El Teatre Akadèmia estrena ‘Deliri a dos’ d’Eugène Ionesco, el mestre del teatre de l’absurd

01.17.2019

Author

Pren l’aire. Aprofita l’ocasió per inventar-te una altra existència. Vés a veure si existeix una altra existència.” El Teatre Akadèmia estrena aquest gener Deliri a dos, una obra d’Eugène Ionesco, dirigida per Montse Bonet, qui també l’ha traduït juntament amb Lluís Hansen, i interpretada per Òscar intente i Montse Puga. L’espectacle produït per la companyia BOJUM Teatre es podrà veure del 23 de gener al 17 de febrer.

Serà el primer cop que a Catalunya es representarà aquest clàssic contemporani de l’autor romanès, un dels principals dramaturgs de l’anomenat teatre de l’absurd. La virtut de Ionesco rau en la capacitat de reflectir el caos d’aquest món amb sentit de l’humor i gran humanitat, utilitzant jocs verbals o sense sentit aparent i situacions mancades de “lògica” per tal de fer palesa aquesta realitat.

Sinopsi de l’obra

L’autor ens presenta dos personatges, ELL i ELLA, tancats en la seva closca, que estan junts des de fa molts anys. Un home i una dona, ja grans, en una mena d’amagatall on s’acumula tot el seu passat, envoltats per un món en guerra, que va penetrant a poc a poc dins el seu cau.

Portar a escena Deliri a dos parteix de l’enorme atracció pels mons fascinants que proposa Ionesco, per la seva teatralitat, pel que l’obra proposa i des d’on ho proposa. Aquests ELL i ELLA som tots nosaltres, de la mateixa manera que aquest món exterior agressiu i violent és el món al qual ens hem acostumat a viure i, per força, a conviure. Tot tractat des de l’òptica d’un autor que mai s’allunya de l’ésser humà i de la seva capacitat d’humor alliberador.

Nota de l’autor

“Vaig comprendre que cadascú és igual als altres i que la meva soledat no havia estat real. El teatre per a mi és projecció sobre l’escena del món interior –em reservo el dret de cercar i trobar la matèria prima dels meus drames en els meus somnis, en els meus desitjos, en les meves angoixes i contradiccions internes-. En tant que no estic sol al món les meves angoixes, somnis, obsessions,… no em pertanyen a mi únicament; formen part de l’herència dels meus avantpassats, un sediment antiquíssim en el qual tota la humanitat s’hi reflecteix i reclama la seva part.”

Eugène Ionesco, autor de l’obra

Activitats paral·leles

  • Presentació i lectura dramatitzada del text a l’auditori del CENTRE CÍVIC URGELL
    11 de gener a les 20 h. Entrada lliure subjecte a la disponibilitat de la sala. Imprescindible confirmació al 93 453 64 80.
  • Col·loqui Post-funció
    24 de gener (després de la funció) amb l’equip artístic de l’espectacle.
  • Col·loqui Post-funció
    30 de gener (després de la funció), en col·laboració amb el COPC, moderat per Jaume Descarrega, vocal de la Junta de Govern i referent de la Comissió de Cultura del Col·legi.

 

 

Author