El pròxim cap de setmana, el Teatre Nacional de Catalunya acollirà la quarta edició del Festival Simbiòtic, el qual es referma com a primer festival d’arts escèniques accessibles i recupera la seva essència: “Només és teatre si és per a tothom.”
A partir del dissabte 9 de novembre Simbiòtic organitza cursos d’accessibilitat i tallers inclusius de teatre al TNC. Com a novetat, el festivalestrena la seva primera producció Órdago a la grande dirigida per Arantza López i Vero Cendoya, una obra que narra la història de sis persones que es troben davant la mort i que fan balanç dels èxits i fracassos que han acumulat al llarg de les seves vides. L’espectacle compta amb mesures d’accessibilitat i neix d’un procés de creació col·lectiva entre sis intèrprets amb i sense diversitat funcional.
A més a més, el festival també posa focus a la Gran Bretanya i exhibeix Richard III redux OR Sara Beer [is/not] Richard III
La programació del festival també compta amb una jornada professional i amb diferents workshops a càrrec de les gestores culturals Kaite O’Reilly, Joe
Per quart any consecutiu, el Festival Simbiòtic aborda les oportunitats i els reptes que ofereix impulsar la creació de nous continguts i, per tant, de nous habitants dels espais escènics, perquè el teatre ha de transcendir el seu caràcter exhibidor per convertir-se en motor de cohesió social i engenerador d’experiències.
FORMACIÓ:
INSCRIPCIONS OBERTES FINS AL 8 DE NOVEMBRE
9, 16, 23 i 30 de novembre – TNC
Curs d’audiodescripció especialitzat en arts escèniques
No tots ens relacionem amb el món que ens envolta de la mateixa manera. El públic cec o amb baixa visió necessita un altre camí per accedir a la informació visual: l’audiodescripció. Aquest curs té per objectiu crear un espai d’aprenentatge i debat on s’investigaran les maneres d’integrar l’audiodescripció al teatre i s’oferiran diferents solucions per desenvolupar un llenguatge escènic basat en la inclusivitat.
Més informació aquí
9, 16, 23 i 30 de novembre – TNC
Curs per a intèrprets de llengua de signes especialitzat en arts escèniques
El món de les arts escèniques continua sent majoritàriament audista, la majoria d’espectacles estan fets per i per a persones oïdores prioritzant la llengua oral i sense tenir en compte les persones sordes, ni com a públic ni com a professionals. Aquesta mancança quant a l’accessibilitat fa que l’intèrpret de llengua de signes en arts escèniques sigui una figura a reivindicar i que cada cop més hauríem de trobar als nostres teatres.
Més informació aquí
Del 25 al 29 de novembre – TNC
Taller inclusiu de creació escènica sobre la realitat en espais no convencionals
La realitat és la font de la que beuen, d’unamanera o altra, totes les persones que es dediquen a la creació. Algunes hi troben la font per generar ficció, algunes hi troben material percosir un documental, algunes transiten entre les dues disciplines. La realitat és aquí per tal que la mirem. Perquè deixem que ens travessi i ens condueixi. Perquè ens inspiri.
Més informació aquí
———————————–
JORNADES PROFESSIONALS:
INSCRIPCIONS OBERTES FINS AL 28 DE NOVEMBRE
29/11/19 – 09:30 a 14:30 – TNC
BONES PRÀCTIQUES PER A LA INCLUSIÓ I L’ACCESSIBILITAT EN L’ÀMBIT CULTURAL
Exposició de programes i metodologies d’èxit desenvolupades amb l’objectiu de fomentar l’accessibilitat i la inclusió en les arts. A càrrec de: Kaite O’Reilly, Sara Beer i Jo Verrent
Workshop 1: ESTÈTICA DE LES MESURES D’ACCESSIBILITAT
Workshop 2: NOUS MODELS ADMINISTRATIUS PER UNA CULTURA MÉS DIVERSA
Més informació aquí
———————————–
ESPECTACLES
29/11/19 – 20 h – Sala Tallers – TNC
ÓRDAGO A LA GRANDE
Fer un órdago és quan un jugador de mus aposta tots els punts que té. Si surt bé, guanya la partida. Órdago a la grande sis persones que es troben davant la mort fan balanç dels èxits i fracassos que han acumulat al llarg de les seves vides. Una creació entre sis intèrprets amb i sense diversitat funcional i les directores Arantza López i Vero Cendoya.
Una producció de: We Act
Més informació aquí
30/11/19 i 01/12/19 – Sala Tallers – TNC
Richard III redux OR Sara Beer [is/not] Richard III
Una obra escrita per la guardonada dramaturga irlandesa Kaite O’Reilly que veu en Sara Beer l’actriu que ha d’interpretar el paper del rei. L’espectacle nodreix la història de Shakespeare d’una perspectiva enginyosa, feminista i alternativa de la discapacitat. Obra nominada al James Tait Black Memorial Prize 2019.
Una producció de: The Llanarth Group
Més informació aquí
El festival compta amb totes les mesures d’accessibilitat: Sservei d’acompanyament, audiodescripció, visites tàctils prèvies a l’espectacle, subtitulació, bucle magnètic i interpretació en llengua de signes.
Més informació del Festival:
http://festivalsimbiotic.es/