo más rigurosa posible, está casi todo”, explica.

El torn de paraula ha arribat a Cristina de Inza, companya de repartiment i la seva dona a la ficció: qui ha dit que: “ha sido uno de los papeles más importantes que me han ofertado, pero también complicado. No tiene nada que ver con las mujeres de hoy en día, y conmigo menos todavía”, explica sobre el seu personatge. “Me ha encantado porque ha venido gente joven que no conocía la obra. De repente es como que pones un telón, un agujero; y ves el conflicto familiar en el cual todo el mundo se identifica”, explica entusiasmada. Per acabar, ha expressat que està molt feliç de poder ser a Barcelona, sobre tot al Teatre Romea: “estoy pletórica, gracias”.

Carlos Serrano-Clark ha declarat que està molt content de poder tornar a casa; “feia anys que no venia a fer teatre a Barcelona, estic molt emocionat, i més amb aquesta obra. Quan jo estudiava no em plantejava acabar fent aquest text i al Teatre Romea”. Pel que fa al seu personatge, Serrano-Clark interpreta al fill petit de Loman: un jove de 31 anys que busca l’aprovació i la complicitat del seu pare. “Això passa a moltes famílies, he parlat amb gent al sortit i se senten molt identificats. És un personatge molt maco. Tot i que es diu Happy, crec que té una tristor a dins molt gran. Poder interpretar-lo ha estat un regal.” I afegeix: “Hem arribat on volia el director de l’obra, i ha estat fàcil gràcies a aquests companys”, declara amb un somriure.

L’argument

La crueltat d’un capitalisme salvatge en el qual el ser humà només val pel que és capaç de produir: la frustració pels somnis no complerts, la incapacitat de pares i fills per expressar el seu amor; les complexes relacions de parella i la necessitat de triomfar i ser acceptat per la resta,  Són els eixos sobre els quals pivota aquesta obra mestra de la dramatúrgia contemporània, una demolidora reflexió sobre l’ésser humà: que, com a bon clàssic, resulta tan actual avui com quan es va escriure a mitjans de segle.