El SÂLMON< transmuta i creix cap a una nova dimensió per convertir-se en un festival de ciutat

11.26.2018

Author

El festival SÂLMON< escalfa motors per a la seva setena edició, que es celebrarà del 22 de gener al 10 de febrer de 2019, com a festival d’arts vives de ciutat dedicat a les pràctiques artístiques contemporànies.

A partir d’aquesta nova edició, el SÂLMON< vol ser l’eina facilitadora per a la recerca, la creació de coneixements artístics, la trobada de pràctiques i metodologies artístiques i la capacitació; més enllà d’una direcció artística que pren totes les decisions, el SÂLMON< vol apropar-se a un model més sostenible per a l’artista i el públic vinculat a 13 espais i estructures de la ciutat -públics, privats, autogestionats, independents micro, macro…

El festival SÂLMON< vol ser un altaveu de l’ecosistema artístic de la ciutat promovent la trobada entre comunitats diferents (artistes, públic i professionals). La idea és que s’estableixi una relació coherent amb les estructures còmplices que permeten que el públic pugui gaudir de la proposta de l’artista més enllà del moment puntual del festival i que, més enllà de proveïr d’un espai de representació, el festival permeti la interacció i la participació del públic perquè aquest s’involucri.

Aquesta setena edició marca un canvi en el futur del festival que passarà a convertir-se en una unitat operativa independent d’El Graner i el Mercat de les Flors mantenint la relació administrativa, estructural i de contingut. Entre setembre i octubre s’obrirà una convocatòria oberta per poder optar a ser unitat operativa del festival, amb un projecte programa per tres edicions (del 2021 al 2023).

Amb aquesta idea de mutació, i fruit de la col·laboració amb la Fundació Joan Miró, el SÂLMON< ha decidit encarregar la imatge del festival a l’artista Fito Conesa, que recentment ha exposat a la Fundació Joan Miró la peça El nostre camí queda, dins el cicle d’exposicions Un monstre que diu la veritat.

 

Primers noms del setè SÂLMON<

Entre els primers artistes confirmats, noms de renom en l’escena de la creació contemporània com Azkona & Toloza, Vértebro, Ensemblé Topogràfic i Xavi Lloses, Bárbara Bañuelos, Iniciativa Sexual Femenina, Paz Rojo, Orquestina de Pigmeos, Manuel Rodríguez, Carmelo Salazar, Chiara Bersani, Jefta van Dinther, El Pollo Campero comidas para llevar, Mònica Muntaner i Rosa Muñoz, Los Detectives i molts més.

Amb l’objectiu que el públic, més enllà de sentir-se convocat, se senti també involucrat amb les diferents propostes, un dels grans eixos d’aquesta edició serà el focus Art i Educació que ocuparà la primera setmana de programació i que culminarà amb la Bacanal a la Fabra i Coats-Fàbrica de Creació. A més, també es celebraran tallers de formació específica sobre arts en viu dirigits a educadors i educadores de la mà de Maria AcasoJavier Cruz i Fernando Gandasegui.

 

Una imatge que muta per a un festival que transforma

La imatge presentada per Fito Conesa s’ha treballat amb el pretext de potenciar l’actitud SÂLMON<, com són les ganes d’experimentar i deixar-se emportar per una programació plena de descobertes, i amb la voluntat de relacionar-nos amb un festival que es relata des de la transformació i la mutació constant.

La imatge desenvolupa el concepte d’ubiqüitat del SÂLMON<, en una edició que pretén afiançar-lo com a Festival de ciutat. L’altre puntal és l’actitud, la mutació i la possibilitat d’accedir a altres “universos”que bé podrien ser accedir a altres llenguatges artístics a través de la programació del Festival.

Fito Conesa és un artista acostumat a posar sota sospita les estructures del coneixement i a caminar entre disciplines: hibridar-les, acarar-les, rondar els seus límits o directament esquivar-les. La seva és una manera lliure de saltar-se les rigideses creatives i reivindicar el recorregut propi i únic. Com el SÂLMON<.

· A partir del 3 de desembre es podran comprar les entrades del festival a través de la web

 

Més sobre l’artista FITO CONESA

Fito Conesa és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. La seva obra artística s’ha exposat en diferents museus i festivals, com l’Oslo Screen Festival 2010; el Barcelona Loop Fair 2009-2012; el Festival Internacional de Poesia de Barcelona; el Centro Cultural de España en Santo Domingo (República Dominicana); Matadero Madrid; La Casa Encendida; el CCCB, i el CaixaForum Lleida, Tarragona i Barcelona, entre d’altres.

Conesa ha participat en diverses publicacions, com Zeitgeist: Variations & Repetitions (Save as… Publications, 2010), Unique Window Display (Loft Publications, 2009) i Suite for Ordinary Machinery (Save as… Publications, 2008). Amb aquesta darrera intervenció, Conesa va passar a formar part dels fons de la biblioteca de la Tate Modern de Londres, del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i del MACBA.

Del 2014 al 2017, Conesa ha dirigit Habitació 1418, el projecte del CCCB i el MACBA per a joves de 14 a 18 anys.

www.fitoconesa.org.

Author